Selerson Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dziś przy 3o Blg zlałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) WARKA 027 IPA (21.02.2014r) Słody: - pale ale 5kg; - pilzneński 1kg; - carahell 0,2kg; - caramunich II 0,2kg; Chmiele: - Amarillo 35g(granulat); - Cascade 35g(granulat); - Citra 35g(granulat0; - Marynka 60g(szyszka); Drożdże: - US-05; Zacieranie: - słody zadane w temp 67oC; - 60' w 64oC; - 30' w 72oC; - mashout do wysładzania poszło ok 11l wody; Warzenie: w 0' 35g Amarillo; w 30' 30g Marynki; w 45' 30g Marynki; w 55' 20g Cascade; Wyszło 20l i 17oBlg ale dolałem 5l wody mineralnej i spadło do ok 13,5oBlg. Edytowane 1 Marca 2014 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Dziś przy 4oBlg zlałem na cichą i zadałem 35g Citry i 15g Cascade na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) WARKA 028 IPA II (02.03.2014r) Słody: - pale ale 5kg; - pilzneński 1kg; - carahell 0,2kg; - caramunich II 0,2kg; Chmiele: - Galaxy 35g(granulat); - Simcoe 30g(granulat); - Cascade50g(granulat); - Marynka 60g(szyszka); Drożdże: - US-05; Zacieranie: - słody zadane w temp 67oC; - 60' w 64oC; - 30' w 72oC; - mashout do wysładzania poszło ok 11l wody; Warzenie: w 0' 35g Galaxy; w 30' 30g Marynki; w 45' 30g Marynki; w 55' 30g Simcoe; Wyszło 20l i 17oBlg ale dolałem 5l wody mineralnej i spadło do ok 14,5oBlg. Edytowane 9 Marca 2014 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) IPA II przelana na cichą przy 3oBlg(ale aromaty się roztaczały ) dodałem 50g Cascade. IPA Zlana do butelek na 24l poszło 160g cukru. Edytowane 9 Marca 2014 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 029 Piwo Czekoladowe(12.04.14r) Słody: - pilzneński 4,0kg; - pszeniczny 1,0kg; - pszeniczny czekoladowy 0,25dkg; Chmiele: - marynka 35g; - Fuggles 35g; Drożdże: - US-05 (gęstwa) Zacieranie: - 30' w 62o C; - 60' w 71o C - Podczas podgrzewania do mashoutu zadałem pszeniczny czekoladowy Warzenie: - w 0' poszła marynka - w 55' dodałem fuggles - 70' koniec gotowania Wyszło 23l i 13Blg Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Dziś zlewam na cichą przy 4o Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Dziś przy 3Blg rozlałem do butelek, do refermentacji użyłem 110g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 WARKA 030 Pszeniczne jasne(14.06.2014) Słody: - pszeniczny 4,0kg; - pilzneński 1,0kg; Chmiele: - Marynka 35g; - Lubelski 20g; - Cascade 20g; Drożdże: - WB-06(suche); Zacieranie: - w 65o C zadałem słody; - 30' w 63o C; - 45' w 72o C próba jodowa; - mashout i filtrowanie, do wysładzania poszło ok 10l wody; Warzenie: - w 0' dodałem Marynkę; - w 45' pozostałe chmiele; - w 60' koniec gotowania. Wyszło ok 11o Blg na 22l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) WARKA 031 IPA III (05.09.2014r) Słody: - Pilzneński 6,0 kg; Chmiele: - Marynka 50g; - Lubelski 65g; - Galaxy 10g - Citra 10g; - Cascade 10g; Drożdże: - Safale US- 05 Zacieranie: - 30' w 63o C; - 60' w 72o C; - mashout i filtrowanie z wysładzaniem( ok 8l wody); Warzenie: - w 0' dodałem Marynkę; - w 15' dodałem Galaxy; - w 30' dodałem Lubelski; - w 45' dodałem Citrę i Cascade; - 60' koniec gotowania; Wyszło 15O Blg na ok 22l. Edytowane 5 Października 2014 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Dziś przy 3o Blg zlałem na cichą i dodałem 20g Citry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Dziś poszło do butelek z 125g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 WARKA 032 Pszeniczne Jasne(19.10.2014r) Słody: - pilzneński 2,4kg; - pszeniczny jasny 3,6kg; Chmiele: - Galaxy 30g; - Cascade 20g; Drożdże: - Mauribrew WEISS; Zacieranie: - 45' w 64o C; - 45' w 72o C: - mashout i filtracja, do wysładzania poszło ok 11l wody. Warzenie: - w 0' dodałem galaxy; - w 45' dodałem cascade; - 60' koniec gotowania; Wyszło 21l i 13o Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Zlane do butelek i poszło do tego 155g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) WARKA 033 PSZENICZKA(15.11.2104r) Słody: - pilzneński 2,5kg; - pszeniczny 2,5kg; Chmiele: - Galaxy 25g; - Cascade 30g: Drożdże: - Mauribrew WEISS(gęstwa); Zacieranie: - 45' w 64o C; - 30' w 72o C; - mashout i filtrowanie do wysładzania poszło ok 11l wody Zacieranie: - w 0' dodałem galaxy; - w 45' dodałem cacade; - 60' koniec warzenia. Wyszło 21l i 13o Blg. Edytowane 20 Listopada 2014 przez Selerson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 WARKA 034 CZERWONE ALE (04.12.16R) Słody: - Pale ale 5,0kg; - Aromatic 0,25kg; - Caramunich typ 2 0,4kg; - Prażony jęczmień 0,055kg; Chmiele: - Marynka 30g; - Lubelski 15g; Drożdże: - Suche Safale-04; Zacieranie jedno temperaturowe w temp.67oC. Podczas podgrzewania do mashout’u dodałem prażony jęczmień. Filtracja i do wysładzania poszło ok. 10l wody. Warzenie przez 1h w 0’ dodałem Marynkę, w 45’ mech irlandzki i Lubelski. Wyszło ok. 21l i 14oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 WARKA 035 CZERWONE ALE (01.04.17r) Słody: - Pale ale 5,0kg; - Prażony jęczmień 0,07kg; Chmiele: - Marynka 30g; - Casceade 15g; Drożdże: - Suche Safale-04; Zacieranie: - w temp. 63oC. - 30' - w temp. 72oC - 60' ( na ostatnie 15' dodany słód palony) Filtracja i do wysładzania poszło ok. 10l wody. Warzenie przez 1h w 0’ dodałem Marynkę, w 45’ mech irlandzki i Cascade. Wyszło ok. 22l i 12oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się