Orzełek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Gdybyś teraz przelał swoje piwo na cichą, fermentacja ustałaby, a po butelkowaniu możesz mieć dużo sprzątania i uszczuplone zapasy Nie, nie, nie miałem takiego zamiaru! Planuję wstępnie przelewanie na weekend, czyli dwa tygodnie od zadania drożdży. W pytaniu chodziło mi o to czy Waszym zdaniem do weekendu zejdzie z 5,5 blg do gęstości, przy której będzie można nastawić cichą fermentację. Zamówiłem kolejne zastawy i chciałem zawczasu sobie weekend zaplanować (mam tylko dwa fermentory, więc trzeba umiejętnie planować ich wykorzystanie ) A tak w ogóle to jakie drożdże zastosowałeś ??? Z zestawu z homebrewking czyli S-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Było zamówić też i wiadra. 2 wiadra, które masz w zestawie, to absolutne minimum. Wygodnie jest z 3, a jeżeli chcesz robić piwo co 2 tygodnie, to przy lagerach i 6 nie będzie za dużo (5 normalnych i 1 z kranem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzełek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Było zamówić też i wiadra. Spokojnie, powoli, wszystko będzie W tym miesiącu zakupiłem kapslownicę (już nie będę musiał pożyczać...), fermentor i parę innych drobiazgów. Myślę o chłodnicy (rurka miedziana fi 10 mm za 10,82 zł za mb to dobra oferta?), a jeszcze muszę wydawać na korki i kapturki, bo poza piwem robię też wino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 A jakie to wina już zrobiłeś ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzełek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) A jakie to wina już zrobiłeś ??? Oj różne, z winogron, z najróżniejszych owoców, hibiskusa, ryżu... Mam kilka dymion o łącznej pojemności ponad 200l, zazwyczaj wszystkie są napełnione. Wina wychodzą mi lepsze niż piwo. Ale to chyba OT Edytowane 8 Marca 2011 przez Orzełek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Moje wina również są smaczne. Uważam, że w zasadzie wino z najróżniejszych owoców wychodzi zawsze na przyzwoitym poziomie. Poza tym łatwiej jest korygować błędy niż w piwie. Winiarstwo jest bardzo przyjemnym zajęciem i bardzo łatwym. No może nie licząc wina wytrawnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzełek Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Mam kolejne pytanie. Jako, że zbliża się termin przelania mojego pilsa na cichą (blg ok 4-4,5) zastanawiam się w jakiej temperaturze ją prowadzić. Poczytałem nieco o lagerowaniu piwa, ale przyznam, że mam mętlik w głowie. Czy mam cichą fermentację prowadzić w lodówce czy w pomieszczeniu o temp. ok 10°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Wydaje mi się, że dość wysoki te BLG jak na pilsa. Przed przelaniem na cichą możesz na dobę podnieść temparaturę do 14 - 16°C aby pomóc drożdzą dofermentować oraz rozłożyć swoje metabolity (diacetyl etc..) . Jeżeli chodzi o prowadzenie cichej to jeżeli masz takie możliwość to trzymaj w 4°C ale nie spodziewaj się zauważalnej różnicy vs 10°C . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Cichą przeprowadzam w temp. zbliżonej do burzliwej i nie narzekam. Piwo rożnie się klaruje w zależności od szczepu drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się