Skocz do zawartości

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !


kaz

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Warka numer 24 - Seksowna blondynka zabutelkowana, zeszło do ~2oBlg. Do refermentacji dałem 3,05g :D cukru na pół litra piwa. W smaku hmmm ... sam nie wiem imbirowo-kolendrowo-cynamonowo cuś ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Uff po długiej przerwie zrobiłem remanent surowców piwowarskich i wiem na czym stoję, pora planować następne warki

Trochę tego uskładałem:

- chmiele to ponad 1,5kg :D - Cascade, Wilemette, Styrian Golding, EKG, Fuggles, Marynka , Lubelski, Saaz, Tettnanger, Hallertrau Mitt., Zeus, Nothern Brewer, Magnum, Perle;

- słody - Pale Ale, Pilzneński, Pszeniczny, Karmelowy Jasny (13kg jeszcze ;) ) i trochę mniejsze ilości niż worek... czekoladowy, pszeniczny czekoladowy, melanonidynowy, Carahell Abbey, Cheteau Coffe, Biscuit, zakwaszający, Specjal B Cara Amber, Cara Red, wędzony , wiedeński, Jęczmień palony, Carafa III Spec., barwiący w sumie jakieś o kurde prawie 90kg :D

- drożdże: Saison płynne i reszta to suche, s-33, Mutons Ale, WB06, S-04, US-05, S-23

No pięknie !! Co proponujecie na pierwszy ogień ?? Może jakieś Pale Ale przy okazji odbierając trochę brzeczki na starter do Saison-ów ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 25 - Route 66 w stylu American Pale Ale

 

Zasyp:

Pale Ale (CM) - 4,5kg

Monachijski (Wey) -200g

Biscuit (CM)- 200g

Carahell (Wey)- 150g

Karmelowy jasny z Gdańska - 100g

Płatki pszeniczne - 200g

 

Zacieranie:

66-68°C - 90 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 80min

 

Chmielenie:

Zeus 14,5%Ak 13g - 60min

Wilamette 5%Ak 33g - 20min

Cascade 30g 7% Ak - 3 min

 

Filtracja poszła dość szybko i bezproblemowo.

Przełom był - niezbyt liczne ale za to wielkie farfocle.

 

Chłodzenie do 18°C zajęło około 40 min. Do fermentacji trafiło 23(24) litry brzeczki 12°Blg . Odebrałem sobie litr brzeczki niechmielonej po filtracji na starter.

Następnym razem spróbuję coś odzyskać z chmielin bo ze 2 litry poszły w kanał.

 

Drożdże Fermentis US-05 suche uwodnione.

Piwko fermentuje w otoczeniu o temp 180C za kilka dni przeniosę do 220C

 

Uff pierwsza warka po lenistwie zakończona :) Teraz będzie już łatwiej - mam nadzieję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakiego używasz zasilacza?

Od roku buduję mieszadło, wszystkie części już mam oprócz zasilacza. Jeden miałem, to się spalił.

ps. Kiedy warzenie?

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obudowę bez problemu kupicie w sklepie z częściami elektronicznymi. Budowa trwała ze 30 min. Zasilacz od jakiegoś spalonego switch'a chyba 7,2V na razie działa już kolejna godzinę. Warka najprawdopodobniej jutro :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MIeszadło bez problemu pracuje nadal, ze słoika czuć ładny zapach drożdżowy. Jak wyłączyłem na chwilę i płyn trochę się ustał na dnie zebrała się nie mała warstewka drożdży. Po pracy wyłączę im karuzelę, wstawię do lodówki a wieczorkiem pewnie chlup do brzeczki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 26 - Pragnienie Lata w stylu Saison

Zasyp:

Pilzneński (GM) - 3,1kg

Wiedeński (Wey) -1kg

Pszeniczny (Wey)- 900g

Carahell (Wey)- 200g

Specjal B (CM) - 100g

Zakwaszający (Wey) - 115g

Cukier stołowy 350g

 

Zacieranie:

64°C - 40 min

72°C - 20 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 80min

 

Chmielenie i przyprawy:

Marynka 9%Ak 35g - 60min

Saaz 4,5%Ak 20g - 20min

Curacao 20g - 15min

Saaz 10g 4,5% Ak - 5 min

 

Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo.

Przełom był - liczne wielkie farfocle.

 

Chłodzenie do 19°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 22(23) litry brzeczki 15°Blg . Odebrałem sobie litr brzeczki niechmielonej i bez cukru po filtracji na starter.

Całość prac trwała od 17:00 do 20:30 jakos tym razem bardzo szybko poszło

 

Drożdże starter zrobiony na moim nowym mieszadle magnetycznym z szaszetki Wyeast 3724 Belgian Saison

Piwko fermentuje w otoczeniu o temp 180C za kilka dni przeniosę do 240C

Po 8 godzinach drożdże już bardzo ładnie podjęły pracę !!!

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oby Twe słowa proroczymi się okazały !!!

 

Miałem zamiar dekantować brzeczkę ze startera ale pachniało ze słoja tak ładnie ze wlałem wszystko - to tak gwoli uzupełnienia poprzedniego mojego wpisu :) A mieszadło jest ekstra !

Chyba zacznę jednak bardziej automatyzować browar :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 27 - Zemsta Manitou w stylu American India Pale Ale

 

Zasyp:

Pale Ale (CM) - 9kg

Pszeniczny - 500g

Cara Red (CM) - 400g

Zakwaszający (Wey) - 200g

Zacieranie:

66-67°C - 80 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 80min

 

Chmielenie:

Zeus 14,5%Ak 30g - 60min

Nothern Brewer 11,5%Ak 30g 60min

Cascade 7%Ak 30g - 50 min

Wilamette 5%Ak 20g - 40min

Cascade 7%Ak 20g - 30 min

Cascade 7%Ak 20g - 20 min

Wilamette 5%Ak 20g - 10min

Cascade 7%Ak 20g - 0 min

 

 

Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo.

Przełom był - kaszka manna :)

 

Chłodzenie do 19°C zajęło około 40 min. Do fermentacji trafiło 39 litry brzeczki 15,5°Blg .

 

Drożdże Fermentis US-05 gęstwa z poprzedniej warki.

Fermentuje w pomieszczeniu o temperaturze około 18oC

 

Całość prac zajęła około 4 godzin więc nieźle ;)

 

Na cichą dam jeszcze Cascade i Wilamette.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AIPA fermentuje pięknie rozsiewając mocny chmielowy aromat nie mierzyłem balingomietrem.

Saison bulgota zdecydowanie mniej raźno w tydzień przefermetował z 15 na ~9oBlg jakoś tak szału nie ma mówiąc szczerze,

Piwo ma około 25-26oC temparatury. Nie wiem ma tak być po prostu czy kombnować jeszcze z pkodnoszeniem temperatury ??

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja to wyluzowany jestem jak polscy sportowcy na olimpiadze :D Saisony jakies takie dziwne jkby z nastawu nie potrafiły pobyć się CO2 jak sie zamiesza pięknie bulgocą. MIałem tak kiedyś z niektórymi drożdżami w miodach pitnych. Na skutek nagromadzenia dwutlenku węgla spadało pH roztworu i fermetacja zwalniała bardzo mocno. Mieszanie/odgazowywanie pomagało. Teraz stosuję buforow KHCO3 do miodów trudnych ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.