Jump to content

Piwa Selerson'a

Recommended Posts

WARKA 001

No dziś umieszczam swojego pierwszego posta ;) wczoraj warzyłem pierwszy raz samodzielnie piwo. Pierwsze 3 warki robiłem pod okiem Selera podał on je na forum jako dwa piwa weselne i jednego koelsha.

Wczoraj uwarzyłem Pszeniczne Jasne:)

Skład:

- słód pszeniczny 3kg;

- słód pilzneński strzegomski 2kg;

- drożdże suche WB-06;

- chmiel lubelski 30g.

Zacieranie:

-40min 48°C przerwa ferulikowa;

-15min 53°C przerwa białkowa;

-30min 63°C przerwa maltozowa;

-1h 72°C przerwa dekstrynowa;

Mashout

Wyszło ok 18l o zawartości ekstraktu 15°Blg ale za radą brata do dałem 2litry wody.

No zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edited by Selerson

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

To w sumie rodzaj książki kucharskiej i pamiętnika w jednym:)

Bo nie spamiętasz wszystkich swoich sukcesów i porażek a tak masz czarno na białym:D

Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C, dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager. Aż się zdziwiłem, że tak długo to trwało. Nie martwiłem się o to co dzieje się z moim piwkiem ponieważ akurat nie było mnie przez ten czas w domu. Jeszcze bardziej zdziwiłem się w momencie przelewanie piwa na cichą. W smaku jest normalne jak każde inne piwo i to mnie dziwi. Także 4 dni to jeszcze nie tragedia. Poczekajmy na końcowy efekt :)

Cześć.

cztery dni? Może być nieprzyjemnie.

Jacer dziś bedę sprawdzał moja warkę gdzie drożdże startowały 5 czy 6 dni .... mam nadzieję że będzie oki :)

Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C, dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager.

Zadałeś gęstwą i wystartowało dopiero po 6 dniach? Hmm... Czyżby jakaś stara gęstwa? A może było jej bardzo mało? A może... ruszyło jednak wcześniej tylko fermentacja była na tyle wolna (może niska temperatura?) że nie zauważyłeś? :)

Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C' date=' dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager.[/quote']

Zadałeś gęstwą i wystartowało dopiero po 6 dniach? Hmm... Czyżby jakaś stara gęstwa? A może było jej bardzo mało? A może... ruszyło jednak wcześniej tylko fermentacja była na tyle wolna (może niska temperatura?) że nie zauważyłeś? :)

Gęstwa nie była zbytnio stara. Możliwe, że fermentacja ruszyła i powolutku CO2 gdzieś uciekało.

Ja za radą starszego brata zadałem suchych drożdży, gdyż on tak robił ze swoimi pszeniczkami i mu normalnie drożdże pracowały, u mnie temp mam ok ~23°C brzeczkę przed zadaniem drożdży też schłodziłem to mniej więcej tej temp. i przez 4 dni prawie zero piany. teraz dopiero w miarę regularnie bulgocze acz nie za często.

W środę pszenica trafiła do butelek wyszło 18,5L w smaku nie wyczułem nic co by wskazywało że piwko się zepsuło trochę za dużo cukru dodałem do re-fermentacji więc może być wesoło:lol: za parę dni się okaże co tak na prawdę mi wyszło:)

W środę pszenica trafiła do butelek wyszło 18,5L w smaku nie wyczułem nic co by wskazywało że piwko się zepsuło trochę za dużo cukru dodałem do re-fermentacji więc może być wesoło:lol: za parę dni się okaże co tak na prawdę mi wyszło:)

Ile dodałeś tego cukru? Lepiej uważaj na przyszłość bo "granaty" mogą być niebezpieczne.

Dziś moja pierwsza warka została wlana w gardło:P

Wnioski:

1. Dobrze nagazowane;

2. Mocne :) już po pierwszym :) szumi w głowie ;) (w przypadku pszeniczki to nie wiem czy to wada czy zaleta);

3. W smaku:

czuć aromaty chlebowe może odrobinę owocowych(raczej to nie banan) i chyba trochę goździków, jest orzeźwiające :)

W sumie OK ale w piątek zobaczę co powie ??? mój sensej SELER :)

Edited by Selerson

• 2 weeks later...

WARKA 002

PSZENICZNE CZARNE(a może tylko ciemne? zobaczymy co wyjdzie :okey: )

Słody:

- ciemny pszeniczny 3,0kg;

- monachijski 1,5kg;

- pilzneński 1,0kg;

- aroma 0,5kg;

- Crystal 0,3kg;

- barwiący 0,3kg;

Chmiel:

- lubelski 10g;

- Marynka 20g;

Drożdże:

- WB-06 gęstwa zebrana po pszenicznym jasnym z ekstraktu.

Zacieranie:

W 15L wody o temp 45°C zasypałem słód pszeniczny:

- 60' 43°C ferulikowa

- 40' 67°C dodałem słody: monachijski, aroma i pilzneński;

- 45' 72°C dodałem Crystal,przerwa dekstrynacyjna;

- 10' 78°C dodałem słód barwiący, filtracja z około 8L wody( ok 78°C ) do wysładzania;

Tym razem przypilnowałem by próbka brzeczki miała 20°C i ku mojemu zdziwieniu wyszło ok 17,5°Blg na około 21L. więc może balingometr może dobrze pokazuje :)

Chmielenie:

60' Marynka ostatnie 10' lubelski;

Drożdże zadane w temp. 25°C

Brzeczka w smaku słodka dobrze na chmielona czarna jak mocna kawa ;)

P.S. I jak na pszeniczne to jest bardzo klarowne ;)

Edited by Selerson

Drożdze ledwie zadane a piana na szerokość dłoni :okey: ...

...9 dni później pozostaje ok 7°Blg

Dziś tj 06.05.11r zeszło do 5°Blg i ani drgnie więc je zabutelkowałem i zobaczę co z tego wyjdzie:/

Edited by Selerson

• 4 weeks later...

WARKA 003

PSZENICZNE JASNE II (13.05.11r)

Słody:

- pszeniczny 2,5kg;

- prażona pszenica 0,5kg;

- pilzneński 1,5kg;

- monachijski0,5kg;

- melanoidynowy 0,3kg;

Chmiel:

- lubelski 35g;

Drożdże:

- WB-06 gęstwa po czarnym pszenicznym.

Zacieranie:

- 44°C 30' przerwa ferulikowa;

- 53°C 20' białkowa;

- 63°C 30'maltozowa

- 72°C 50' dekstrynowa;

- 78°C 10' mash out

Ok 10~11l wody do wysładzania, wyszło 11°Blg na 24l

Chmielenie:

- 60' lubelski

Edited by Selerson

zdjcie0088c.jpg

Chyba trochę przesadziłem z re-fermentacją już po 2dniach piwo chce uciec z butelki :P

Piwo w smaku bardzo łagodne i prawie jak bezalkoholowe :) kolor ładny piana się długo trzyma, to na razie moja najlepsza warka( moim zdaniem :) )

P. S. sorry za foto robiłem komórką nie mogłem znaleźć aparatu ;)

Edited by Selerson