Jump to content

Porter

Recommended Posts

21 ,01,2011 Uwarzyłem portera 12Blg z zestawu surowców homebrewing i zgodnie z dołączoną instrukcją .Dzisaj własnie postanowiłem zdegustować moje piwko smakuje niezle może zbyt goryczkowe .Natomoast całkowity brak nasycenia i piany .Dodam że piwo było po butelkowaniu w pywnicy 10 C ,dodałem 160g glukozy na 20l piwa .Co moze być przyczyną braku piany i nasycenia.

Mi się porter gazował chyba z miesiąc i też musiałem kombinować z trzymaniem w cieplejszym. A samo piwo po pół roku leżakowania smakuje teraz o niebo lepiej więc radzę poczekać jak się goryczka ułoży.

Sam bym nie wytrzymał ale ostatnio jak znowu wziąłem się za warzenie znalazłem z 10 butelek o których zapomniałem wcześniej i jak spróbowałem to jakby inne piwo.

Niestety mocne piwa potrzebują czasu. Mój Ris (26°Blg) nie nagazował się i musiałem dodać świeże drożdże (starter). Był paskudny (RIS, nie starter) - alkoholowo-karmelowo-palono-słodki :( Teraz prawie po 4 miesiącach od zacierania robi się pitny. Podejrzewam, że jeszcze z 2-3 miesiące i będzie całkiem smaczny.

Edited by grzechu_k

Niestety mocne piwa potrzebują czasu. Mój Ris (26°Blg) nie nagazował się i musiałem dodać świeże drożdże (starter). Był paskudny (RIS, nie starter) - alkoholowo-karmelowo-palono-słodki :( Teraz prawie po 4 miesiącach od zacierania robi się pitny. Podejrzewam, że jeszcze z 2-3 miesiące i będzie całkiem smaczny.

Mowa jest o Porterze 12°Blg , a nie o Bałtyckim

No fakt. Mój błąd, nie wiem dlaczego, ale jak widzę porter to zaraz dopowiadam bałtycki. Przepraszam zainteresowanych.

Jeśli to 12 to proponuje przetrzymać w temp. pokojowej jeszcze z tydzień, potem 2-3 dni w lodówce (żeby więcej CO2 rozpuściło się w piwie) i wtedy degustacja. Dziwne to wszystko, bo ze standardowymi piwami (12-14°Blg) raczej nie miałem problemów z nagazowaniem.

Edited by grzechu_k