coder Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Zmierz Blg, nie musi być 1, może być 2,3,4. ... Jeżeli fermentacja ustała, daj piwu jeszcze 3 dni spokoju i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 http://img8.imageshack.us/i/img20110303003.jpg/ Co 15-20 sekund słuchać "bul" to nie za rzadko? Zamiast się wygłupiać z obciążeniami po prostu zamknij fermentor. Z tego co widać na zdjęciu masz tylko nałożona pokrywę a nie wciśniętą w rowek fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 http://img8.imageshack.us/i/img20110303003.jpg/ Co 15-20 sekund słuchać "bul" to nie za rzadko? Zamiast się wygłupiać z obciążeniami po prostu zamknij fermentor. Z tego co widać na zdjęciu masz tylko nałożona pokrywę a nie wciśniętą w rowek fermentora Po jakimś czasie w końcu na to wpadłem Ok, piwo na chwilę obecną wygląda tak: http://img121.imageshack.us/i/img20110307001.jpg/ Czy prawie brak piany i ten osad na ściankach nie jest niepokojący? Rurka co jakiś czas wypuści powietrze ale to już rzadko a nie tak często jak na początku, zmierzyłem blg i wskazuje ok. 1 stopień... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Ok, piwo na chwilę obecną wygląda tak: http://img121.imageshack.us/i/img20110307001.jpg/ Czy prawie brak piany i ten osad na ściankach nie jest niepokojący? Rurka co jakiś czas wypuści powietrze ale to już rzadko a nie tak często jak na początku, zmierzyłem blg i wskazuje ok. 1 stopień... Kończy się fermentacja (1°Blg), więc piana opadła. Osad to drożdże i twarde żywice z chmielu. Jest OK. Ale jak dalej będziesz tak zaglądał do fermentora to załapiesz jakąś infekcję i już nie będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) Ok' date=' piwo na chwilę obecną wygląda tak: http://img121.imageshack.us/i/img20110307001.jpg/ Czy prawie brak piany i ten osad na ściankach nie jest niepokojący? Rurka co jakiś czas wypuści powietrze ale to już rzadko a nie tak często jak na początku, zmierzyłem blg i wskazuje ok. 1 stopień...[/quote'] Kończy się fermentacja (1°Blg), więc piana opadła. Osad to drożdże i twarde żywice z chmielu. Jest OK. Ale jak dalej będziesz tak zaglądał do fermentora to załapiesz jakąś infekcję i już nie będzie OK Czyli mogę już lać do butelek? bo chyba lepiej z tym nie zwlekac zeby uniknac infekcji? Edytowane 7 Marca 2011 przez Afro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Od stania nic mu nie będzie, ale od gmerania - jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Od stania nic mu nie będzie, ale od gmerania - jak najbardziej. to wiem ale jakos musialem blg sprawdzic, to skoro juz go otworzylem to moze warto go rozlac do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 to wiem ale jakos musialem blg sprawdzic, to skoro juz go otworzylem to moze warto go rozlac do butelek? Rozlać możesz, będzie jednak jeszcze mocno mętne. Spodziewaj się "drożdżowego" smaku. Niestety masz sporo powietrza w fermentorze i często do niego zaglądasz, a to proszenie się o infekcję więc butelkowanie nie jest chyba najgorszym rozwiązaniem. Najlepiej byłoby przelać do jakiegoś baniaka, tak żeby nad powierzchnią zostało mało wolnej przestrzeni i przenieść na kilka dni w chłodne miejsce do sklarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 to wiem ale jakos musialem blg sprawdzic' date=' to skoro juz go otworzylem to moze warto go rozlac do butelek?[/quote']Rozlać możesz, będzie jednak jeszcze mocno mętne. Spodziewaj się "drożdżowego" smaku. Niestety masz sporo powietrza w fermentorze i często do niego zaglądasz, a to proszenie się o infekcję więc butelkowanie nie jest chyba najgorszym rozwiązaniem. Najlepiej byłoby przelać do jakiegoś baniaka, tak żeby nad powierzchnią zostało mało wolnej przestrzeni i przenieść na kilka dni w chłodne miejsce do sklarowania. Masz na myśli, żeby przelać na cichą? No tym razem niestety nie mam wolnego pojemnika... ale chyba jak piwo postoi jakiś czas to powinno się wyklarować i drożdży aż tak nie powinno być czuć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Masz na myśli, żeby przelać na cichą? No tym razem niestety nie mam wolnego pojemnika... ale chyba jak piwo postoi jakiś czas to powinno się wyklarować i drożdży aż tak nie powinno być czuć? 5 dni to tak akurat na burzliwa fermentację. będzie jeszcze mocno mętne. zostaw w chłodzie na parę dni. Albo butelkuj. Kit z cukrem i tak nie będzie zachwycał końcowym efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Ok piwo rozlane, przy rozlewaniu (mimo przechylenia butelki) strasznie się pieniło, na przyszłość jest na to jakaś rada? Może zaworek grawitacyjny pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Ok piwo rozlane, przy rozlewaniu (mimo przechylenia butelki) strasznie się pieniło, na przyszłość jest na to jakaś rada? Może zaworek grawitacyjny pomoże? Pomoże. Wystarczy też zwykła rurka sięgająca dna. No i syrop zamiast sypkiego cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się