tenebri Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Witam wszystkich! W piątek zamierzam pobawić się w zacieranie piwka wielozbożowego. Przeglądałem Wasze przepisy i wymyśliłem sobie coś takiego: 2kg wiedeński 1kg monachijski 0,5kg pilzneński 0,5kg pszeniczny 0,4 płatki żytnie błyskawiczne 0,25 płatki owsiane błyskawiczne 0,3 płatki ryżowe błyskawiczne 0,3 kasza gryczana Wyjdzie z tego jakiś ciekawy smak? Duże będą problemy z filtracja i wysładzaniem takiego składu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Osobiście zmniejszyłbym ilość wiedeńskiego na rzecz pilzneńskiego - przy sporym zasypie surowców nie słodowanych (pamiętaj, żeby je skleikować!) przyda się więcej siły enzymatycznej, a w tej dziedzinie pilzneński rządzi Poza tym ogólnie zmniejszyłbym zasyp o jakieś 0,5 - 0,7 kg, chyba, że zależy Ci na większym niż standardowe wybiciu lub dużej mocy. Ja bym zrobił tak: 1kg wiedeński 0,5kg monachijski 1,5kg pilzneński 0,5kg pszeniczny 0,4 płatki żytnie błyskawiczne 0,25 płatki owsiane błyskawiczne 0,3 płatki ryżowe błyskawiczne (to bym nawet wywalił, uważam, że ryż nic ciekawego do piwa nie wnosi. Za to jakby zamiast tego dać kaszę jaglaną...) 0,3 kasza gryczana Pamiętaj o wykonaniu próby jodowej - czas zacierania pewnie będzie musiał być dłuższy niż standardowo. Jak zamierzasz chmielić? Edytowane 22 Marca 2011 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Dzięki za wniesione poprawki, to dopiero moja 8 warka (w tym większość jeszcze leżakuje) więc nie mam jeszcze obeznania co jaki słód wnosi do piwa. Rozumiem, że płatki błyskawiczne nie trzeba kleikować... co innego to kasza gryczana. Wstawiłem płatki ryżowe ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć jaglanych. Z tego co wyczytałem na forum to niby ryż rozjaśnia piwko. No ale jak niby smakowo dużo nie dają to chyba nie ma sensu ich dawać. Zacieranie podpatrzone u Ciebie: 15' 55°C 45' 63°C 20' 73°C Chmielić chciałem 60min: 15g magnum i na ostanie 15min 20g Spalt Spalter. Gęstwa po pszenicznym drożdże wb-o6 Edytowane 22 Marca 2011 przez tenebri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Fajne piwo Ci wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 A kasze gryczaną kupić prażoną czy zwykłą? Która bardziej będzie pasowała? Z tego co czytałem to przed skleikowaniem lepiej ją ześrutować, zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Śrutowanie obowiązkowo. Ja używałem jasnej, ale wielu używa prażonej - Twoja wola co wybierzesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Dzięki za pomoc. Przed chwilą zlałem pszeniczniaka ciemnego na cichą, odzyskałem gęstwę aby ją w piątek wykorzystać, ale teraz się zastanawiam. Zapach jest niby normalny drożdżowy ale ciut inny, czy to związane jest z tym, że z piwa ciemnego? Edytowane 22 Marca 2011 przez tenebri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Niestety internet nie przekazuje zapachów, żeby ocenić Jeżeli ostatnie piwo wyszło na tej gęstwie dobre to raczej można jej użyć. Ktoś kiedyś pisał, że dobrym sposobem na sprawdzenie sterylności gęstwy jest zostawić trochę w sterylnym pojemniku na 2 - 3 dni. Jeżeli jest zakażona coś pewnie na niej wyrośnie - jakaś błonka bakteryjna, nalot etc. Ja nigdy tego nie próbowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Już kiedyś w tv pokazywali, że japończycy testują zapachowe telewizory wiec może kiedyś wsadzając nos do modemu będzie można poczuć zapach drożdży:). Spoko wiadomo, że na odległość nikt takiej rzecz nie doradzi, jestem tylko ciekaw czy to czasem ten słód czekoladowy nie zmienił tak zapachu, bo gęstwa ma ciemniejszą barwę. Do piątku się zobaczy, jak co to mam całą saszetkę s-33:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 No barwę to oczywiście że gęstwa po ciemniaku ma ciemniejszą Co do zapachu nie wiem, szczerze mówiąc nie za często wącham drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 hehe zgadza się jest wiele więcej ciekawszych zapachów:) Dobra czas zabrać się za śrutowanie słodów:) Dziś jedyna wolna chwila aby to zrobić przed piątkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Biała kasza gryczana jest delikatniejsza w smaku, przypomina trochę niesłodowaną pszenicę. Palona kasza daje mocny aromat i smak (trochę orzechowy, ziemisty), łatwo dominuje w piwie. Płatki gryczane są trochę mniej orzechowe, ale też łatwo wychodzą na wierzch. Jak ma tam być wiele zrównoważonych smaczków, to ja bym w ogóle paloną gryczaną odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Przeszukałem całe miasto i nigdzie nie znalazłem białej kaszy gryczanej, wszędzie prażona. Użyje więc tylko 200g, znalazłem za to kasze jaglaną, mam jej 400g. Składniki do piwa prezentują się wiec następująco: 1kg wiedeński 0,5kg monachijski 1,5kg pilzneński 0,5kg pszeniczny 0,4 płatki żytnie błyskawiczne 0,25 płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kasza jaglana 0,2 kasza gryczana prażona Teraz pytanie odnośnie kleikowania kasz, mogę jaglaną i gryczaną (ześrutowane) razem skleikować? Wystarczy 20min w 100C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=65773&highlight=kleikowanie+p%B3atki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się