Przemyss Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Cześć, Posiadam gęstwę po pilsnerze i chciałbym teraz zrobić coś ciemnego. Wybór padł na Bohemskie Ciemne. Przeszukałem całe forum i nigdzie nie znalazłem receptury. Czy ktoś może mi pomóc w skomponowaniu takowej? Jedyne co znalazłem to taki opis przedstawiony przez Wiktora: "większość receptur opiera się na słodzie pilzneńskim (50%) monachijskim II (30%) lekko karmelowym (15%) i słodach typu carafa special II lub III (5%). Do tego saaz na goryczkę i na smak 20' przed końcem gotowania. Drożdże czeskie, bohemian, pilsner urquel, albo budvary. co do zacierania to bym zacierał albo z bardzo krótką przerwą 62°C , albo po brytyjsku jednotemperaturowo 67-68°C. Znalazłem też że nagazowanie ma być niskie porównywalne do brytyjczyków, ale nie wiem co o tym myśleć." Chcę zrobić warkę 30l, nie wiem jakie ilości surowców użyć. Ważne też jest chmielenie wg. tej receptury mam użyć tylko jednego chmielu ale w jakich ilościach ? Z góry dzięki na podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Poszukaj u mnie Tmave. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Też kiedyś szukałem (wyszukiwarką ) i znalazłem np. to http://www.piwo.org/forum/search.php?search_id=720714508 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now