kaz Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zobacz tutaj http://allegro.pl/ezetil-chlodziarka-do-piwa-z-nalewakiem-na-grila-i1751475130.html tam jest kompletny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Warka numer 11 - Konkursowy RIS zlana na cichą przez 13 dni zeszło do 4,5°Blg czyli tak jak chciałem w smaku bardzo obiecujące. Warka numer 12 - Milk Stout drożdżaki zjadły już cukier do poziomu około 5-5,5°Blg poczekam jeszcze kilka dni i zleję na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zlałem Warkę numer 12 - Milk Stout na cichą. Zeszło do 5°Blg, potrzymam około 2 tygodni i do flaszek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Zabutelkowałem Warkę numer 11 - Konkursowy RIS z dodatkiem 4,5g cukru na litr. Wyszło 21x0,33l i 38x0,5l. Miał przy butelkowaniu 4,5°Blg, pewnie trochę postoi do pierwszej degustacji (rok ?) Konkursowy dlatego, że na moim FB konkurs o butelkę przyszłego piwa ogłosiłem "co z tych składników uwarzę" - wygrał kolega Saks Zabutelkowałem też Warkę numer 12 - Milk Stout z dodatkiem 5,5g cukru na litr. Miał przy butelkowaniu 4,5°Blg(umówiły się czy co?). Wyszło 44x0,5l, 9x0,66l i 4x1,5l. Obydwa są obiecujące w smaku, RIS to nawet bez nagazowania pić mogę Przede mną warka #13 :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Po długim piwowarskim urlopie Powstała warka nr 13 Warka nr 13 Barleywine Opis zasypu za niedługo tu wstawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 No, pogratulować Misja, która pochłaniała czas ostatnio zakończona sukcesem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka numer 13 - Mocne zapomnienie Styl19b Barleywine Oby 13nastka szczęśliwą była bo trochę przy warce nakombinowałem Zasyp: Pilzneński z Gdańska 5,0kg Pale Ale Weyerman 5,0 kg Monachijski 2,0kg Karmelowy z Gdańska 1,0kg Pszenica palona Weyerman 0,05kg Zacieranie: 63°C - 50 min 72°C - 30min 76°C - mash out 15 min - dodane słody palone. Chmielenie: Target 26g - 60 min East King Golding 120g - 60 min Chinook 6g - 60 min Marynka 14g - 60min Fuggles 25g - 10 min Mech irlandzki 10g - 10min Chłodzenie do 20°C zajęło jakieś 30min. Do fermentacji trafiło 29-30 litrów brzeczki 25°Blg Zadane starterem na WLP 099 Super High Gravity Ale Yeast - dostałem gęstwe od kolegi Andy05 - bardzo dziękuję. Gęstwa była dość stara ale po 48h ładnie ruszyła Do wody przeznaczonej do zacieru dodałem 7g gipsu piwowarskiego. Filtracja do pewnego momentu szła dość opornie lecz w końcu bardzo ładnie rurka zassała i pooooszło. Po filtracji 8l brzeczki przelałem do innego gara i odparowałem około 2,5l wody po czym połączyłem z bazą Okazało się, że mam trochę mało chmieli angielskich i musiałem kombinować z chmieleniem jak widać Warka trwała bardzo długo bo zacząłem około 18:30 od mielenia słodów a koniec był chyba około 2giej w nocy .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 No, pogratulować Misja, która pochłaniała czas ostatnio zakończona sukcesem? Misja niestety bez powodzenia ale nic to trzeba iść dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Aaa zapomniałem dodać, że warka na nowym po części sprzęcie - gar nierdzewny 50l używany ale bardzo ładny zakupiony na allegro i gar elektryczny 29l też z allegro kupiony w celu grzania wody do wysładzania - trafił się za 61zł to wziąłem Wreszcie też dorobiłem się wielkiej łychy drewnianej już przy mieszaniu nie parzę sobie paluszków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Zadane starterem na WLP 099 Super High Gravity Ale Yeast - dostałem gęstwe od kolegi Andy05 - bardzo dziękuję. Gęstwa była dość stara ale po 48h ładnie ruszyła Cieszę się jak nie wiem co , że ruszyła, czyli kolejny mit o krótkotrwałości żywotności gęstwy obalony, czekała w słoju 4 miesiące, bez żadnego specjalnego traktowania, płukania itp. czyli można ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Poczekaj z wiwatami, aż spróbujesz piwa zrobionego na tej gęstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 To że raz czy dwa się udało to nie znaczy, że się będzie udawać zawsze. A nikt nie twierdzi, że się nigdy nie udaje, tylko że nie zawsze się udaje tyle przechować - i na to są dowody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 No to wstrzymuję... poczekam na raport z pola walki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Pożyjemy zobaczymy. Jestem jednak dobrej myśli bo to gęstwa po bardzo mocnym piwie (14% chyba jakoś tak ??) więc i drożdże w dobrej kondycji przetrwać powinny. Wczoraj wieczorem piana na piwie bardzo gęsta i wysoka na 30cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Pożyjemy zobaczymy. Jestem jednak dobrej myśli bo to gęstwa po bardzo mocnym piwie (14% chyba jakoś tak ??) więc i drożdże w dobrej kondycji przetrwać powinny. Wręcz przeciwnie, alkohol niszczy drożdże, jeżeli to było 14% alkoholu to drożdże nie nadają się nawet do reanimacji, ale jeżeli 14 Blg to nic wielkiego. Za to drożdże belgijskie są mocniejsze niż każde inne, może tylko za wyjątkiem amerykańskich, i to jest dobra prognoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 W przypadku tych drożdży 14% alkoholu to lekko ponad połowa tolerancji dla nich. Wypijemy zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Producent o nich pisze tak: http://www.whitelabs.com/beer/strains_wlp099.html , u mnie zadanie wykonały wspaniale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Producent o nich pisze tak: http://www.whitelabs.com/beer/strains_wlp099.html , u mnie zadanie wykonały wspaniale. Potwierdzam ! Ivan Groźny wyszedł pyszny i treściwy, choć młody jeszcze Na szczęście mam jeszcze flaszkę zabunkrowaną w loszku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Warka numer 13 - Mocne zapomnienie Styl19b Barleywine Zlana na cichą, drożdżaki zeżarły do 5-5,5°Blg w smaku obiecujące, czuć jego moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) Warka numer 14 - Gorączka złota Styl prawie jak 7B California Common Beer Warzyłem w niedzielę 06.11.2011 Zasyp: Pilzneński z Gdańska 5,0kg Monachijski 1,5kg Karmelowy z Gdańska 0,5kg Pszenica palona Weyerman 0,05kg Zacieranie: 65°C - 90 min 76°C - mash out 15 min - dodane słody palone. Chmielenie: Nothern Brewer 28g - 60 min Nothern Brewer 10g - 45 min Nothern Brewer 12g - 15 min Nothern Brewer 8g - 1 min Mech irlandzki 10g - 10min Chłodzenie do 20°C zajęło jakieś 30min. Do fermentacji trafiło 34 litry brzeczki 12,5°Blg Zadane gęstwą Wyeast 2112 California Lager - dostałem gęstwę od kolegi Sn_Phoenix - bardzo dziękuję. Warka trwała od 18:30 do 23:00 z myciem i sprzątaniem wszystkiego co pobrudziłem. Piwo w temperaturze 16-17°C fermenci bardzo dobrze. Edytowane 9 Listopada 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Warka numer 14 - Gorączka złota Styl prawie jak 7B California Common Beer zlana na cichą, zeszło do około 3°Blg (nawet trochę mniej niż 3)w smaku całkiem niezłe. Edytowane 20 Listopada 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Warka numer 15 - Kazowy DS Styl w założeniu 13A Dry Stout Wczoraj wieczorem Zasyp: Pilzneński z Gdańska 3,5kg Monachijski 1,0kg Pszeniczny 0,5kg Karmelowy z Gdańska 0,3kg Pszenica palona Weyerman 0,2kg Carafa II Specjal Weyerman 0,3kg Barwiący Castel Malting 0,1kg Zacieranie: 62°C - 70 min 72°C - 20 min 76°C - mash out 15 min - dodane słody palone. Chmielenie: Chinook 15g - 60 min East King Golding 25g - 60 min Fuggles 12g - 10 min Nie wiem dlaczemu po raz kolejny zapomniałem wsypać płatki jęczmienne ?? Jakieś fatum czy co ? Chłodzenie do 20°C zajęło jakieś 25min. Do fermentacji trafiło 31 litrów brzeczki 11,5°Blg Zadane gęstwą WLP099 Super High Gravity Ale Yeast - gęstwa z poprzedniej warki. Warka trwała od 18:30 do 23:00 z myciem i sprzątaniem wszystkiego co pobrudziłem. "Przy okazji" nastawiłem kolejny, mam nadzieję, pyszny miodek pitny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Zabutelkowałem Warka numer 13 - Mocne zapomnienie Styl19b Barleywine miała 5.5°Blg wiec tak jak przy zlewaniu na cichą. Dałem 100g cukru na 25 litrów młodego piwa. oraz Warka numer 14 - Gorączka złota Styl prawie jak 7B California Common Beer miała 2.5°Blg czyli ciut mniej niż po pierwszej fermentacji. Do refermentacji dodałem 150g cukru na 32.5 litra piwa. Barleywine ma bardzo ładny ciemno bursztynowy kolor, smak obiecujący i bardzo ciekawy aromat owocowo-słodowo-karmelowy. Gorączka złota kolorek zdecydowanie jaśniejszy niż Barleywine smak i aromat obiecujący. Obydwa piwka są niemalże klarowne. Trzeba by zrobić jakieś plany na następne warki bo słodów zapasik jeszcze spory a i drożdże i chmiele czekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zlałem na cichą Warkę numer 15 - Kazowy DS Styl w założeniu 13A Dry Stout . Przefermentowało do niecałych 3°Blg Potrzymam trochę na cichej może jeszcze ciut przerobi. Ech znowu mnie czeka mycie flaszek. Kegi co prawda mam ale nie mam całej reszty oprzyrządowania żeby piwko z tego kega odzyskać więc na razie stoją i czekają na lepsze czasy Dostałem od Kolomara gęstwę stephanków 3068, słód pszeniczny w ilości 20kg jest więc będzie kilka pszeniczek Marcin dziękuję !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zabutelkowałem Warkę numer 15 - Kazowy DS Styl w założeniu 13A Dry Stout . Drożdże zeszły do niecałych 3°Blg dałem 90gram cukru na równiutkie 60 butelek Teraz czeka mnie kręcenie młynkiem szczególnie pszeniczny słód nie jest fajny do śrutowania a pszeniczka przede mną..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się