pawel61 Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 21 ,01,2011 Uwarzyłem portera 12Blg z zestawu surowców homebrewing i zgodnie z dołączoną instrukcją .Dzisaj własnie postanowiłem zdegustować moje piwko smakuje niezle może zbyt goryczkowe .Natomoast całkowity brak nasycenia i piany .Dodam że piwo było po butelkowaniu w pywnicy 10 C ,dodałem 160g glukozy na 20l piwa .Co moze być przyczyną braku piany i nasycenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 a kiedy butelkowales? przenies na kilka dni do temp. pokojowej.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Drożdże górniaki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 20, 2011 Author Share Posted March 20, 2011 Tak drożdże Safale us-05 a butelkowane 8dni burzliwej i 8 dni cichej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 20, 2011 Author Share Posted March 20, 2011 Przenosze do tep pokojowej dam znac co z tego wyszło . Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Te drożdże mają za zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Przenieś do ciepłego na tydzień i zamieszaj energicznie butelkami by poderwać drożdże z dna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 20, 2011 Author Share Posted March 20, 2011 Dzieki za szybkie odpowiedzi ,mam jesze jedno pytanie czy po tak długim odpoczynku drożdże jeszcze będą pracowć Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted March 20, 2011 Share Posted March 20, 2011 Długo? Spokojnie ruszą Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Tydiń temu przenioslem piwo z pywnicu do pokoju tep ok 20 C zamieszałem aby poderwać drożdże .Dzisiaj otworzyłem piwko :lol:niestety nadal brak piany i Co2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 A piwo jest słodkie? Jeśli tak to drożdże nie przerobiły glukozy, jeśli nie jest tzn. że masz źle zakapslowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Piwo jest goryczkowe i nie jest słodkie 3 blg końcowy ,piwo jest dobrze zakapslowane bo po energicznym potrzasaniu butelą nic sie nie dzieje tzn nie syczy spod kapsli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kretu Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Mi się porter gazował chyba z miesiąc i też musiałem kombinować z trzymaniem w cieplejszym. A samo piwo po pół roku leżakowania smakuje teraz o niebo lepiej więc radzę poczekać jak się goryczka ułoży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Pół roku no to trzeba się uzbroić w cierpliwość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kretu Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Sam bym nie wytrzymał ale ostatnio jak znowu wziąłem się za warzenie znalazłem z 10 butelek o których zapomniałem wcześniej i jak spróbowałem to jakby inne piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 (edited) Niestety mocne piwa potrzebują czasu. Mój Ris (26°Blg) nie nagazował się i musiałem dodać świeże drożdże (starter). Był paskudny (RIS, nie starter) - alkoholowo-karmelowo-palono-słodki Teraz prawie po 4 miesiącach od zacierania robi się pitny. Podejrzewam, że jeszcze z 2-3 miesiące i będzie całkiem smaczny. Edited March 27, 2011 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Niestety mocne piwa potrzebują czasu. Mój Ris (26°Blg) nie nagazował się i musiałem dodać świeże drożdże (starter). Był paskudny (RIS, nie starter) - alkoholowo-karmelowo-palono-słodki Teraz prawie po 4 miesiącach od zacierania robi się pitny. Podejrzewam, że jeszcze z 2-3 miesiące i będzie całkiem smaczny. Mowa jest o Porterze 12°Blg , a nie o Bałtyckim Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 (edited) No fakt. Mój błąd, nie wiem dlaczego, ale jak widzę porter to zaraz dopowiadam bałtycki. Przepraszam zainteresowanych. Jeśli to 12 to proponuje przetrzymać w temp. pokojowej jeszcze z tydzień, potem 2-3 dni w lodówce (żeby więcej CO2 rozpuściło się w piwie) i wtedy degustacja. Dziwne to wszystko, bo ze standardowymi piwami (12-14°Blg) raczej nie miałem problemów z nagazowaniem. Edited March 27, 2011 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Ok trzymam jeszcze tydzien w temp pokojowej . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 W razie czego do każdej butelki po kropelce gęstwy i się nagazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Dzisiaj warze DUNKEL WEIZENA 12 Blg jest to moja trzecia warka . Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel61 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 (edited) Drożdże do DUNKEL WEIZENA to Safbrew WB-06 czy gestwa z tych drożdży może być? Edited March 27, 2011 by pawel61 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwl Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 może być Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now