Selerson Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 (edited) WARKA 001 No dziś umieszczam swojego pierwszego posta wczoraj warzyłem pierwszy raz samodzielnie piwo. Pierwsze 3 warki robiłem pod okiem Selera podał on je na forum jako dwa piwa weselne i jednego koelsha. Wczoraj uwarzyłem Pszeniczne Jasne:) Skład: - słód pszeniczny 3kg; - słód pilzneński strzegomski 2kg; - drożdże suche WB-06; - chmiel lubelski 30g. Zacieranie: -40min 48°C przerwa ferulikowa; -15min 53°C przerwa białkowa; -30min 63°C przerwa maltozowa; -1h 72°C przerwa dekstrynowa; Mashout Wyszło ok 18l o zawartości ekstraktu 15°Blg ale za radą brata do dałem 2litry wody. No zobaczymy co z tego wyjdzie. Edited April 26, 2011 by Selerson Link to comment Share on other sites More sharing options...
sn_phoenix Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 no to gratulacje za wątek. Ja jeszcze nie odwarzyłem się założyć swojego:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted March 20, 2011 Author Share Posted March 20, 2011 To w sumie rodzaj książki kucharskiej i pamiętnika w jednym:) Bo nie spamiętasz wszystkich swoich sukcesów i porażek a tak masz czarno na białym:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 ...widzę, że Seler pasję misyjną poczuł...... jak Mój Mistrz wspinaczkową... Powodzenia.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
seler Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 A co, nie będzie brat brata z produkcji obsępiał Niech Młody sam działa Będzie od kogo drożdże podbierać Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 hmmmm.... dobrze kombinujesz... Powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted March 24, 2011 Author Share Posted March 24, 2011 My tu gadu gadu a mi dopiero dziś drożdże zaczęły robić:rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 cztery dni? Może być nieprzyjemnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C, dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager. Aż się zdziwiłem, że tak długo to trwało. Nie martwiłem się o to co dzieje się z moim piwkiem ponieważ akurat nie było mnie przez ten czas w domu. Jeszcze bardziej zdziwiłem się w momencie przelewanie piwa na cichą. W smaku jest normalne jak każde inne piwo i to mnie dziwi. Także 4 dni to jeszcze nie tragedia. Poczekajmy na końcowy efekt Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Cześć. cztery dni? Może być nieprzyjemnie. Jacer dziś bedę sprawdzał moja warkę gdzie drożdże startowały 5 czy 6 dni .... mam nadzieję że będzie oki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C, dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager. Zadałeś gęstwą i wystartowało dopiero po 6 dniach? Hmm... Czyżby jakaś stara gęstwa? A może było jej bardzo mało? A może... ruszyło jednak wcześniej tylko fermentacja była na tyle wolna (może niska temperatura?) że nie zauważyłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Ostatnio piwo mi wystartowało po 6 dniach. Brzeczka był schłodzona bodajże do 13°C' date=' dobrze napowietrzona i zadana gęstwą Urquell Lager.[/quote']Zadałeś gęstwą i wystartowało dopiero po 6 dniach? Hmm... Czyżby jakaś stara gęstwa? A może było jej bardzo mało? A może... ruszyło jednak wcześniej tylko fermentacja była na tyle wolna (może niska temperatura?) że nie zauważyłeś? Gęstwa nie była zbytnio stara. Możliwe, że fermentacja ruszyła i powolutku CO2 gdzieś uciekało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted March 25, 2011 Author Share Posted March 25, 2011 Ja za radą starszego brata zadałem suchych drożdży, gdyż on tak robił ze swoimi pszeniczkami i mu normalnie drożdże pracowały, u mnie temp mam ok ~23°C brzeczkę przed zadaniem drożdży też schłodziłem to mniej więcej tej temp. i przez 4 dni prawie zero piany. teraz dopiero w miarę regularnie bulgocze acz nie za często. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seler Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Nie lękaj, za tydzień dam Ci gęstwę z 3068 to najwyżej następnego ukręcisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 W środę pszenica trafiła do butelek wyszło 18,5L w smaku nie wyczułem nic co by wskazywało że piwko się zepsuło trochę za dużo cukru dodałem do re-fermentacji więc może być wesoło:lol: za parę dni się okaże co tak na prawdę mi wyszło:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Seler! jak pilnujesz interpunkcji szczawia?.... :beer: Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 W środę pszenica trafiła do butelek wyszło 18,5L w smaku nie wyczułem nic co by wskazywało że piwko się zepsuło trochę za dużo cukru dodałem do re-fermentacji więc może być wesoło:lol: za parę dni się okaże co tak na prawdę mi wyszło:) Ile dodałeś tego cukru? Lepiej uważaj na przyszłość bo "granaty" mogą być niebezpieczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted April 2, 2011 Author Share Posted April 2, 2011 Jakieś 180g miało być na 20L, ale piwa wyszło mniej:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted April 4, 2011 Author Share Posted April 4, 2011 (edited) Dziś moja pierwsza warka została wlana w gardło:P Wnioski: 1. Dobrze nagazowane; 2. Mocne już po pierwszym szumi w głowie (w przypadku pszeniczki to nie wiem czy to wada czy zaleta); 3. W smaku: czuć aromaty chlebowe może odrobinę owocowych(raczej to nie banan) i chyba trochę goździków, jest orzeźwiające W sumie OK ale w piątek zobaczę co powie ??? mój sensej SELER Edited April 4, 2011 by Selerson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 (edited) WARKA 002 PSZENICZNE CZARNE(a może tylko ciemne? zobaczymy co wyjdzie ) Słody: - ciemny pszeniczny 3,0kg; - monachijski 1,5kg; - pilzneński 1,0kg; - aroma 0,5kg; - Crystal 0,3kg; - barwiący 0,3kg; Chmiel: - lubelski 10g; - Marynka 20g; Drożdże: - WB-06 gęstwa zebrana po pszenicznym jasnym z ekstraktu. Zacieranie: W 15L wody o temp 45°C zasypałem słód pszeniczny: - 60' 43°C ferulikowa - 40' 67°C dodałem słody: monachijski, aroma i pilzneński; - 45' 72°C dodałem Crystal,przerwa dekstrynacyjna; - 10' 78°C dodałem słód barwiący, filtracja z około 8L wody( ok 78°C ) do wysładzania; Tym razem przypilnowałem by próbka brzeczki miała 20°C i ku mojemu zdziwieniu wyszło ok 17,5°Blg na około 21L. więc może balingometr może dobrze pokazuje Chmielenie: 60' Marynka ostatnie 10' lubelski; Drożdże zadane w temp. 25°C Brzeczka w smaku słodka dobrze na chmielona czarna jak mocna kawa P.S. I jak na pszeniczne to jest bardzo klarowne Edited April 26, 2011 by Selerson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted April 17, 2011 Author Share Posted April 17, 2011 (edited) Drożdze ledwie zadane a piana na szerokość dłoni ... ...9 dni później pozostaje ok 7°Blg Dziś tj 06.05.11r zeszło do 5°Blg i ani drgnie więc je zabutelkowałem i zobaczę co z tego wyjdzie:/ Edited May 6, 2011 by Selerson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted May 13, 2011 Author Share Posted May 13, 2011 (edited) WARKA 003 PSZENICZNE JASNE II (13.05.11r) Słody: - pszeniczny 2,5kg; - prażona pszenica 0,5kg; - pilzneński 1,5kg; - monachijski0,5kg; - melanoidynowy 0,3kg; Chmiel: - lubelski 35g; Drożdże: - WB-06 gęstwa po czarnym pszenicznym. Zacieranie: - 44°C 30' przerwa ferulikowa; - 53°C 20' białkowa; - 63°C 30'maltozowa - 72°C 50' dekstrynowa; - 78°C 10' mash out Ok 10~11l wody do wysładzania, wyszło 11°Blg na 24l Chmielenie: - 60' lubelski Edited May 14, 2011 by Selerson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted May 20, 2011 Author Share Posted May 20, 2011 Dziś rozlałem do butelek jasne pszeniczne wyszło 48 butelek piwko zeszło do 2°Blg . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selerson Posted May 22, 2011 Author Share Posted May 22, 2011 (edited) Chyba trochę przesadziłem z re-fermentacją już po 2dniach piwo chce uciec z butelki Piwo w smaku bardzo łagodne i prawie jak bezalkoholowe kolor ładny piana się długo trzyma, to na razie moja najlepsza warka( moim zdaniem ) P. S. sorry za foto robiłem komórką nie mogłem znaleźć aparatu Edited May 22, 2011 by Selerson Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 22, 2011 Share Posted May 22, 2011 Poczekaj parę dni, jak CO2 przesyci się z piwem, to nie powinno wtedy się tak burzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts