Skocz do zawartości

tłumaczenie z BYO na temat chmielenia na zimno


Wiktor

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkownik Green Fox dnia 28 sierpień 2014 - 22:22 napisał

 

 

(krótko trzymany chmiel ma też zdaje się skłonności do trawiastych aromatów)

 

To chyba zbyt długo trzymany?

 

A te aromaty są złe? tzn daje sianem czy skoszoną trawą co uważam za całkiem przyjemny aromat

btw ja ostatnio też trzymałem chmiel na cichej 4 dni i minęło 1,5 miesiąca i no szału nie ma jak z początku ale mam gdzieś 3-3,5 miesięczną IPE z 8 czy nawet 10 dniowym chmieleniem i muszę sprawdzić jak tam się sprawy mają ( chociaż chmiele inne i ilości więc może to nie być szczególnie rzetelny wynik)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To chyba zbyt długo trzymany?

Coś mi się kojarzyło, że krótko, ale nie chmieliłem na cichej przez 1 dzień, a po tygodniowym trzymaniu było całkiem przyzwoicie ;) Z tą krótką cichą to nie jest tak, że lepiej jest dodać herbatkę chmielową do rozlewu? Wydaje mi się, że całkiem niezły artykuł na temat różnych sposobów chmielenia w celu osiągnięcia aromatów jest tu: http://www.piwohejt.pl/chmielenie-alternatywne/

A te aromaty są złe?

Ja tam je również całkiem lubię :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.