kaz Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zabutelkowałem Route 66 APA ma piękny aromat bo dodałem 20g Cascade na cichą Dałem 7g cukru na litr do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zlałem na cichą Zemstę Manitou ma 3,5oBlg w smaku obiecujące choć jak na planowane ~70IBU to dość łagodne Przeniosłem z 19oC do 22oC na dofermentowanie. Saison ma teraz 6oBlg jeszcze 10 dni i moze też pójdzie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Na dzisiejszy wieczór po warzeniu Bittera mam Aromat mocno amerykańsko chmielowy kwiatowo-żywiczny. Kolor bursztynowo-czerwonawy. Piana umowna NA zimno lekko mętne po ogrzaniu klarowne. Smak żywiczny, cytrusowy, w tle lekka słodowość. Jak na swoje 150 IBU to baaardzo pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 A jak tam Saison? Kiedy przewidujesz zlać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Jutro przymierzam się do zlania na cichą - mam nadzieję, że dofermentował już do odpowiedniego poziomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Warka numer 28 - Londyńska Fuga w stylu Premium Bitter a przynajmniej takie było założenie Zasyp: Pale Ale (CM) - 3,9kg Karmelowy (GM) - 400g Zacieranie: 65°C - 80 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 70min Chmielenie: Marynka 9%Ak 15g - 60min East Kent Golding 4,5%Ak 25g - 50min Fuggles 4%AK 20g - 3min Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo. Przełom był - kaszka manna Chłodzenie do 20°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 24 litry brzeczki 10,5°Blg . Drożdże Brew Labs - Thames Valley III gęstwa otrzymana od Kolomar'a - wielkie dzięki. Fermentuje w pomieszczeniu o temperaturze około 18oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Daj znać jak już będziesz miał gęstwę do Saisona. Z chęcią bym jeszcze dzisiaj coś uwarzył, bo pogoda taka, że nie chce się wychodzić z domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Saison zlany na cichą. Ma teraz jakieś 4,5 Blg Szału nie ma .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zabutelkowałem warkę nr 27 Zemsta Manitou miała niecałe 3oBlg dodałem około 6gr cukru na litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Zlałem na cichą Warkę numer 28 - Londyńska Fuga przy ~2,5oBlg, pięknie pachnie i nieźle smakuje. Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Warka numer 28 - Londyńska Fuga w stylu Premium Bitter zabutelkowana dałem 55g cukru w syropie na 22 litry piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 (edytowane) Mam jakiś kryzys czy co ?? Warzyć mi sie nie chce Jednak przymusiłem się żeby drożdżaki w lodówce nie popsuły się bo fajne sa Warka numer 29 - Czarny Pies w stylu Oatmeal Stout a przynajmniej tak chciałem. Pierwotna nazwa warki to Leciał (Czarny) Pies przez Owies ale długawa jakaś ... Pale Ale (CM) - 5kg Pilzneński (GM) - 2kg Płatki owsiane - 900g Karmelowy (GM) - 500g Coffie Light (CM) - 500g Jęczmień palony - 400g Zacieranie: 67-66°C - 90 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 80min Chmielenie: Marynka 9%Ak 40g - 60min East Kent Golding 4,5%Ak 50g - 60min Fuggles 4%AK 20g - 3min Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo. Przełom był - farfocle wielkie w kaszy Chłodzenie do 20°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 36 litrów brzeczki 14,5°Blg . Drożdże WLP 002 British Ale (a może WLP XXX London Ale) gęstwa otrzymana od Kolomar'a - wielkie dzięki. Fermentuje w pomieszczeniu o temperaturze około 18oC Jak się okazuje to były Wyeast 1028 London Ale Edytowane 3 Września 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Drożdże WLP 002 British Ale (a może WLP XXX London Ale) gęstwa otrzymana od Kolomar'a - wielkie dzięki. Fermentuje w pomieszczeniu o temperaturze około 18oC WLP to były 002, a London Ale miałeś z Wyeast'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Poprawiłem, teraz dobrze ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Zabutelkowałem Warkę numer 26 - Pragnienie Lata w stylu Saison. Zesło do 3oBlg dałem 4g miodu lipwo-gryczanego na poł litra celem refermentacji. W smaku jakies takie nijakie Dam mu czas moze dojrzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Ja to wyluzowany jestem jak polscy sportowcy na olimpiadze Saisony jakies takie dziwne jkby z nastawu nie potrafiły pobyć się CO2 jak sie zamiesza pięknie bulgocą. MIałem tak kiedyś z niektórymi drożdżami w miodach pitnych. Na skutek nagromadzenia dwutlenku węgla spadało pH roztworu i fermetacja zwalniała bardzo mocno. Mieszanie/odgazowywanie pomagało. Teraz stosuję buforow KHCO3 do miodów trudnych .... U mnie to samo. Po przelaniu na cichą przy 5 Blg fermentacja z powrotem ruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Czytałem kiedyś, że miodosytnicy w USA stawiają taki fermentujący miód na mieszadle magnetycznym i na czas fermentacji drożdże mają karuzelę, miodek się odgazowuje a pH brzeczki nie spada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 (edytowane) Warka numer 30 - Czterdzieści lat minęło w stylu Saison Zasyp: Pilzneński (GM) - 6kg Pszeniczny (Wey)- 1,5kg Karmelowy (GM) - 400g Zakwaszający (Wey) - 200g Cukier stołowy 1kg Zacieranie: 64°C - 45 min 72°C - 20 min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 90min Chmielenie i przyprawy: Marynka 9%Ak 45g - 60min Curacao 20g - 15min Saaz 4,5%Ak 10g - 10min Curacao 20g - 10min Saaz 20g 4,5% Ak - 5 min Filtracja poszła bardzo szybko i bezproblemowo. Przełom był - liczne wielkie farfocle. Chłodzenie do 22°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 40,5 litra brzeczki 15°Blg . O Całość prac trwała około 4,5h Podzieliłem brzeczkę na 2 fermentatory: 1. 24,5 l zadane gęstwą Wyeast 3724 Belgian Saison Piwko fermentuje w otoczeniu o temp 20oC za kilka dni przeniosę do 24oC Po 8 godzinach drożdże już bardzo ładnie podjęły pracę !!! 2. Warka numer 30a - Malinowy chrusniak Około 16l zadane uwodnionymi S-04 też rano już ładnie zapienione :: Do tego dodam jeszcze syrop malinowy bo zachciało mi się piwka malinowego. Piwko fermentuje w otoczeniu o temp 20oC Edytowane 10 Września 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Zlałem na cichą Warkę numer 29 - Czarny Pies zeszło do 4oBlg Przeniosłem na 2 dni na dofermentowanie do 20oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Warka numer 30a - Malinowy chrusniak zlana na cichą zeszło do 3oBlg czy całkiem nieźle w smaku przyjemne i obiecujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Zabutelkowałem Warkę numer 29 - Czarny Pies zeszło do 4oBlg dałem 3gr cukru na litr do refermentacji. Zabutelkowałem Warkę numer 30a - Malinowy chruśniak zeszło do 3oBlg dałem 4gr cukru na litr do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Zlałem na cichą Warkę numer 30 - Czterdzieści lat minęło zeszła do 4oBlg w smaku przyzwoite. Pachnie i smakuje pomarańczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Zapomnaiłęm napisac ale jakiś czas temu bo 16.10.2012 zabutelkowałem Warkę numer 30 - Czterdzieści lat minęło z dodatkiem 6gr cukru na litr. Piwko smaczne i raczje bardziej treściwe niż poprzedni mój saison. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) Piwko smaczne i raczje bardziej treściwe niż poprzedni mój saison. Poprzedniego twojego saisona też uważam za smaczny no, i wiwat Yubileusz ! Edytowane 4 Listopada 2012 przez andy05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 No owszem da się wypić Choć saison #2 wydaje się lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się