kaz Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Rurki miedzianej ponacinanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Warka numer 24 - Seksowna blondynka zabutelkowana, zeszło do ~2oBlg. Do refermentacji dałem 3,05g cukru na pół litra piwa. W smaku hmmm ... sam nie wiem imbirowo-kolendrowo-cynamonowo cuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Uff po długiej przerwie zrobiłem remanent surowców piwowarskich i wiem na czym stoję, pora planować następne warki Trochę tego uskładałem: - chmiele to ponad 1,5kg - Cascade, Wilemette, Styrian Golding, EKG, Fuggles, Marynka , Lubelski, Saaz, Tettnanger, Hallertrau Mitt., Zeus, Nothern Brewer, Magnum, Perle; - słody - Pale Ale, Pilzneński, Pszeniczny, Karmelowy Jasny (13kg jeszcze ) i trochę mniejsze ilości niż worek... czekoladowy, pszeniczny czekoladowy, melanonidynowy, Carahell Abbey, Cheteau Coffe, Biscuit, zakwaszający, Specjal B Cara Amber, Cara Red, wędzony , wiedeński, Jęczmień palony, Carafa III Spec., barwiący w sumie jakieś o kurde prawie 90kg - drożdże: Saison płynne i reszta to suche, s-33, Mutons Ale, WB06, S-04, US-05, S-23 No pięknie !! Co proponujecie na pierwszy ogień ?? Może jakieś Pale Ale przy okazji odbierając trochę brzeczki na starter do Saison-ów ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Może Saison - takie piwo chyba najlepiej robić na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Saisona planuję lecz najpierw muszę troszkę brzeczki na starter zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Ostatnio robię startery na soku z kartonika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Warka numer 25 - Route 66 w stylu American Pale Ale Zasyp: Pale Ale (CM) - 4,5kg Monachijski (Wey) -200g Biscuit (CM)- 200g Carahell (Wey)- 150g Karmelowy jasny z Gdańska - 100g Płatki pszeniczne - 200g Zacieranie: 66-68°C - 90 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 80min Chmielenie: Zeus 14,5%Ak 13g - 60min Wilamette 5%Ak 33g - 20min Cascade 30g 7% Ak - 3 min Filtracja poszła dość szybko i bezproblemowo. Przełom był - niezbyt liczne ale za to wielkie farfocle. Chłodzenie do 18°C zajęło około 40 min. Do fermentacji trafiło 23(24) litry brzeczki 12°Blg . Odebrałem sobie litr brzeczki niechmielonej po filtracji na starter. Następnym razem spróbuję coś odzyskać z chmielin bo ze 2 litry poszły w kanał. Drożdże Fermentis US-05 suche uwodnione. Piwko fermentuje w otoczeniu o temp 180C za kilka dni przeniosę do 220C Uff pierwsza warka po lenistwie zakończona Teraz będzie już łatwiej - mam nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Wzbogaciłem się o mieszadło magnetyczne Znaczy sam zrobiłem a na karuzeli teraz Belgian Saison Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 A można wiedzieć skąd miałeś obudowę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Hmm z zapasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Wygląda na obudowę po zewn. Hdd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 (edytowane) Obudowę o symbolu Z26 możesz kupić w sklepie z częściami elektronicznymi lub na alledrogo. Edytowane 24 Lipca 2012 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 (edytowane) Jakiego używasz zasilacza? Od roku buduję mieszadło, wszystkie części już mam oprócz zasilacza. Jeden miałem, to się spalił. ps. Kiedy warzenie? Edytowane 24 Lipca 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Obudowę bez problemu kupicie w sklepie z częściami elektronicznymi. Budowa trwała ze 30 min. Zasilacz od jakiegoś spalonego switch'a chyba 7,2V na razie działa już kolejna godzinę. Warka najprawdopodobniej jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 MIeszadło bez problemu pracuje nadal, ze słoika czuć ładny zapach drożdżowy. Jak wyłączyłem na chwilę i płyn trochę się ustał na dnie zebrała się nie mała warstewka drożdży. Po pracy wyłączę im karuzelę, wstawię do lodówki a wieczorkiem pewnie chlup do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) Warka numer 26 - Pragnienie Lata w stylu Saison Zasyp: Pilzneński (GM) - 3,1kg Wiedeński (Wey) -1kg Pszeniczny (Wey)- 900g Carahell (Wey)- 200g Specjal B (CM) - 100g Zakwaszający (Wey) - 115g Cukier stołowy 350g Zacieranie: 64°C - 40 min 72°C - 20 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 80min Chmielenie i przyprawy: Marynka 9%Ak 35g - 60min Saaz 4,5%Ak 20g - 20min Curacao 20g - 15min Saaz 10g 4,5% Ak - 5 min Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo. Przełom był - liczne wielkie farfocle. Chłodzenie do 19°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 22(23) litry brzeczki 15°Blg . Odebrałem sobie litr brzeczki niechmielonej i bez cukru po filtracji na starter. Całość prac trwała od 17:00 do 20:30 jakos tym razem bardzo szybko poszło Drożdże starter zrobiony na moim nowym mieszadle magnetycznym z szaszetki Wyeast 3724 Belgian Saison Piwko fermentuje w otoczeniu o temp 180C za kilka dni przeniosę do 240C Po 8 godzinach drożdże już bardzo ładnie podjęły pracę !!! Edytowane 10 Września 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Alleluja, nareszcie Saison Receptura zapowiada smakowite piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Oby Twe słowa proroczymi się okazały !!! Miałem zamiar dekantować brzeczkę ze startera ale pachniało ze słoja tak ładnie ze wlałem wszystko - to tak gwoli uzupełnienia poprzedniego mojego wpisu A mieszadło jest ekstra ! Chyba zacznę jednak bardziej automatyzować browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Jakbyś potrzebował blachy nierdzewnej czy oś na mieszadło, to mam w piwnicy i z chęcią się ich pozbędę. To samo z blachą aluminiową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Ok będę pamiętał Blachę to chyba nawer mam zostało mi po zrobieniu kosza do prasy do owoców ale ośki to raczej nie znajdę u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Zlałem na cichą Route 66 APA ma teraz 2OBlg. Smak przyzwoity Saison przeniesiony w piętek do ciepła teraz stoi w 24OC jakoś tak wyraźnie rzadziej bulgotuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 (edytowane) Warka numer 27 - Zemsta Manitou w stylu American India Pale Ale Zasyp: Pale Ale (CM) - 9kg Pszeniczny - 500g Cara Red (CM) - 400g Zakwaszający (Wey) - 200g Zacieranie: 66-67°C - 80 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 80min Chmielenie: Zeus 14,5%Ak 30g - 60min Nothern Brewer 11,5%Ak 30g 60min Cascade 7%Ak 30g - 50 min Wilamette 5%Ak 20g - 40min Cascade 7%Ak 20g - 30 min Cascade 7%Ak 20g - 20 min Wilamette 5%Ak 20g - 10min Cascade 7%Ak 20g - 0 min Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo. Przełom był - kaszka manna Chłodzenie do 19°C zajęło około 40 min. Do fermentacji trafiło 39 litry brzeczki 15,5°Blg . Drożdże Fermentis US-05 gęstwa z poprzedniej warki. Fermentuje w pomieszczeniu o temperaturze około 18oC Całość prac zajęła około 4 godzin więc nieźle Na cichą dam jeszcze Cascade i Wilamette. Edytowane 29 Lipca 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) AIPA fermentuje pięknie rozsiewając mocny chmielowy aromat nie mierzyłem balingomietrem. Saison bulgota zdecydowanie mniej raźno w tydzień przefermetował z 15 na ~9oBlg jakoś tak szału nie ma mówiąc szczerze, Piwo ma około 25-26oC temparatury. Nie wiem ma tak być po prostu czy kombnować jeszcze z pkodnoszeniem temperatury ?? Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Wyluzuj - saisone'a potrzymasz na tych drożdżach ze trzy tygodnie jak nie więcej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Ja to wyluzowany jestem jak polscy sportowcy na olimpiadze Saisony jakies takie dziwne jkby z nastawu nie potrafiły pobyć się CO2 jak sie zamiesza pięknie bulgocą. MIałem tak kiedyś z niektórymi drożdżami w miodach pitnych. Na skutek nagromadzenia dwutlenku węgla spadało pH roztworu i fermetacja zwalniała bardzo mocno. Mieszanie/odgazowywanie pomagało. Teraz stosuję buforow KHCO3 do miodów trudnych .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się