Laska Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam! Jestem nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem, więc nie śmiejcie się proszę Chciałbym na początek zrobić 23l piwa z gotowego ekstraktu, ale mój balon ma ok. 70 l. Czy zostawienie tak dużej przestrzeni wpłynie negatywnie na fermentację, czy nie ma znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Trudno powiedzieć, ale możesz zaryzykować. Myślę, że w burzliwej fazie fermentacji CO2 usunie całe pozostałe w balonie powietrze i będzie dobrze. Tylko od początku załóż rurkę fermentacyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Coder a co powiedziałbyś na przeciągnięcie burzliwej o tydzień i zrezygnowanie z cichej? Z moich skromnych obserwacji piwo dobrze się klaruje, a w tej sytuacji odejdzie problem zbyt dużej ilości powietrza po przelaniu na cichą. Wydaje mi się, że powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 moim zdaniem jeśli przelewać na cichą to tylko do balona 20l pod korek, czyli po odejściu litra gęstwy, 22 l powinny się zmieścić. Cicha fermentacja w tak wielkim balonie to proszenie się o kłopoty, lepiej pozostawić na przedłużonej burzliwej tak jak pisał Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Oczywiście, że bez cichej, zastanawiam się tylko, czy fermentacja wyprodukuje 50L CO2. Ale tak, na pewno, to tylko 2 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi