ciafu1 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Niestety nie wiem ile litrów ostatecznie wyszło, bo warka trafiła do fermentora bez podziałki. Wiem, że po filtrowaniu miałam coś koło 26L. Przy przelewaniu z garnka do fermentora, przed zadaniem drożdży, chwila nieuwagi i trochę się wylało na podłogę Jeśli o gęstość chodzi, to wyszło ostatecznie 12,9°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Warka nr 13 ?Biały Baran? Zasyp: Pszeniczny ? 2,2 kg Pilzneński ? 1,5 kg Karmelowy jasny ? 0,4 kg Melanoidynowy ? 0,2 kg Zacieranie: 45C ? 20 min 63C ? 20 min 73C ? 40 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60 min ? 20g Lubelski Wyszło prawie 23L ? 11,9 BLG. Zadane starterem z drożdży Zymoferm Z043-8-37 Weissbier Breslauer Weißer Schöps. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Warka nr 12 została dziś zabutelkowana. Piwo zeszło do 3°Blg, refermentowane 150g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Warka nr 13 (zeszło do 2°Blg ) refermentowana 155g glukozy i przelana do 39 butelek 0,5L i 5 butelek 0,33L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Po bardzo długiej przerwie spowodowanej licznymi perturbacjami, podróżami itd. nadszedł czas na reaktywację browaru Na początek uwarzyłam wariację na temat stylu vienna lager. Mam nadzieję, że wróciłam na dobre do warzenia (p.s. brakowało mi tego zapachu słodu) Warka nr 14 ?Wiener Blut? Zasyp: 2,5 kg wiedeńskiego 1,5 kg monachijskiego 0,26 kg karmelowego ciemnego 0,1 kg melanoidynowego Zacieranie: 52C ? 10 min 62C ? 40 min 72C ? 40 min 78C ? 10 min Chmielenie: 60 min ? 20g Marynki (7,7% a-k) 10 min ? 15g Lubelskiego (3% a-k) 10 min ? 5g mchu irlandzkiego Po filtracji wyszło 24,5L brzeczki o gęstości 10 BLG. Ostatecznie otrzymałam 22L ? 12,3 BLG. Zadane uwodnionymi drożdżami W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Popełniłam dziś taką oto warkę: Warka nr 15 ? Wielozbożowe Zasyp: Orkiszowy ? 0,25 kg Żytni ? 0,3 kg Owsiany ? 0,25 kg Płaskurkowy ? 0,25 kg Pszeniczny ? 1,25 kg Melanoidynowy ? 0,1 kg Monachijski I ? 1,5 kg Pilzneński ? 0,65 kg Zacieranie: 55C ? 10 min 63C ? 40 min 73C ? 40 min 78C ? 10 min Chmielenie: 60min ? Marynka 15g 10min ? Lubelski 15g Po filtracji uzyskałam 24L brzeczki o gęstości 10,3 BLG. Ostatecznie wyszły niecałe 22L o gęstości 12,5 BLG, zadane drożdżami Wyeast 1007 German Ale. To moje drugie podejście do wielosłodowego, jestem ciekawa jak wyjdzie na WY 1007. W porównaniu z poprzednikiem, receptura prawie nie zmieniła się. Zmieniłam drożdże i zrezygnowałam z przerwy ferulikowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Warka nr 15 zeszła do 3°Blg. Refermentowana 150g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5L, jedna 0,65L i jedna 0,5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Warka nr 14 zeszła do 3 Blg, refermentowana 140g cukru. Teraz nic nie warzę na dniach, bo niestety dopadło mnie jakieś choróbsko i muszę się wykurować. Może przed sylwestrem jakiegoś dolniaka uwarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Warka nr 16 „My już są Amerykany” Zasyp: 2,4 kg - Pale Malt 2 kg – Pilzneński 1 kg – Monachijski 0,3 kg – Caramunich I Zacieranie: 63C – 30 min 73C – 30 min 78C – 10 min Chmielenie: 60 min – 45g Citra (12,2% a-k) 15 min – 20g Cascade (6,2% a-k) 10 min – łyżeczka mchu irlandzkiego 0 min – 25g Cascade 0 min – 25g Citra W wyniku filtracji uzyskałam brzeczkę 24L o gęstości 13,4Blg. Wkrótce kończę gotowanie i czeka mnie schładzanie. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Po schłodzeniu mam niecałe 20L o gęstości 15,5Blg. Zadane drożdżami Danstar Nottingham. Trochę błota po chmielu było więc nie wlewałam całości - jakieś straty muszą być Za jakiś czas jeszcze chmielenie na zimno... Edytowane 14 Stycznia 2012 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Warka nr 17 Pils Zasyp: 2 kg – pilzneński 2 kg – monachijski I 0,5 kg – carapils Zacieranie: 63C – 30 min 73C – 40 min 78C – 10 min Chmielenie: 60 min – 35g Marynka (7,7% a-k) 15 min – 20g Hallertauer Tradition (6,4% a-k) 15 min – łyżeczka mchu irlandzkiego 1 min – 35g Hallertauer Tradition Ostatecznie do fermentora poszły niecałe 24L o gęstości 11,7Blg. Zadane drożdżami S-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Do warki nr 16 poszło 23g Cascade i 30g Citry "na zimno". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Warka nr 16 zeszła do 3,5 Blg, zabutelkowana z dodatkiem syropu z 140g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Warka nr 17 - zeszła do 3 Blg, refermentowana 140g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Browar Grabiszynek znowu nadaje tj. warzy Warka nr 18 - Weizen Zasyp: 2,75 kg - pszeniczny 1,0 kg - pilzneński 0,75 kg – monachijski 0,3 kg – karmelowy jasny Zacieranie: 45C – 20 min 63C – 10 min 73C – 40min mash out 78C – 5min Chmielenie: 60min – 18g Hallertauer Tradition Drożdże WB-06 Wyszło 24L o gęstości 12 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Czas na setny post. Ku mojej uciesze trafiło na wątek mojego browaru. A dziś popełniłam taką oto warkę: Warka nr 19 AIPA Zasyp: 4,0 kg - Pale Malt 1,5 kg – Monachijski 0,3 kg – Caramunich I Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 10 min Chmielenie: 60 min – 45g Citra (12,0% a-k) 20 min – 10g Centennial (7,5% a-k) 10 min - 15g Centennial 10 min – łyżeczka mchu irlandzkiego 0 min – 5g Citra 0 min – 25g Centennial Drożdże: US-05 Wyszło 22L o gęstości 15 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Warka nr 18 zeszła do 2Blg, zlana do 39 butelek 0,5L i 9 butelek 0,33L z syropem zawierającym 160g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Warka nr 19 - dziś poszła 15g porcja Centenniala na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Warka nr 20 Bitter Zasyp: 2,4 kg - Pilzneński 1,6 kg – Monachijski 0,5 kg – Caramunich I Zacieranie: 67C – 40 min 72C – 20 min 78C – 10 min Chmielenie: 20g Northern Brewer – 60 min 10g Northern Brewer – 20 min 15g Northern Brewer – 10 min 10g Fuggles – 10min 10g Fuggels – 0 min 5g Northern Brewer – 0 min Mech irlandzki – 10 min przed końcem chmielenia Drożdże S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Warka nr 19 - 26g Centenniala na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Warka nr 19 AIPA została rozlana z syropem zawierającym 140g cukru. Zeszła do 4 Blg. Do butelek poszło 22L złotego trunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Warka nr 20 rozlana z dodatkiem syropu zawierającego 140g cukru. Odfermentowanie - 2,5 Blg. 18L poszło do kega a 9L do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale dziwnym trafem dokładnie pół roku temu uwarzyłam swoją ostatnią warkę, a dziś wspólnie z kolegą Slotishem w warzelni Browaru Grabiszyn popełniliśmy całkiem spontaniczną warkę, której zarys powstał podczas piątkowej wizyty we wrocławskim ZUP. Uderzyliśmy w coś z chmielami z Nowej Zelandii i powstało takie oto piwo: Warka nr 21 "Kiwi Ale" Piwo w stylu New Zealand Pale Ale. Zasyp: 3 kg - Pilzneński 1 kg – Monachijski 0,75 kg – Żytni 0,2 kg – Karmelowy ciemny (100-130 EBC) 0,2 kg– Caramunich I Zacieranie: 63C – 20 min 68C – 20 min 73C – 20 min 78C – 5 min Chmielenie: 15g Pacific Gem (16,9% a-k) – 60 min 25g Motueka (5,7% a-k) – 20 min 35g Pacific Gem – 1 min Drożdże: Danstar Nottingham Wyszło 20L, 15 Blg. W planach jest też chmielenie na zimno. Zrobiłam na szybko także etykietę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Warka nr 22 AIPA Zasyp: 4,0 kg - Pilzneński 1,0 kg - Pale Malt 1,0 kg – Monachijski jasny 0,3 kg – Caramunich I Zacieranie: 68C – 60 min 78C – 10 min Chmielenie: 60 min – 30g Simcoe (13,5% a-k) 20 min – 15g Ahtanum (5% a-k) 20 min - 15g Citra (12% a-k) 1 min – 20g Ahtanum 1 min – 20g Citra Drożdże: US-05 Wyszło 21L o gęstości 16 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Do warki nr 21 trafiło 25g Motueki na zimno. Aktualnie planuję pszenicę na WY 3068. Na razie zrobiłam starter. Drożdże są dość stare, więc ta warka to nic pewnego. Wszystko zależy od kondycji drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się