Przemyss Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Cześć, Posiadam gęstwę po pilsnerze i chciałbym teraz zrobić coś ciemnego. Wybór padł na Bohemskie Ciemne. Przeszukałem całe forum i nigdzie nie znalazłem receptury. Czy ktoś może mi pomóc w skomponowaniu takowej? Jedyne co znalazłem to taki opis przedstawiony przez Wiktora: "większość receptur opiera się na słodzie pilzneńskim (50%) monachijskim II (30%) lekko karmelowym (15%) i słodach typu carafa special II lub III (5%). Do tego saaz na goryczkę i na smak 20' przed końcem gotowania. Drożdże czeskie, bohemian, pilsner urquel, albo budvary. co do zacierania to bym zacierał albo z bardzo krótką przerwą 62°C , albo po brytyjsku jednotemperaturowo 67-68°C. Znalazłem też że nagazowanie ma być niskie porównywalne do brytyjczyków, ale nie wiem co o tym myśleć." Chcę zrobić warkę 30l, nie wiem jakie ilości surowców użyć. Ważne też jest chmielenie wg. tej receptury mam użyć tylko jednego chmielu ale w jakich ilościach ? Z góry dzięki na podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Poszukaj u mnie Tmave. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Też kiedyś szukałem (wyszukiwarką ) i znalazłem np. to http://www.piwo.org/forum/search.php?search_id=720714508 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się