Skocz do zawartości

Piwa Selerson'a


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

WARKA 027

 

IPA (21.02.2014r)

 

Słody:

- pale ale 5kg;

- pilzneński 1kg;

- carahell 0,2kg;

- caramunich II 0,2kg;

 

Chmiele:

- Amarillo 35g(granulat);

- Cascade 35g(granulat);

- Citra 35g(granulat0;

- Marynka 60g(szyszka);

 

Drożdże:

- US-05;

 

Zacieranie:

- słody zadane w temp 67oC;

- 60' w 64oC;

- 30' w 72oC;

- mashout do wysładzania poszło ok 11l wody;

 

Warzenie:

w 0' 35g Amarillo;

w 30' 30g Marynki;

w 45' 30g Marynki;

w 55' 20g Cascade;

Wyszło 20l i 17oBlg ale dolałem 5l wody mineralnej i spadło do ok 13,5oBlg.

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 028

 

IPA II (02.03.2014r)

Słody:

- pale ale 5kg;

- pilzneński 1kg;

- carahell 0,2kg;

- caramunich II 0,2kg;

 

Chmiele:

- Galaxy 35g(granulat);

- Simcoe 30g(granulat);

- Cascade50g(granulat);

- Marynka 60g(szyszka);

 

Drożdże:

- US-05;

 

Zacieranie:

- słody zadane w temp 67oC;

- 60' w 64oC;

- 30' w 72oC;

- mashout do wysładzania poszło ok 11l wody;

 

Warzenie:

w 0' 35g Galaxy;

w 30' 30g Marynki;

w 45' 30g Marynki;

w 55' 30g Simcoe;

Wyszło 20l i 17oBlg ale dolałem 5l wody mineralnej i spadło do ok 14,5oBlg.

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IPA II przelana na cichą przy 3oBlg(ale aromaty się roztaczały :D ) dodałem 50g Cascade. IPA Zlana do butelek na 24l poszło 160g cukru.

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 029

 

Piwo Czekoladowe(12.04.14r)

 

Słody:

- pilzneński 4,0kg;

- pszeniczny 1,0kg;

- pszeniczny czekoladowy 0,25dkg;

 

Chmiele:

- marynka 35g;

- Fuggles 35g;

 

Drożdże:

- US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

- 30' w 62o C;

- 60' w 71o C

- Podczas podgrzewania do mashoutu zadałem pszeniczny czekoladowy

 

Warzenie:

- w 0' poszła marynka

- w 55' dodałem fuggles

- 70' koniec gotowania

Wyszło 23l i 13Blg

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

WARKA 030

 

Pszeniczne jasne(14.06.2014)

 

Słody:

- pszeniczny 4,0kg;

- pilzneński 1,0kg;

 

Chmiele:

- Marynka 35g;

- Lubelski 20g;

- Cascade 20g;

 

Drożdże:

- WB-06(suche);

 

Zacieranie:

- w 65o C zadałem słody;

- 30' w 63o C;

- 45' w 72o C próba jodowa;

- mashout i filtrowanie, do wysładzania poszło ok 10l wody;

 

Warzenie:

- w 0' dodałem Marynkę;

- w 45' pozostałe chmiele;

- w 60' koniec gotowania.

Wyszło ok 11o Blg na 22l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

WARKA 031

 

IPA III (05.09.2014r)

 

Słody:

- Pilzneński 6,0 kg;

 

Chmiele:

- Marynka 50g;

- Lubelski 65g;

- Galaxy 10g

- Citra 10g;

- Cascade 10g;

 

Drożdże:

- Safale US- 05

 

Zacieranie:

- 30' w 63o C;

- 60' w 72o C;

- mashout i filtrowanie z wysładzaniem( ok 8l wody);

 

Warzenie:

- w 0' dodałem Marynkę;

- w 15' dodałem Galaxy;

- w 30' dodałem Lubelski;

- w 45' dodałem Citrę i Cascade;

- 60' koniec gotowania;

Wyszło 15O Blg na ok 22l.

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

WARKA 032

 

Pszeniczne Jasne(19.10.2014r)

 

Słody:

- pilzneński 2,4kg;

- pszeniczny jasny 3,6kg;

 

Chmiele:

- Galaxy 30g;

- Cascade 20g;

 

Drożdże:

- Mauribrew WEISS;

 

Zacieranie:

- 45' w 64o C;

- 45' w 72o C:

- mashout i filtracja, do wysładzania poszło ok 11l wody.

 

Warzenie:

- w 0' dodałem galaxy;

- w 45' dodałem cascade;

- 60' koniec gotowania;

Wyszło 21l i 13o Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

WARKA 033

 

PSZENICZKA(15.11.2104r)

 

Słody:

- pilzneński 2,5kg;

- pszeniczny 2,5kg;

 

Chmiele:

- Galaxy 25g;

- Cascade 30g:

 

Drożdże:

- Mauribrew WEISS(gęstwa);

 

Zacieranie:

- 45' w 64o C;

- 30' w 72o C;

- mashout i filtrowanie do wysładzania poszło ok 11l wody

 

Zacieranie:

- w 0' dodałem galaxy;

- w 45' dodałem cacade;

- 60' koniec warzenia. Wyszło 21l i 13o Blg.

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

WARKA 034

CZERWONE ALE (04.12.16R)

Słody:

- Pale ale 5,0kg;

- Aromatic 0,25kg;

- Caramunich typ 2 0,4kg;

- Prażony jęczmień 0,055kg;

 

Chmiele:

- Marynka 30g;

- Lubelski 15g;

Drożdże:

- Suche Safale-04;

Zacieranie jedno temperaturowe w temp.67oC.

Podczas podgrzewania do mashout’u dodałem prażony jęczmień.

 Filtracja i do wysładzania poszło ok. 10l wody.

Warzenie przez 1h w 0’ dodałem Marynkę, w 45’ mech irlandzki i Lubelski.

Wyszło ok. 21l i 14oBlg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

WARKA 035


CZERWONE ALE (01.04.17r)


Słody:


- Pale ale 5,0kg;


- Prażony jęczmień 0,07kg;


 


Chmiele:


- Marynka 30g;


- Casceade 15g;


Drożdże:


- Suche Safale-04;


Zacieranie:


- w temp. 63oC. - 30'


- w temp. 72oC - 60' ( na ostatnie 15' dodany słód palony)


 Filtracja i do wysładzania poszło ok. 10l wody.


Warzenie przez 1h w 0’ dodałem Marynkę, w 45’ mech irlandzki i Cascade.


Wyszło ok. 22l i 12oBlg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.