mosor123 Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Serdecznie witam wszystkich użytkowników forum jako, że jest to mój pierwszy post tutaj. Tydzień temu przygotowałem swoje pierwsze piwko z brewkita Muntons Pilnser. Do fermentacji burzliwej zamiast cukru chciałem użyć ekstraktu słodowego... i użyłem... tylko, że prawdopodobnie nie takiego jak trzeba. Wg sprzedawcy należy użyć: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6172707 Ja natomiast przez pomyłkę zakupiłem i wykorzystałem: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6164649 W opisie tego drugiego, nie jest napisane, że nadaje się do zastąpienia cukru... W przeciwieństwie do tego pierwszego produktu. Gafę wykryłem dzisiaj przy okazji przelewania brzeczki do fermentacji cichej. Jak myślicie czy będzie to miało jakiś wpływ na smak, poziom alkoholu bądź inne parametry piwka? Może macie jakieś doświadczenia związane z tym ekstraktem słodowym? Dopowiem tylko, że: -Bulgotanie rurki trwało zaledwie 2 dni. Poziom BLG spadł z 10,5 (przed fermentacją) do 3,5 (dzisiaj). -Piwko na chwilę obecną (pierwszy dzień cichej) jest w miarę klarowne, smakuje jak ... takie wygazowane piwo i z czego najbardziej się cieszę po naczytaniu się wielu postów - nie jest kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) nie znam sie.. ale wydaje mi sie ze jedyna roznica miedzy tymi ekstrktami jest taka ze jeden jest jasny a drugi extra jasny.. czyli nic sie chyba nie stalo ze kupiles nie ten ktory byl zalecany.. Edytowane 26 Lutego 2011 przez gagarin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 spokojnie, obydwa te ekstrakty to praktycznie to samo, jeden to light a drugi extra light, zresztą możesz użyć jakiegokolwiek ekstraktu zamiast cukru, bierz tylko pod uwagę kolor i czy to ekstrakt jęczmienny czy pszeniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Różnica między jasnym a extra jasnym ekstraktem jest dla brew-kitu żadna. Ale użyłeś kilograma (2 x 500g) ?? Prawda?? Generalnie do brew-kitów używa się jasnego lub "ekstra" jasnego ekstraktu. Nawet do ciemnych piw - dlatego, że brew-kit już jest odpowiednio "barwiony". Nie ma potrzeby dodawać "kolorowych" ekstraktów. Ekstrakt daje się zamiast cukru - by drożdże miały co jeść - a cukier czy glukoza są przecież też "białe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosor123 Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 No to mnie uspokoiliście Oczywiście dałem łącznie 1 kg ekstraktu na niecałe 23 litry wody z czego teraz mam ledwie 21. Pozostało tylko czekać, zbierać butelki no i zamówić następną puchę Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 No to żeby się w przyszłości tak nie stresować, bierz się za zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Pozostało tylko czekać, zbierać butelki no i zamówić następną puchę :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się