Skocz do zawartości

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !


kaz

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Zlałem na cichą Zemstę Manitou ma 3,5oBlg w smaku obiecujące choć jak na planowane ~70IBU to dość łagodne ;) Przeniosłem z 19oC do 22oC na dofermentowanie.

 

Saison ma teraz 6oBlg jeszcze 10 dni i moze też pójdzie na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dzisiejszy wieczór po warzeniu Bittera mam

hcipa.jpg

Aromat mocno amerykańsko chmielowy kwiatowo-żywiczny.

Kolor bursztynowo-czerwonawy.

Piana umowna ;)

NA zimno lekko mętne po ogrzaniu klarowne.

Smak żywiczny, cytrusowy, w tle lekka słodowość.

Jak na swoje 150 IBU to baaardzo pijalne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 28 - Londyńska Fuga w stylu Premium Bitter a przynajmniej takie było założenie ;)

Zasyp:

Pale Ale (CM) - 3,9kg

Karmelowy (GM) - 400g

 

Zacieranie:

65°C - 80 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 70min

 

Chmielenie:

Marynka 9%Ak 15g - 60min

East Kent Golding 4,5%Ak 25g - 50min

Fuggles 4%AK 20g - 3min

 

Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo.

Przełom był - kaszka manna :)

 

Chłodzenie do 20°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 24 litry brzeczki 10,5°Blg .

 

Drożdże Brew Labs - Thames Valley III gęstwa otrzymana od Kolomar'a - wielkie dzięki.

Fermentuje w pomieszczeniu o temperaturze około 18oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam jakiś kryzys czy co ?? Warzyć mi sie nie chce :(

Jednak przymusiłem się żeby drożdżaki w lodówce nie popsuły się bo fajne sa ;)

 

Warka numer 29 - Czarny Pies w stylu Oatmeal Stout a przynajmniej tak chciałem.

Pierwotna nazwa warki to Leciał (Czarny) Pies przez Owies :) ale długawa jakaś ...

Pale Ale (CM) - 5kg

Pilzneński (GM) - 2kg

Płatki owsiane - 900g

Karmelowy (GM) - 500g

Coffie Light (CM) - 500g

Jęczmień palony - 400g

Zacieranie:

67-66°C - 90 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 80min

 

Chmielenie:

Marynka 9%Ak 40g - 60min

East Kent Golding 4,5%Ak 50g - 60min

Fuggles 4%AK 20g - 3min

 

Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo.

Przełom był - farfocle wielkie w kaszy :)

 

Chłodzenie do 20°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 36 litrów brzeczki 14,5°Blg .

 

Drożdże WLP 002 British Ale (a może WLP XXX London Ale) gęstwa otrzymana od Kolomar'a - wielkie dzięki.

Fermentuje w pomieszczeniu o temperaturze około 18oC

 

Jak się okazuje to były Wyeast 1028 London Ale :)

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Drożdże WLP 002 British Ale (a może WLP XXX London Ale) gęstwa otrzymana od Kolomar'a - wielkie dzięki.

Fermentuje w pomieszczeniu o temperaturze około 18oC

 

WLP to były 002, a London Ale miałeś z Wyeast'a :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem Warkę numer 26 - Pragnienie Lata w stylu Saison. Zesło do 3oBlg dałem 4g miodu lipwo-gryczanego na poł litra celem refermentacji. W smaku jakies takie nijakie :( Dam mu czas moze dojrzeje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja to wyluzowany jestem jak polscy sportowcy na olimpiadze :D Saisony jakies takie dziwne jkby z nastawu nie potrafiły pobyć się CO2 jak sie zamiesza pięknie bulgocą. MIałem tak kiedyś z niektórymi drożdżami w miodach pitnych. Na skutek nagromadzenia dwutlenku węgla spadało pH roztworu i fermetacja zwalniała bardzo mocno. Mieszanie/odgazowywanie pomagało. Teraz stosuję buforow KHCO3 do miodów trudnych ....

U mnie to samo. Po przelaniu na cichą przy 5 Blg fermentacja z powrotem ruszyła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 30 - Czterdzieści lat minęło ;) w stylu Saison

Zasyp:

Pilzneński (GM) - 6kg

Pszeniczny (Wey)- 1,5kg

Karmelowy (GM) - 400g

Zakwaszający (Wey) - 200g

Cukier stołowy 1kg

 

Zacieranie:

64°C - 45 min

72°C - 20 min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 90min

 

Chmielenie i przyprawy:

Marynka 9%Ak 45g - 60min

Curacao 20g - 15min

Saaz 4,5%Ak 10g - 10min

Curacao 20g - 10min

Saaz 20g 4,5% Ak - 5 min

 

Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo.

Przełom był - liczne wielkie farfocle.

 

Chłodzenie do 22°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 40,5 litra brzeczki 15°Blg . O

Całość prac trwała około 4,5h

 

Podzieliłem brzeczkę na 2 fermentatory:

1. 24,5 l zadane gęstwą Wyeast 3724 Belgian Saison

Piwko fermentuje w otoczeniu o temp 20oC za kilka dni przeniosę do 24oC

Po 8 godzinach drożdże już bardzo ładnie podjęły pracę !!!

 

2. Warka numer 30a - Malinowy chrusniak ;)

Około 16l zadane uwodnionymi S-04 też rano już ładnie zapienione ::

Do tego dodam jeszcze syrop malinowy bo zachciało mi się piwka malinowego. Piwko fermentuje w otoczeniu o temp 20oC

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem Warkę numer 29 - Czarny Pies zeszło do 4oBlg dałem 3gr cukru na litr do refermentacji.

 

Zabutelkowałem Warkę numer 30a - Malinowy chruśniak zeszło do 3oBlg dałem 4gr cukru na litr do refermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Zapomnaiłęm napisac ale jakiś czas temu bo 16.10.2012 zabutelkowałem Warkę numer 30 - Czterdzieści lat minęło z dodatkiem 6gr cukru na litr. Piwko smaczne i raczje bardziej treściwe niż poprzedni mój saison.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.