Skocz do zawartości

Browar Grabiszynek


Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie wiem ile litrów ostatecznie wyszło, bo warka trafiła do fermentora bez podziałki. Wiem, że po filtrowaniu miałam coś koło 26L. Przy przelewaniu z garnka do fermentora, przed zadaniem drożdży, chwila nieuwagi i trochę się wylało na podłogę :beer: Jeśli o gęstość chodzi, to wyszło ostatecznie 12,9°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka nr 13 ?Biały Baran?

 

Zasyp:

 

Pszeniczny ? 2,2 kg

Pilzneński ? 1,5 kg

Karmelowy jasny ? 0,4 kg

Melanoidynowy ? 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

45C ? 20 min

63C ? 20 min

73C ? 40 min

78C ? 5 min

 

Chmielenie:

 

60 min ? 20g Lubelski

 

 

Wyszło prawie 23L ? 11,9 BLG. Zadane starterem z drożdży Zymoferm Z043-8-37 Weissbier Breslauer Weißer Schöps.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Po bardzo długiej przerwie spowodowanej licznymi perturbacjami, podróżami itd. nadszedł czas na reaktywację browaru :) Na początek uwarzyłam wariację na temat stylu vienna lager. Mam nadzieję, że wróciłam na dobre do warzenia (p.s. brakowało mi tego zapachu słodu) :)

 

Warka nr 14 ?Wiener Blut?

 

Zasyp:

 

2,5 kg wiedeńskiego

1,5 kg monachijskiego

0,26 kg karmelowego ciemnego

0,1 kg melanoidynowego

 

Zacieranie:

 

52C ? 10 min

62C ? 40 min

72C ? 40 min

78C ? 10 min

 

Chmielenie:

60 min ? 20g Marynki (7,7% a-k)

10 min ? 15g Lubelskiego (3% a-k)

10 min ? 5g mchu irlandzkiego

 

Po filtracji wyszło 24,5L brzeczki o gęstości 10 BLG. Ostatecznie otrzymałam 22L ? 12,3 BLG. Zadane uwodnionymi drożdżami W34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popełniłam dziś taką oto warkę:

 

Warka nr 15 ? Wielozbożowe

 

Zasyp:

 

Orkiszowy ? 0,25 kg

Żytni ? 0,3 kg

Owsiany ? 0,25 kg

Płaskurkowy ? 0,25 kg

Pszeniczny ? 1,25 kg

Melanoidynowy ? 0,1 kg

Monachijski I ? 1,5 kg

Pilzneński ? 0,65 kg

 

Zacieranie:

 

55C ? 10 min

63C ? 40 min

73C ? 40 min

78C ? 10 min

 

Chmielenie:

 

60min ? Marynka 15g

10min ? Lubelski 15g

 

Po filtracji uzyskałam 24L brzeczki o gęstości 10,3 BLG. Ostatecznie wyszły niecałe 22L o gęstości 12,5 BLG, zadane drożdżami Wyeast 1007 German Ale.

To moje drugie podejście do wielosłodowego, jestem ciekawa jak wyjdzie na WY 1007. W porównaniu z poprzednikiem, receptura prawie nie zmieniła się. Zmieniłam drożdże i zrezygnowałam z przerwy ferulikowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Warka nr 16 „My już są Amerykany”

 

 

Zasyp:

 

2,4 kg - Pale Malt

2 kg – Pilzneński

1 kg – Monachijski

0,3 kg – Caramunich I

 

Zacieranie:

 

63C – 30 min

73C – 30 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – 45g Citra (12,2% a-k)

15 min – 20g Cascade (6,2% a-k)

10 min – łyżeczka mchu irlandzkiego

0 min – 25g Cascade

0 min – 25g Citra

 

W wyniku filtracji uzyskałam brzeczkę 24L o gęstości 13,4Blg.

Wkrótce kończę gotowanie i czeka mnie schładzanie.

Edytowane przez ciafu1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po schłodzeniu mam niecałe 20L o gęstości 15,5Blg. Zadane drożdżami Danstar Nottingham. Trochę błota po chmielu było więc nie wlewałam całości - jakieś straty muszą być ;) Za jakiś czas jeszcze chmielenie na zimno...

Edytowane przez ciafu1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 17 Pils

 

Zasyp:

 

2 kg – pilzneński

2 kg – monachijski I

0,5 kg – carapils

 

Zacieranie:

 

63C – 30 min

73C – 40 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – 35g Marynka (7,7% a-k)

15 min – 20g Hallertauer Tradition (6,4% a-k)

15 min – łyżeczka mchu irlandzkiego

1 min – 35g Hallertauer Tradition

 

Ostatecznie do fermentora poszły niecałe 24L o gęstości 11,7Blg. Zadane drożdżami S-23.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Browar Grabiszynek znowu nadaje tj. warzy :D

 

 

 

Warka nr 18 - Weizen

 

 

Zasyp:

 

2,75 kg - pszeniczny

1,0 kg - pilzneński

0,75 kg – monachijski

0,3 kg – karmelowy jasny

 

Zacieranie:

 

45C – 20 min

63C – 10 min

73C – 40min

mash out 78C – 5min

 

Chmielenie:

 

60min – 18g Hallertauer Tradition

 

Drożdże WB-06

 

 

Wyszło 24L o gęstości 12 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czas na setny post. Ku mojej uciesze trafiło na wątek mojego browaru. A dziś popełniłam taką oto warkę:

 

Warka nr 19 AIPA

 

Zasyp:

 

4,0 kg - Pale Malt

1,5 kg – Monachijski

0,3 kg – Caramunich I

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – 45g Citra (12,0% a-k)

20 min – 10g Centennial (7,5% a-k)

10 min - 15g Centennial

10 min – łyżeczka mchu irlandzkiego

0 min – 5g Citra

0 min – 25g Centennial

 

Drożdże: US-05

 

 

Wyszło 22L o gęstości 15 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 20 Bitter

 

Zasyp:

 

2,4 kg - Pilzneński

1,6 kg – Monachijski

0,5 kg – Caramunich I

 

Zacieranie:

 

67C – 40 min

72C – 20 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

20g Northern Brewer – 60 min

10g Northern Brewer – 20 min

15g Northern Brewer – 10 min

10g Fuggles – 10min

10g Fuggels – 0 min

5g Northern Brewer – 0 min

 

Mech irlandzki – 10 min przed końcem chmielenia

 

Drożdże S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale dziwnym trafem dokładnie pół roku temu uwarzyłam swoją ostatnią warkę, a dziś wspólnie z kolegą Slotishem w warzelni Browaru Grabiszyn popełniliśmy całkiem spontaniczną warkę, której zarys powstał podczas piątkowej wizyty we wrocławskim ZUP. Uderzyliśmy w coś z chmielami z Nowej Zelandii i powstało takie oto piwo:

 

Warka nr 21 "Kiwi Ale"

 

Piwo w stylu New Zealand Pale Ale.

 

Zasyp:

 

3 kg - Pilzneński

1 kg – Monachijski

0,75 kg – Żytni

0,2 kg – Karmelowy ciemny (100-130 EBC)

0,2 kg– Caramunich I

 

Zacieranie:

 

63C – 20 min

68C – 20 min

73C – 20 min

78C – 5 min

 

Chmielenie:

 

15g Pacific Gem (16,9% a-k) – 60 min

25g Motueka (5,7% a-k) – 20 min

35g Pacific Gem – 1 min

 

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Wyszło 20L, 15 Blg. W planach jest też chmielenie na zimno.

 

Zrobiłam na szybko także etykietę:

post-2025-0-39207100-1350846435_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 22 AIPA

 

Zasyp:

 

4,0 kg - Pilzneński

1,0 kg - Pale Malt

1,0 kg – Monachijski jasny

0,3 kg – Caramunich I

 

Zacieranie:

 

68C – 60 min

78C – 10 min

 

Chmielenie:

 

60 min – 30g Simcoe (13,5% a-k)

20 min – 15g Ahtanum (5% a-k)

20 min - 15g Citra (12% a-k)

1 min – 20g Ahtanum

1 min – 20g Citra

 

Drożdże: US-05

 

 

Wyszło 21L o gęstości 16 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.