Jump to content

Porter


Recommended Posts

21 ,01,2011 Uwarzyłem portera 12Blg z zestawu surowców homebrewing i zgodnie z dołączoną instrukcją .Dzisaj własnie postanowiłem zdegustować moje piwko smakuje niezle może zbyt goryczkowe .Natomoast całkowity brak nasycenia i piany .Dodam że piwo było po butelkowaniu w pywnicy 10 C ,dodałem 160g glukozy na 20l piwa .Co moze być przyczyną braku piany i nasycenia.

Link to comment
Share on other sites

Mi się porter gazował chyba z miesiąc i też musiałem kombinować z trzymaniem w cieplejszym. A samo piwo po pół roku leżakowania smakuje teraz o niebo lepiej więc radzę poczekać jak się goryczka ułoży.

Link to comment
Share on other sites

Sam bym nie wytrzymał ale ostatnio jak znowu wziąłem się za warzenie znalazłem z 10 butelek o których zapomniałem wcześniej i jak spróbowałem to jakby inne piwo.

Link to comment
Share on other sites

Niestety mocne piwa potrzebują czasu. Mój Ris (26°Blg) nie nagazował się i musiałem dodać świeże drożdże (starter). Był paskudny (RIS, nie starter) - alkoholowo-karmelowo-palono-słodki :( Teraz prawie po 4 miesiącach od zacierania robi się pitny. Podejrzewam, że jeszcze z 2-3 miesiące i będzie całkiem smaczny.

Edited by grzechu_k
Link to comment
Share on other sites

Niestety mocne piwa potrzebują czasu. Mój Ris (26°Blg) nie nagazował się i musiałem dodać świeże drożdże (starter). Był paskudny (RIS, nie starter) - alkoholowo-karmelowo-palono-słodki :( Teraz prawie po 4 miesiącach od zacierania robi się pitny. Podejrzewam, że jeszcze z 2-3 miesiące i będzie całkiem smaczny.

Mowa jest o Porterze 12°Blg , a nie o Bałtyckim

Link to comment
Share on other sites

No fakt. Mój błąd, nie wiem dlaczego, ale jak widzę porter to zaraz dopowiadam bałtycki. Przepraszam zainteresowanych.

 

Jeśli to 12 to proponuje przetrzymać w temp. pokojowej jeszcze z tydzień, potem 2-3 dni w lodówce (żeby więcej CO2 rozpuściło się w piwie) i wtedy degustacja. Dziwne to wszystko, bo ze standardowymi piwami (12-14°Blg) raczej nie miałem problemów z nagazowaniem.

Edited by grzechu_k
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.