bielok Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Cześć. Z doświadczenia wiem że największy opór śrutownikowi stawia owies. Zawsze czuję szarpnięcie wiertarki jak dochodzi do żaren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Warka 64 - Oostvleteren czyli Abbaye de Chambrai 12 ... wyszło 23 litry o gestości 24 blg, zadane 2 litrowym starterem przygotowanym z 1 litra gęstwy po witbierze i 1 litra świeżej brzeczki 9 blg. Po 12 godzinach już ładnie fermentuje, mimo dość niskiej temperatury. Wymiennik wyjątkowo schłodził mi brzeczkę do 12 stopni i w takiej temp. zadałem drożdże, następnie podgrzałem do 14 st... Opłaciło się zrobić porządny starter. Mimo niskiej temperatury fermentacja ruszyła szybko i po 12 godzinach była już pokaźna piana. Na przeciągu 2 tygodni burzliwej stopniowo podnosiłem temperaturę do 20 stopni, przelałem na cichą, odfermentowało do 4 blg z 24. To chyba niezły wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Te drożdże niestety do pilsa się nie nadają, zamiast pilsa wyszedł mi weizen mimo fermentacji w niskiej temperaturze. Teraz dopiero przeczytałem tego posta... One drożdże się nie nadają do niczego. Mi z munichdunkla wyszedł prawie belg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Teraz dopiero przeczytałem tego posta... One drożdże się nie nadają do niczego. Mi z munichdunkla wyszedł prawie belg To wrócę do tematu -mam zamiar w końcu wykorzystać drożdże (po prostu szkoda mi wyrzucać). Oczywiście jak wystartują....( Czy ma sens fermentowanie w 18 stopniach (myślę że to będzie eksperyment : coś pomiędzy weizenbock/ a belg?? 16-17blg... Czy te drożdże dadzą sobie radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Jeżeli pytasz, czy dadzą radę przefermentować brzeczkę to jeżeli zadbasz o odpowiedni starter na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Warka 65 - Czerwone flandryjskie Oj trochę było przerwy w warzeniu. Zasyp na około 40 Litrów: monachijski 3,4 kg pilzneński 1,8 kg płatki pszenne błyskawiczne 1,6 kg karmelowy 120 EBC 1,45 kg biscuit 0,5 kg special B 0,38 kg Zacieranie w 30 litrach wody, przerwy 40 - 5 min, 53 - 10 min, 62 - 20 min, 70 - 40 min, 78 - 10 min Wysładzanie 24 litry wody w 3 rzutach. Chmielenie 50 g tradition - 60 min, 50 g lubelski 15 min. Brzeczka po gotowaniu 13,6 blg. Zadana drożdżami #2 Artezan Dubbel. Plan jest taki, że po fermentacji głównej zadam drożdżami Wyeast Roselare Blend (Rodenbach) i dodam kostki dębowej średnioopiekanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Warka testowa? Będzie warzona w Artezanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Warka testowa? Będzie warzona w Artezanie? Nic na ten temat nie wiem. Poza browarnictwem, nadal chcę pozostać piwowarem domowym, nie warzyłem już z pół roku, w końcu znalazłem chwilkę aby wreszcie coś ukręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Warka 65 - Czerwone flandryjskie Po tygodniu odfermentowało do 5 blg i zostało przelane do dwóch szklanych gąsiorków i jednego plastikowego fermentora. Do piwa (wyszło 35 litrów) dodałem w sumie 80 g kostki dębowej średnioopiekanej i napęczniały activator WY Roselare blend. Pojemniki zostały umieszczone w piwnicy w temp. 17 stopni i wkrótce pojawiła się pianka na powierzchni. Rurki w gąsiorach bulkają, dekiel od fermentora się wybrzuszył Tymczasem starter na saisona już pięknie pracuje, w środę święto - czyli czas na domowe warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Nie próbowałeś nigdy dawać tej mieszanki od razu na burzliwą? Czytając Home Brew Talk wielokrotnie spotkałem się z takim zaleceniem, ponoć w składzie są Saccharomyces więc wstępna fermentacja innym szczepem jest zbędna, a nawet może zmienić profil piwa. Nagniotłem niedawno saszetkę Roeselare blend z zamiarem uwarzenia Oud Bruin i sam teraz nie wiem czy nie lepiej przefermentować je uprzednio drożdżami saisonowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Nie próbowałeś nigdy dawać tej mieszanki od razu na burzliwą? Czytając Home Brew Talk wielokrotnie spotkałem się z takim zaleceniem, ponoć w składzie są Saccharomyces więc wstępna fermentacja innym szczepem jest zbędna, a nawet może zmienić profil piwa. Nagniotłem niedawno saszetkę Roeselare blend z zamiarem uwarzenia Oud Bruin i sam teraz nie wiem czy nie lepiej przefermentować je uprzednio drożdżami saisonowymi. To mój pierwszy flanders red, wiec nie mam żadnego doświadczenia. Natomiast po zebraniu różnych wiadomości i ich rozważeniu wybrałem właśnie taki schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Warka 66 - Saison Z zamiarem uwarzenia saisona nosiłem się od czasu festiwalu w Żywcu, gdzie miałem okazje degustować wspaniały przykład tego stylu autorstwa Vettisa. Akurat trafiła się okazja, że wpadły mi w ręce drożdże WLP saison blend oraz święto. A ja najczęściej świętuję warząc piwo. Zasyp: 7,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 68,6 % 1,50 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) 14,7 % 1,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) 9,8 % 0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 2,0 % 0,30 kg Carahell (25,0 EBC) 2,9 % Zacieranie w 35 litrach wody, przerwy 38 - 3 min. 55 - 5 min. 66 - 60 min. 78 - 10 min Chmielenie 20 g tradition w brzeczce przedniej, 30 g lubelski 60 min, 30 g lubelski 20 min i 30 g tradition na 5 min. Na 5 min przed końcem wrzuciłem też niecały słoiczek konfitury z płatków róży. Otrzymałem około 35 litrów brzeczki 16 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Na 5 min przed końcem wrzuciłem też niecały słoiczek konfitury z płatków róży. No, no. Ciekawe czy da sie ten dodatek wyczuć w piwie. Jeżeli tak to może być ciekawie. Jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Jaka temperatura fermentacji? Oż, zapomniałem, że miałem dzisiaj rano podnieść z 19 na 20. Plan jest taki aby stopniowo podnosić i zakończyć na 23 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Dzisiaj przelałem saisona na cichą, zszedł do 3,5 blg. Niesamowicie przyjemne posmaki poziomkowe i różane, jeszcze dość słodki i jednocześnie goryczkowy. Ten aromat poziomkowy był już w starterze. Zapowiada się bardzo ciekawe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się