Skocz do zawartości

Bohemskie Ciemne


Przemyss

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam gęstwę po pilsnerze i chciałbym teraz zrobić coś ciemnego.

Wybór padł na Bohemskie Ciemne.

Przeszukałem całe forum i nigdzie nie znalazłem receptury.

Czy ktoś może mi pomóc w skomponowaniu takowej?

Jedyne co znalazłem to taki opis przedstawiony przez Wiktora:

"większość receptur opiera się na słodzie pilzneńskim (50%) monachijskim II (30%) lekko karmelowym (15%) i słodach typu carafa special II lub III (5%). Do tego saaz na goryczkę i na smak 20' przed końcem gotowania. Drożdże czeskie, bohemian, pilsner urquel, albo budvary.

 

co do zacierania to bym zacierał albo z bardzo krótką przerwą 62°C , albo po brytyjsku jednotemperaturowo 67-68°C. Znalazłem też że nagazowanie ma być niskie porównywalne do brytyjczyków, ale nie wiem co o tym myśleć."

 

Chcę zrobić warkę 30l, nie wiem jakie ilości surowców użyć.

Ważne też jest chmielenie wg. tej receptury mam użyć tylko jednego chmielu ale w jakich ilościach ?

Z góry dzięki na podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.