anteks Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 . Obawiam się, że albo trzeba zwiększyć ilość wody, albo wrzucić do niej sporo lodu. Albo puścić przez schładzarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Też nic nie mieszam, nie czekam nigdy dłużej niż 5 minut - po po prostu przelewam. Jeśli jakikolwiek drobny osad pójdzie do fermentora, to trudno - i tak opadnie po burzliwej, dodatkowo obklejony drożdżami. Jakoś nigdy nie upatrywałem problemów w mieszaniu w czasie chłodzenia... Tak pi razy oko przeliczyłem do ile stopni można schłodzić 30L brzeczki zamkniętym obiegiem 200L wody 12°C - wyszło mi 23,49°C, przy założeniu że to idealny układ. Realnie pewnie dojście do takiej temperatury zajmie bardzo dużo czasu. Obawiam się, że albo trzeba zwiększyć ilość wody, albo wrzucić do niej sporo lodu. Ja mam obieg otwarty i dlatego poruszam chłodnicą, żeby skrócić czas schładzania. Przy warce 40l schładzałem w 20 min do 20°C, teraz ta sama chłodnica musi schłodzić 100-litrową warkę, jest nie odpowiednia i cały proces trwa odpowiednio dłużej, ale i tak mieszczę się w 45min dlatego od nowego sezonu widzę u siebie tylko wymiennik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Tak pi razy oko przeliczyłem do ile stopni można schłodzić 30L brzeczki zamkniętym obiegiem 200L wody 12°C - wyszło mi 23,49°C, przy założeniu że to idealny układ. Realnie pewnie dojście do takiej temperatury zajmie bardzo dużo czasu. Obawiam się, że albo trzeba zwiększyć ilość wody, albo wrzucić do niej sporo lodu. U mnie 200l beczka już stoi. Na razie zapełniam ją wodą wykorzystywaną przy chłodzeniu warek. Jak już mi się zapełni uruchomię obieg zamknięty. Woda w beczce będzie miała ok 14°C , pierwsze litry przy obiegu zamkniętym kierowane będą do pustego fermentatora. W ten sposób temperatura w beczce nie powinna wile wzrosnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się