Jump to content

Bohemskie Ciemne


Recommended Posts

Cześć,

Posiadam gęstwę po pilsnerze i chciałbym teraz zrobić coś ciemnego.

Wybór padł na Bohemskie Ciemne.

Przeszukałem całe forum i nigdzie nie znalazłem receptury.

Czy ktoś może mi pomóc w skomponowaniu takowej?

Jedyne co znalazłem to taki opis przedstawiony przez Wiktora:

"większość receptur opiera się na słodzie pilzneńskim (50%) monachijskim II (30%) lekko karmelowym (15%) i słodach typu carafa special II lub III (5%). Do tego saaz na goryczkę i na smak 20' przed końcem gotowania. Drożdże czeskie, bohemian, pilsner urquel, albo budvary.

 

co do zacierania to bym zacierał albo z bardzo krótką przerwą 62°C , albo po brytyjsku jednotemperaturowo 67-68°C. Znalazłem też że nagazowanie ma być niskie porównywalne do brytyjczyków, ale nie wiem co o tym myśleć."

 

Chcę zrobić warkę 30l, nie wiem jakie ilości surowców użyć.

Ważne też jest chmielenie wg. tej receptury mam użyć tylko jednego chmielu ale w jakich ilościach ?

Z góry dzięki na podpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.