zoltek Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Witam! Uwarzyłem już kilka warek, wszystkie na zacieraniu i chciałbym się podzielić z wami z moimi notatkami oraz przemyśleniami na ich temat. #1 Brown Ale /Mild zestaw Słody -Pale ale 2 kg -monachijski (II) 0,4kg -caramunich 1kg -carafa -0,05kg Chmiel: Fuggles-40g Drożdże : S-04 (9blg-2blg)18L #2 Sout Owsiany (zestaw z BA) Podzieliłem warkę na 2 Porcje , to był taki mały eksperyment ,abym mógł porównać smak. Do jednej części (10L)dodałem 250 g Laktozy Moim znajomym smakowło bardziej piwko z laktozą. (12Blg)22L #3 Kolońskie Słody -5kg Pilzneński -200g pszeniczny Chmiel hallertau spalt select -60g Drożdże- S-33 (11blg-5Blg)25L #4 Bożonarodzeniowe nie mam zapisanej receptury ale własna jakaś była Pamiętam przyprawy: -5 g cynamonu -1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 3 ziarna ziela angielskiego -4 goździki -0,5 łyżeczki kardamonu -10g Lubelski + 200 g cukru Drożdże-T-58 (17,5 Blg- 5blg)17L #5 Pilsner Słody -Bohemian Pilsner 5kg -Carahell 250g Chmiele: -Sazz30g -Marynka 35g (14 Blg-3Blg) 20L Burzliwa 10 dni 9-10oC, cicha 14 dni 3-4oC refermentacja 140g/17L Drożdże: saflager #6 Ipa z BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Gratulacje 20 godz od założenia tematu i 500 odsłon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 I ja witam. Rozumiem, że na przemyślenia przyjdzie jeszcze czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Wcześniej przeoczyłem że zacząłeś od zacierania i za ten fakt plusikowe się oczywiście należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Witam również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) #7 Pszeniczniak pod naciskiem ( dla fathera ) 23,5L Słody - Pilzneński 2kg -Pszeniczny 3kg -Carahell 250g Chmiel: -Lubelski 50g Drożdże: WB-06 Zacieranie - 45°C - 10 min - 50°C - 15 min - 63°C - 30 min - 73°C - 40 min Czas gotowania 80 minut Chmielenie Po 10min ? 25 g chmielu Po 50min ? 15 g chmielu Po 75min ? 10 g chmielu To moja pierwsza pszenica i zacieranie wielo-etapowe ale podołałem:cool: . Drożdże szybko ruszyły po 2 godzinach.Temperatura fermentacji 22-24°C . Czas fermentacji 9 dni. Butelkowane w poniedziałek z dodatkiem 190g cukru. Wyszło 45 butelek. Ładny zapaszek, daje trochę bananami. 10°Blg ---------9 dni-------->4°Blg Edytowane 29 Czerwca 2011 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 #8 Kawowy Sweet Oatmeal Stout :) 25L Ten sam zestaw z warki #2 lecz trochę przeze mnie zmodyfikowany . Zacieranie: (60min)-65°C 0min-jasne słody i płatki owsiane po 20 min-wszystkie słody ciemne i palone ostatnie 10 min----> 72°C ------>filtracja Gotowanie 60 min 5min-15g Marynki 45min-10g Marynki 59min-100g kawy (świeżo mielona , w moim przypadku arabica) +500g Laktoza +200g Cukru trzcinowego 11,5°Blg Dzisiaj nastawiona.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Dzisiaj Stout został przelany na cichą. 11,5°Blg ---------------10 dni-------->5,5 Na wierzchu piwa można było dostrzec osad, prawdopodobnie to pozostałości po kawie (chyba olejki ) . Dlatego nie wciągałem ich wężykiem . Smak całkiem niezły, taki jak planowałem jest słodycz z laktozy i przyjemny zapach kawy. Goryczka jak dla mnie trochę za mała, ale może po pewnym czasie wyjdzie na wierzch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się