sn_phoenix Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Aktywowałem właśnie saszetkę 1010 American wheat i zamierzam zrobić jedną warkę pszeniczki. Wyczytałem też w charakterystyce tych drożdży na wiki, że można zrobić na nich North German Altbier i Kölsch. Stąd pytanie Czy może ktoś warzył na tych drożdżach piwa w tych stylach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 No bo to są drożdże do altbierów przeszczepione do USA. Ja bym zrobił jakieś niby-pszeniczne, np. orkiszowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Ja też właśnie rozbiłem saszetkę tych drożdży i mam zamiar zrobić po kolei: grodzisz, koelsch, pszeniczne 100%. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Hasintus może podzielisz sie przepisem na pszenice? Ja zamierzam zrobić taką: pilzneński - 1,5kg monachijski - 0,8kg pszeniczny - 2,5kg amber 65EBC - 0,2kg zakwaszajacy - 0,07kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Hasintus może podzielisz sie przepisem na pszenice? No moim zdaniem pszeniczne 100% to np przy zasypie 5kg, słód pszeniczny stanowi 5kg. Proste i logiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Hasintus może podzielisz sie przepisem na pszenice? No moim zdaniem pszeniczne 100% to np przy zasypie 5kg' date=' słód pszeniczny stanowi 5kg. Proste i logiczne.[/quote'] Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Do Hasintus: Gdy już uwarzysz tą pszenicę 100% to daj proszę znać lub gdzieś o tym wspomnij na forum. Interesuje mnie to z takiego względu, bo sam wciąż zmieniam proporcje w zasypie. Bardzo lubię swoje 80%pszenicznego, ale mam zamiar wkrótce nawarzyć 90%pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 w takim razie temat zamkniety! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 w takim razie temat zamkniety! Już zamknięty? Tu się cały dzień rozwija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się