Skocz do zawartości

Miodowe - na górniakach czy dolniakach?


Zbyszek T

Rekomendowane odpowiedzi

Poradźcie

 

Szykuje się do nastawienia miodowego piwka - 50% brzeczki piwnej - 50% miodowej.

Zawsze robiłem na górniakach, ale tegoroczna pogoda pozwoliłaby jeszcze na dolniaki.

Mam do wyboru S-23 albo S-04 i dla każdych odpowiednie warunki.

 

Zawsze piłem tylko górniaki miodowe, a teraz się zastanawiam.

 

Jak myślicie, które piwo byłoby lepsze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuje coś w tym stylu:

 

Pilzneński 1kg

Monachijski 3 kg

Karmelowy 1 kg

Płatki owsiane 0.4 kg

 

Miód wielokwiat 6 kg

 

Tak na 12 BLG, chmielenie na 20-25 IBU, dosładzane na końcu słodzikiem.

a może zamiast takiej ilości wielokwiatowego dać o połowę mniej,ale za to gryczany...

ja w lutym warzyłem z takich surowców:

 

-sł. pilzneński 5kg

-sł. zakwaszający 0,25kg

-płatki owsiane 0,4kg

- miód gryczany 1.7kg

 

-marynka

-lubelski

-saflager s-23

 

przy przelewaniu na cichą zapach miodu był dość wyraźny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.