pawel61 Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 21 ,01,2011 Uwarzyłem portera 12Blg z zestawu surowców homebrewing i zgodnie z dołączoną instrukcją .Dzisaj własnie postanowiłem zdegustować moje piwko smakuje niezle może zbyt goryczkowe .Natomoast całkowity brak nasycenia i piany .Dodam że piwo było po butelkowaniu w pywnicy 10 C ,dodałem 160g glukozy na 20l piwa .Co moze być przyczyną braku piany i nasycenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 a kiedy butelkowales? przenies na kilka dni do temp. pokojowej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Drożdże górniaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Tak drożdże Safale us-05 a butelkowane 8dni burzliwej i 8 dni cichej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Przenosze do tep pokojowej dam znac co z tego wyszło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Te drożdże mają za zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Przenieś do ciepłego na tydzień i zamieszaj energicznie butelkami by poderwać drożdże z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Dzieki za szybkie odpowiedzi ,mam jesze jedno pytanie czy po tak długim odpoczynku drożdże jeszcze będą pracowć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Długo? Spokojnie ruszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Tydiń temu przenioslem piwo z pywnicu do pokoju tep ok 20 C zamieszałem aby poderwać drożdże .Dzisiaj otworzyłem piwko :lol:niestety nadal brak piany i Co2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 A piwo jest słodkie? Jeśli tak to drożdże nie przerobiły glukozy, jeśli nie jest tzn. że masz źle zakapslowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Piwo jest goryczkowe i nie jest słodkie 3 blg końcowy ,piwo jest dobrze zakapslowane bo po energicznym potrzasaniu butelą nic sie nie dzieje tzn nie syczy spod kapsli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Mi się porter gazował chyba z miesiąc i też musiałem kombinować z trzymaniem w cieplejszym. A samo piwo po pół roku leżakowania smakuje teraz o niebo lepiej więc radzę poczekać jak się goryczka ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Pół roku no to trzeba się uzbroić w cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Sam bym nie wytrzymał ale ostatnio jak znowu wziąłem się za warzenie znalazłem z 10 butelek o których zapomniałem wcześniej i jak spróbowałem to jakby inne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Niestety mocne piwa potrzebują czasu. Mój Ris (26°Blg) nie nagazował się i musiałem dodać świeże drożdże (starter). Był paskudny (RIS, nie starter) - alkoholowo-karmelowo-palono-słodki Teraz prawie po 4 miesiącach od zacierania robi się pitny. Podejrzewam, że jeszcze z 2-3 miesiące i będzie całkiem smaczny. Edytowane 27 Marca 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Niestety mocne piwa potrzebują czasu. Mój Ris (26°Blg) nie nagazował się i musiałem dodać świeże drożdże (starter). Był paskudny (RIS, nie starter) - alkoholowo-karmelowo-palono-słodki Teraz prawie po 4 miesiącach od zacierania robi się pitny. Podejrzewam, że jeszcze z 2-3 miesiące i będzie całkiem smaczny. Mowa jest o Porterze 12°Blg , a nie o Bałtyckim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) No fakt. Mój błąd, nie wiem dlaczego, ale jak widzę porter to zaraz dopowiadam bałtycki. Przepraszam zainteresowanych. Jeśli to 12 to proponuje przetrzymać w temp. pokojowej jeszcze z tydzień, potem 2-3 dni w lodówce (żeby więcej CO2 rozpuściło się w piwie) i wtedy degustacja. Dziwne to wszystko, bo ze standardowymi piwami (12-14°Blg) raczej nie miałem problemów z nagazowaniem. Edytowane 27 Marca 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Ok trzymam jeszcze tydzien w temp pokojowej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 W razie czego do każdej butelki po kropelce gęstwy i się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Dzisiaj warze DUNKEL WEIZENA 12 Blg jest to moja trzecia warka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel61 Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Drożdże do DUNKEL WEIZENA to Safbrew WB-06 czy gestwa z tych drożdży może być? Edytowane 27 Marca 2011 przez pawel61 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się