Belzebub Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Nie udało się w styczniu, ani w lutym, ale na szczęście udało się w marcu. Po wielu miesiącach ciężkiej walki (głównie z lenistwem i brakiem czasu) w końcu musiałem zabrać się ostro za robotę bo lato idzie a zapasów nie ma. Gar ma pojemność 85 litrów, filtr kilka litrów mniej, dzięki czemu spokojnie będzie można robić gęste piwa. Filtr podnoszony korbą na obrotowym żurawiu, dzięki czemu po zacieraniu nie trzeba się siłować, tylko spokojnie na bok opuścić. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Belzebub arek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Brawo! Niema to jak trzy w jednym.Gratulacje za palnik.W filtrze lepsze są szczeliny cięte kątówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Ujdzie Widzę, że palnik z junkersa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 a ja gupi taboret kupiłem, a podgrzewacz na złom.... i co do nacięć potwierdzam. Daj znać jak poszła pierwsza warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 tak się właśnie zastanawiałem jak to z tym dnem będzie. Początkowo mialo być zastosowane sito z kwasówki z blachy chyba 0,8, ale po pierwsze byłby problem z przyspawaniem a po drugie bałem się o wytrzymałość. No i wyszło że na szybko robiłem inne dno. Dziury mają 2,5 mm więc chyba nie powinno być problemu z filtracją, a jak będą to natne szczeliny. Co do palnika to już trochę ze mną jest, do tej pory pracował pod garem 50 l i moc zdecydowanie wystarczająca. Teraz jest tylko parę litrów więcej i nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Otwory 2,5 mm zdecydowanie za duże,zrób drugie dno z szczelinami 1mm i dł.ok 3 cm. odległość między szczelinami 2-3 cm. Edytowane 5 Marca 2011 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 początkowo miał być 5 mm bo w planie właśnie miałem ddoatkowo zastosować to sito które mi zostało. Stwierdziłem jednak, że zobacze jak będzie wyglądała klarowność przy tak dużych otworach (wcześniej miałem dziury 2 mm) i jak coś to jeszcze dorzuce drugie dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Robiłeś już próbne warzenie? Co ze stabilnością tej konstrukcji? Obawiam się, że przy wyciąganiu filtra z młótem i przechyleniu na bok ramienia żurawia całość może się przechylić/przewrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 jeszcze nie warzyłem w tym, ale kwestia była przemyślana, bo w momencie przesunięcia filtra na stelażu będzie stał gar pełen wody (czyli ok 80 kg + 15 samej wagi gara) więc powinno stać jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Czy przy takiej konstrukcji potrzebne jest jakieś mieszadło mechaniczne, czy wystarczy ręcznie mieszać wewnątrz filtra "kijem"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 filtr jest tylko ok 1,5 cm węższy na obwodzie od gara a oba dna stykają się ze sobą, co skutkuje tym, że ani pompa ani mieszadło nie są niezbędne. oczywiście można z powodzeniem mieszadło zastosować, bo ten trójnik do podciągania filtra jest ściągany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 obawiam się że te uchwyty które masz wspawane w środku garnka nie wytrzymają jak będziesz podnosił młóto , czekamy na pierwsze warzenie pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 może na zdjęciach nie widać, ale to są kątowniki, nie same blaszki. Wątpię, by coś je ruszyło przy rozłożeniu na trzy miejsca zakładając, że podnoszony ciężar to jakieś 40 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Jestem po pieerwszym warzeniu w nowym garnku. Oczywiście jest kilka rzeczy do poprawy. Należałoby wykonać szerszą podstawę, bo spaliny zamiast omiatać gar odbijają się od profila i przechodzą od zewnętrznej strony. Skutek : opalona farba. Drugi błąd to pozostawienie sobie 16,5 kg słodu do zmielenia (ręcznego) bezpośrednio przed warzeniem. Nie stanowiło by to niby problemu, ale mocno namoczony stawia jednak większy opór. Niby łuska jest w całości, ale jednocześnie ziarno mielone jest na mąkę. Jakoś tam się inaczej na wałkach układa. No i oczywiście wyszło, że filtr nawet przy takich dużych dziurach niedomógł. Trzeba i tu popracować. Wody do chłodzenia zużyłem 100 litrów. Edit : aha filtr nie odpadł a fotek nie mam, bo zapomniałem aparat zabrać. Edytowane 27 Marca 2011 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się