mimazy Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam, zostało parę tygodni do początku wiosny w związku z tym ciekaw jestem czy ktoś warzył piwo na oskole czyli soku z brzozy? Wydajność jest spora, w ciągu doby spokojnie można uzyskać 20-30l. nie wiem tylko do końca czy zawiera poza związkami mineralnymi- cukry czy słodziki niefermentowalne (xylitol) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam,zostało parę tygodni do początku wiosny w związku z tym ciekaw jestem czy ktoś warzył piwo na oskole czyli soku z brzozy? Wydajność jest spora, w ciągu doby spokojnie można uzyskać 20-30l. nie wiem tylko do końca czy zawiera poza związkami mineralnymi- cukry czy słodziki niefermentowalne (xylitol) Chyba tylko niefermentowalny ksylitol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam,zostało parę tygodni do początku wiosny w związku z tym ciekaw jestem czy ktoś warzył piwo na oskole czyli soku z brzozy? Wydajność jest spora, w ciągu doby spokojnie można uzyskać 20-30l. nie wiem tylko do końca czy zawiera poza związkami mineralnymi- cukry czy słodziki niefermentowalne (xylitol) Już mam zaplanowane takie piwo - czekam tylko na puszczenie soków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Chyba tylko niefermentowalny ksylitol. Chyba bo nie wiesz na pewno, czy tylko niefermentowalny xylitol, czy chyba bo także sporo innych fermentowalnych cukrów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Chyba tylko niefermentowalny ksylitol. Chyba bo nie wiesz na pewno' date=' czy tylko niefermentowalny xylitol, czy chyba bo także sporo innych fermentowalnych cukrów??[/quote'] Są fermentowane cukry ale w bardzo malej ilości, ja zastosuję oskołę do dosłodzenia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 ...ciekaw jestem czy ktoś warzył piwo na oskole czyli soku z brzozy? ... Na ubiegłorocznym Festiwalu Dobrego Piwa, ktoś częstował weizenem na soku z brzozy, podobno świetnym. Niestety nim zdążyłem zlokalizować owego piwowara piwo już 'wyszło'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Witam,zostało parę tygodni do początku wiosny w związku z tym ciekaw jestem czy ktoś warzył piwo na oskole czyli soku z brzozy? Wydajność jest spora, w ciągu doby spokojnie można uzyskać 20-30l. nie wiem tylko do końca czy zawiera poza związkami mineralnymi- cukry czy słodziki niefermentowalne (xylitol) W jaki sposób się go uzyskuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ucinasz gałąź brzozy, podwieszasz wiadro i do niego z uciętej gałęzi ścieka sok. Lub idziesz do sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 ścięcie ukośne gałęzi grubości palca, podwiązanej sznurkiem ku dołowi , wsadzonej do pojemnika kilku-litrowego, opróżnianego w razie potrzeby co kilka godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Kiedy można zacząć operacje ? Żeby się nie spóźnić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 i po co wy chcecie coś z tą wodą brzozową robić, jak się nadaje od razu do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Wujek google: http://ciecinski.eco.pl/sok.html Rubezahl: do tego weizena, o którym piszesz, sok z brzozy był zamiast wody do zacierania? Admiro: jakie piwo chcesz dosłodzić? masz jakieś pomysły na konkretne ilości tego soku jako dodatek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) Admiro: jakie piwo chcesz dosłodzić? masz jakieś pomysły na konkretne ilości tego soku jako dodatek? "Pachnące jesienią" piwo na soku brzozowym i zasmażanych gruszkach, wahałem się między ale a lagerem i w końcu zrobię na drożdżach Koelscha (ale niskotemperaturowe). Czekam tylko na soki brzozy - na razie jeszcze nie puszczają, ale to kwestia max 2 tygodni. Co do ilości soku: jeżeli uda mi się zebrać 20-30L całe zacieranie zrobię od początku na soku zamiast wody. Oczywiście to eksperyment Edytowane 11 Marca 2011 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 No to będę śledził Twój experyment Zastanawiam się nad uwarzeniem na soku brzozowym piwa miodowego. Nie przekombinowane? (oczywiście, jak zdążę "natoczyć" trochę tego soku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Zawiera cukry (glukoza i fruktoza) w ilości najczęściej 0,7 do 0,8%, niekiedy do 2, a nawet 2,5%. Także kwasy organiczne w ilości około 0,1 do 0,2%, garbniki, oraz mikroelementy (łącznie ok. 0,03 do 0,07%) takie jak potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor i inne. No to mam już mętlik w głowie, ani słowa o ksylitolu który chemicznie jest alkoholem, więc byłby niefermentowalnym słodzikiem... Czy jest na sali jakiś botanik?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Czy jest na sali jakiś botanik?? albo student uniwersytetu przyrodniczego, uczeń technikum leśnego??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją która wygląda i smakuje podobnie jak cukier. Trochę szybciej się rozpuszcza, a w ustach wywołuje uczucie świeżości. Ksylitol otrzymywany jest przez uwodornienie ksylozy z hemicelulozy drewna twardego.Ksylitol przyrodzie występuje zarówno w drzewach liściastych (np. brzoza, buk) jak i w różnego rodzaju owocach i warzywach (np. kolby kukurydzy). Oferowany przez nas ksylitol produkowany jest w Finlandii przez Danisco z drewna brzozy. no to sam sobie odpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Czy uwarzenie dajmy na to lagera na "wodzie brzozowej" spowoduje słodszy smak piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Czy inaczej: ksylitol wpłynie na wartość blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 pewnie że wpłynie, tak jak cukier czy suchy ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 (edytowane) Panowie verte!! Ksylitol otrzymywany jest przez uwodornienie ksylozy z hemicelulozy drewna twardego. Ergo w wodzie brzozowej czyli soku brzozowym czyli oskole go nie ma zawiera tylko cukry (glukoza i fruktoza) w ilości najczęściej 0,7 do 0,8%, niekiedy do 2, a nawet 2,5%. Także kwasy organiczne w ilości około 0,1 do 0,2%, garbniki, oraz mikroelementy (łącznie ok. 0,03 do 0,07%) takie jak potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor i inne. Natomiast wysyntetyzowany z drewna ksylitol powinien działać jak słodzik Ksylitol (C5H12O5) ? organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol), zredukowana pochodna ksylozy. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967; głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. FDA uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy[2]. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI ? dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej i jednocześnie stwierdziło, że wcześniejsze niekorzystne wyniki badań na zwierzętach przeprowadzone w latach 70. XX w. nie mają zastosowania dla ludzi[2]. Natomiast u psów ksylitol może powodować poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć. Spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii)[3]. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol Edytowane 11 Marca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 ksylitol jest dość drogi, ale czy są jakieś realne możliwości bez potężnej aparatury wykonać go w domu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 a jak u Ciebie z uwodarnianiem?? Jak margarynę robisz z oleju to pewnie i z ksylozy z hemicelulozy wyciśniesz ksylitol;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 he he margaryny jeszcze nie produkowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Ksylitol w zaprzyjaźnionym zakładzie spożywczym - 55zł/kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się