kaz Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Zabutelkowałem dunkelweizena. Wyszło 45 flaszek. Do refermentacji dałem 200g miodu gryczanego. Młode piwko smakuje goździkami oraz chlebem. Zacząłem gromadzić prosty sprzęt do zacierania bo na planowany pół automat ciężko mi się doczekać Kupiłem gar emaliowany 45l oraz rurkę miedzianą na filtrator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Słowo się rzekło Wykonałem filtrator z rurki miedzianej. Rurka miękka fi12 kupiłem 2,5m koszt 38zł do tego wąż silikonowy koszt jakieś 10zł. Mała fotorelacja poniżej Nacinałem flexem tarczą grubości 1mm, rurka silikonowa fi 14/12mm. Na pierwszym zdjęciu odcinam 40cm rurki żeby zrobić końcówkę to odpływu, zaklepałem koniec rurki tak zwyczajnie młotkiem składając dwukrotnie. Po wygięciu na wiadrze zaznaczyłem ołówkiem miejsca nacięć. Całość prac zajęła około godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Nie chciało połknąć 6 zdjęć na raz ... Do regulacji przepływy filtratu będę używał jakiegoś klipsa na rurce silikonowej. Edytowane 18 Maja 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Patrząc na zdjęcia strzelam, że filtracja będzie zapie@#$%$^& Ta miedziana końcówka do odpływu raczej jest zbędna. Bardzo przydatny za to byłby zacisk/klips na rurkę silikonową, do regulowania/zatrzymywania przepływu. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Owszem może i ten miedziany odpływ nie potrzebny ale wąż nie będzie uciekał gdzie che tylko będzie w tym naczyniu gdzie ja chcę Klips oczywiście zaplanowany żeby wydajność nie była zbyt mała. W łykend najprawdopodobniej będzie pierwszy bojowy test przy filtracji pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Pewnie, wszystko wyjdzie w praniu. Jak się końcówka nie sprawdzi, to z niej zrezygnujesz Jeszcze jedna istotna sprawa przy filtratorze z rurki. Ważne jest, aby spód ściśle przylegał do dna. Przy takim wyprowadzeniu, może to być nieco utrudnione, filtrator może po prostu nie stać stabilnie. Jak mnie instruowali w temacie filtratora, to zalecali zrobić w taki sposób. Przy wysładzaniu rurka delikatnie przeszkadza, ale za to filtrator bardzo sprawnie się osadza na dnie... Do zastanowienia Edytowane 18 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Ano wyjdzie przy pierwszej filtracji. Jak za szybko będzie się filtrowało to zawsze mogę tego środkowego zawijasa skrócić i zaklepać w innym miejscu. Myślę, że po włożeniu w zacier młóto ładnie dociśnie rurkę do dna ale to się okaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Jak za szybko będzie się filtrowało to zawsze mogę tego środkowego zawijasa skrócić i zaklepać w innym miejscu. Nic nie skracaj! Po co "psuć" coś co dobrze działa. Tak jak pisał kolomar: zacisk na rurkę odprowadzającą filtrat i już leci wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Nie no ucinał nic nie będę zanim wypróbuję. Weryfikacja nastąpi przy pierwszym filtrowaniu w sobotę najprawdopodobniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Warka numer 7 Pilsnerek po końcu Świata 13°Blg Moja pierwsza samodzielna warka z zacieraniem słodów!! Zasyp: Pilzneński 4,5kg Carapilis 0,45kg Zakwaszający 0,25kg Zacieranie: 51°C - 10 min 63°C - 45 min 72°C - 35min 77°C - mash out Chmielenie: Chinook 25g - 60 min Saaz 20g - 10 min Lubelski 12g - 5 min Chłodzenie do 20°C zajęło około 45 min. Wyszło 25 litrów brzeczki 13°Blg musiałem dolewać wrzątku bo po ochłodzeniu było 14°Blg Drożdże Saflager W-34/70 Po 10 godzinach w temperaturze 18 °C piwko przeniosłem do piwnicy o temperaturze 11-12°C Nowo zrobiony miedziany filtrator sprawił się bardzo dobrze - filtracja zajęła około 30min. Do poprawki jest wylot z rurki miedzianej przy połączeniu z silikonowa - silikon za bardzo mięknie i zagina się zawężając za bardzo przepływ. Do poprawki jest też sprawniejsze przygotowanie wody do wysładzania. Macie jakieś uwagi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Macie jakieś uwagi ?? Na tak prowokacyjne pytanie odpowiem: za dużo zakwaszającego, moim zdaniem A tak w ogóle, to gratuluję pierwszej samodzielnej warki Edytowane 22 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Tak wiem, że sporo zakwaszającego ale ... spróbujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 A ta przerwa w 51°C ? Ja wcale jej nie robię, a i tak nie zawsze piana taka jak bym chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 A jak nie robisz tej przerwy to piwo wychodzi ładnie klarowne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 To tylko zależy od tego jak długo i w jakiej temperaturze lageruje. Dzisiejsze słody pilzneńskie raczej nie potrzebują tej przerwy. Ale to takie moje czysto subiektywne zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Pilsnerek po 8 dniach fermentacji burzliwej zszedł na 2°Blg zlałem więc na cichą i stoi w lochu. Postoi ze 2 albo i 3 tygodnie. Treningowo zebrałem gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Na przełomie piątku i soboty uwarzyłem : Warka nr 8 STOUT Pale Ale 5kg Pilzneński 0,7kg Karmelowy jasny 0,3kg Pszeniczny jasny 0,5kg Carafa II Specjal 0,3kg Palona pszenica 0,25kg Czekoladowy 0,15kg Zacieranie: 64°C - 50 minut 72°C - 10 minut 76°C - mash out wtedy dodałem słody palone Chmiel East Kent Goldings granulat 60g - 60min Chmiel Fuggles 15g granulat - 10min Do fermentatora zlałem 31l brzeczki 14°Blg Zadane gęstwą London Ale - czekam aż wystartują Całość prac zajęło mi 4,5h. Początkowa filtracja szła jak krew z nosa ale jak usunąłem przyczynę ciągnięcia lewego powietrza to poszło pięknie. Niestety zapomniałem kupić a prezz to dodać płatków jęczmiennych. Dziękuję koledze Kolomarowi za udostępnienie śrutownika oraz wyprawkę piwną (Grodziskie super) oraz Szymonowi (sn_phoenix) za gęstwę ! Edytowane 23 Czerwca 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Widzę Michał, że złapałeś bakcyla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 No tak jakoś wyszło, że mi się spodobało to zacieranie Za tydzień jak wrócę z dorszy to będę zacierał Kolsha ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Słowo stało się ciałem. Warka nr 9 Kolsch Pilzneński 4kg Monachijski II 2kg Pszeniczny 0,5kg Zakwaszający 0,08kg Zacieranie 90min 66°C MAsh out 15min 77°C Chmiel Marynka 7,8 % A-A --- granulat-- 35g 60min Mech irlandzki 10g --------------------------- 10min Chmiel Saaz 3,1 % A-A --- granulat------- 25g 5min Wyszło do fermentacji 35 litrów brzeczki 12°Blg - jak się liczy tzw. wydajność ? Zadane drożdżami (gęstwą która trochę rozpędziłem brzeczką 10,5°Blg przez około godzinę - ruszyły pięknie !) ze zbiorów od Kolomara German Ale Brzeczka stoi w piwnicy o temperaturze około 15°C W butli zostało 300g gazu aż bałem się, że nie wystarczy Filtracja poszła znakomicie aż musiałem zawężać przepływ. Czas trwania warki około 4 godziny z myciem i składaniem sprzętów chyba już nie dam rady skrócić. Pokazał mi się pierwszy delikatny przełom były spore ale dość rzadkie farfocle. Planów na dalsze warki brak ale surowców zostało jeszcze z 70 kg Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Planów na dalsze warki brak ale surowców zostało jeszcze z 70 kg Pozdrawiam Michał Coś się Michał wymyśli, nie zapominaj tylko, że w tych 70 kg. masz prawie 20 kg. karmelowego Może przed wakacjami przymierzysz się do klasycznej pszeniczki? Mam gęstwę Wyeast 3068. Co do wydajności, to wkleję Ci wzór z wiki: Przybliżoną wydajność domowej warzelni można obliczyć ze wzoru: CW*V[l]°Blg Wydajność [%] = ------------------ zasyp [kg] gdzie: V - objętość warki w litrach CW - ciężar właściwy brzeczki Przybliżone przeliczenie CW z BLG: 260 CW = --------- 260-BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Dla ustalenia uwagi - to "V" to objętość razem z osadami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Znaczy z chmielinami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Z chmielinami i osadem gorącym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 To znaczy, że wydajność około 70% jak na początek może chyba być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się