ciafu1 Posted April 8, 2011 Share Posted April 8, 2011 Warka nr 1 - Weizen Zestaw CP Zasyp: pilzneński 1,9 kg pszeniczny 2,1 kg Zacieranie: 45C ? 15min 65C ? 15 min 73C ? 45min mash out 78C ? 5min Chmielenie: 60min ? 15g Lubelski Brzeczka zadana drożdżami Wyeast Weihenstephan Weizen 3068. Nie jestem pewna, ale wyszło wtedy tragicznie mało litrów, coś ok. 16-17L (12 BLG). Warka warzona przy pomocy Slotisha. Do dziś zastanawiamy się, dlaczego wyszło tak mało. Weizen zjechał do 3 BLG. Refermentowane 140g glukozy. Piwo warzone podczas zeszłorocznego lipcowego upału. Było bardzo smaczne, ale jak dla mnie zbyt słabo nasycone CO2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Warka nr 2 ? Saison Zasyp: pilzneński 3 kg pszeniczny 1 kg carahell 0,25 kg caraaroma 0,25 kg Zacieranie: 63C ? 60min 73C - 50min mash out 78C ? 5min Chmielenie: 50min ? 23g Marynki 15min ? 25g Lubelskiego 15min ? 20g curacao 10min ? kilka goździków Wyszło 23,5L ? 12,3 BLG. Zadane drożdżami WY 3724 Saison. Nie zapisałam iloma gramami glukozy refermentowany. Pamiętam jednak, że w trakcie obliczania doszło do pomyłki. Tak tragicznej, że bałam się granatów. Granatów nie było, ale piwo było nieźle nagazowane, aż samo wychodziło z butelek. Generalnie wątpię, żebym raz jeszcze uwarzyła saisona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Warka nr 3 ? Dunkelweizen Zasyp: pszeniczny ciemny ? 2 kg pszeniczny jasny ? 0,75 kg pilzneński ? 0,75 kg wiedeński ? 0,75 kg cara crystal (120 EBC) ? 0,5 kg carafa I ? 0,05 kg Zacieranie: 45C ? 15min 65C ? 15min 75C ? 50min mash out 78C ? 5min Chmielenie: 60min ? 25g Lubelski Wyszło 21L o BLG 12,84. Zadane drożdżami WY 3056. Brak zapisu odnośnie ilości glukozy, którą dodawałam jako syrop w ramach refermentacji. Pamiętam, że piwo miało gorzkawy posmak. Na początku wydawało mi się, że przegięłam z chmielem. Zasugerowałam się przepisem zestawu Dunkelweizen ze strony CP. Cóż, nie wzięłam pod uwagę, że chmiel Lubelski tam wymieniony mógł mieć inną ilość alfa-kwasów w porównaniu z moim Lubelskim. A może też zbyt duża ilość ciemnych słodów? Wzięłam ciemny pszeniczny ze względu na wyczerpanie zapasów słodu pszenicznego jasnego. Na szczęście z czasem gorzki smak ulotnił się i piwo było w porządku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Warka nr 4 ? BPA (2.09.2010) Zasyp: pale malt ? 2 kg pilzneński ? 1,27 kg wiedeński ? 1,25 kg cara crystal (120 EBC) ? 0,5 kg Zacieranie: 64C ? 30 min 72C ? 40 min mash out 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? 15g Marynka 30min ? 10g Lubelski 15min ? 10g Lubelski Wyszło 23L ? 12,5 BLG. Zadane drożdżami WY 1214. Brak zapisu odnośnie ilości dodanej do refermentacji glukozy. To piwo było całkiem smaczne. Musiało jednak trochę poleżeć nim ujawniło oferowaną przez siebie paletę smaków. Także z czasem wyklarowało się. Na pewno jeszcze wrócę do tego stylu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Warka nr 5 ? Weizen Zasyp: pszeniczny ? 2,4 kg pilzneński ? 1,4 kg karmelowy jasny ? 0,3 kg Zacieranie: 45C ? 15min 65C ? 15min 73C ? 50min mash out 78C ? 5min Chmielenie: 60min ? 13g Halletauer Mittelfrueh Od tej warki posiadam własny śrutownik (Porkert). Nie zapisałam ile litrów mi wyszło. Jedynie mam odnotowane, że po filtracji miałam 25L ? 9,84 BLG, a ostatecznie (po gotowaniu) wyszło 11,61 BLG. Zadane drożdżami WY 3333. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Warka nr 6 ? Lager (21.12.2010) Nadeszły mrozy. Mając zabudowany balkon odważyłam się uwarzyć piwo dolnej fermentacji. Warzenie poprzedzone było mierzeniem przez kilka dni temperatury, jaka panowała w tym miejscu. Zbyt dużych wahań temperatury nie zauważyłam, więc postanowiłam, że zrobię to, co do mnie należy, czyli uwarzę piwo! Zasyp: pilzneński ? 3 kg monachijski ? 1 kg Zacieranie: 63C ? 30 min 72C ? 40 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? Marynka 20g 10min ? mech irlandzki 5g 1min ? Lubelski 40 g Wyszło 21,5L ? 12 BLG. Zadane uwodnionymi drożdżami W34/78. Refermentowane 140g glukozy. Jest to piwo, które odurza mnie chmielowym bukietem. Jestem nim zachwycona. Żal tylko, że sezon zimowy minął i niestety mogę zapomnieć o dolnej fermentacji (jeszcze później marcowe uwarzyłam). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Warka nr 7 ? Oatmeal Stout 12 BLG (29.12.2010) Zasyp: pilzneński ? 2 kg monachijski jasny ? 1 kg płatki owsiane błyskawiczne ? 0,8 kg melanoidynowy ? 0,25 kg jęczmień palony ? 0,3 kg carafa I ? 0,25 kg Zacieranie: 67C ? 60 min 72C ? 25 min próba jodowa ? wsypanie słodów barwiących 78C ? 5 min Chmielenie: 60 min ? Marynka 30g 15 min ? Lubelski 20 g 10 min ? mech irlandzki 5g Zadane drożdżami S-04. Refermentowane 120g glukozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Warka nr 8 ? Weizen (9.02.2011) Zasyp: pilzneński ? 2 kg pszeniczny ? 2,5 kg Zacieranie: 45C ? 20 min 64C ? 20 min 73C ? 50 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? Hallertauer Mittelfrueh 15g Ostatecznie wyszło 21,5L ? 12,1 BLG. Zadane drożdżami WB-06 (?żarłoki?). Refermentowane 160g cukru. Na początku miało się wrażenie, że piwo jest strasznie wodniste i tym samym rozcieńczone, trochę puste w smaku, mimo wszechobecnych bananów. Po 4 tygodniach od rozlewu piwo dojrzało i jest bardziej smaczne. Nie ma już tego wrażenia wodnistości, a smaki się bardziej ułożyły. Nie mniej jednak drożdże WB-06 wybitnymi nie są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Warka nr 9 ? Marcowe (23.02.2011) Zasyp: pilzneński ? 2,5 kg monachijski jasny ? 1,5 kg caramunich ? 0,3 kg Zacieranie: 53C ? 10 min 63C ? 15 min 73C ? 50 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? Hallertauer Mittelfrueh 20g 60min ? Hallertauer Tradition 5g 20min - Hallertauer Tradition 15g 10min ? mech irlandzki 5g 5min - Hallertauer Tradition 5g Wyszło 20,5L ? 12,86 BLG. Zadane drożdżami S-23. Refermentowane 140g glukozy. Aktualnie dojrzewa w butelkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted April 9, 2011 Share Posted April 9, 2011 Fajnie, że spisujesz swoje wyczyny. Jeszcze fajniej, że robisz to przed trzecią nad ranem (w nocy - zależy jak kto wstaje) ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 9, 2011 Author Share Posted April 9, 2011 Fajnie, że spisujesz swoje wyczyny. Jeszcze fajniej, że robisz to przed trzecią nad ranem (w nocy - zależy jak kto wstaje) ;-) Kiedyś musiałam to zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted April 9, 2011 Share Posted April 9, 2011 Zatem sukcesów w kolejnych warkach ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 10, 2011 Author Share Posted April 10, 2011 Popełniłam dziś jubileuszową warkę nr 10. Chciałam wrócić do korzeni i ponownie wypróbować drożdże Wyeast 3068. Uwielbiam piwa pszeniczne i stąd taką, a nie inną warkę uwarzyłam Warka nr 10 ? Weizen Zasyp: pilzneński ? 1,25 kg pszeniczny ? 2,75 kg carapils ? 0,5 kg Zacieranie: 45C ? 20 min 64C ? 20 min 73C ? 40 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60min ? Lubelski 15g Wyszło nieco powyżej 22 L ? 12,1 BLG. Zadane drożdżami WY 3068. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 Hej Czy zamierzasz kiedyś wrócić do innych szczepów do pszenicy poza wy3068? Masz może jakiś mały ranking, które uważasz za najlepsze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 11, 2011 Author Share Posted April 11, 2011 HejCzy zamierzasz kiedyś wrócić do innych szczepów do pszenicy poza wy3068? Masz może jakiś mały ranking, które uważasz za najlepsze? Na pewno wrócę do 3056, ponieważ ciężko mi było przy Dunkelweizenie coś więcej na ich temat powiedzieć z powodu tej goryczki, która z czasem ułożyła się. Do 3333 też pewnie wrócę, bo dawały ciekawe, rześkie posmaki. Na razie trudno robić ranking. Zbyt mało uwarzyłam, żeby szerzej komentować. Na pewno WB-06 nie są moimi faworytami, ale jeszcze pewnie coś na nich uwarzę, choćby z tego względu, że ostała mi się ich jedna saszetka Tym razem jednak dodam słodu karmelowego do zasypu (gdzieś na forum czytałam, że przy tych drożdżach warto dać karmelowego do zasypu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 21, 2011 Author Share Posted April 21, 2011 (edited) Warka nr 11 ? Zbożowe Inspirowana recepturą ?6 zbóż? CP. Nie miałam wiedeńskiego, więc dodałam resztki słodów, jakie mi zostały, tak, aby zastąpiły część zasypu, która była zarezerwowana w pierwotnej recepturze dla wiedeńskiego. Zasyp: Orkiszowy ? 0,25 kg Żytni ? 0,25 kg Owsiany ? 0,25 kg Płaskurkowy ? 0,25 kg Pszeniczny ? 1,25 kg Melanoidynowy ? 0,1 kg Monachijski I ? 1,5 kg Pilzneński ? 0,65 kg Zacieranie: 45C ? 10min 55C ? 10min 63C ? 30min 73C ? 40min 78C - 5min Chmielenie: 60min ? Marynka 15g 10min ? Lubelski 15g Wyszło 11,78 BLG ? nieco powyżej 23 L (myślałam, że więcej mi odparuje i dobiję do 12 BLG ? no cóż, niewiele brakowało). Zadane uwodnionymi drożdżami T-58. Edited April 21, 2011 by ciafu1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted April 22, 2011 Author Share Posted April 22, 2011 Warka nr 10 Weizen zeszła d 2,5 BLG. Refermentowana 160g cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 Warka nr 11 zakapslowana, refermentowana 145g cukru (zeszła do 3 BLG). Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Wyszło 11,78 BLG W jaki sposób to mierzysz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 (edited) Wyszło 11' date='78 BLG[/quote']W jaki sposób to mierzysz ? Najpierw mierzę ballingometrem (równocześnie mierząc temperaturę), a potem wrzucam wyniki do BeerSmith`a, w którym jest opcja wskazująca ile blg przy danej temperaturze. Ballingometr dobrze mi wskazuje mi pomiar - sprawdziłam go w 20st. No chyba, że od tamtego czasu coś mu się zmieniło. Edited May 6, 2011 by ciafu1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Anteksowi bardziej chodziło o dokładność, bo podawanie przy pomiarze 2 miejsca po przecinku jest wyrazem nadmiernego optymizmu. To tak jakbyś mierzył metrówką a podawał wynik z dokładnością do dziesiątych części milimetra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 (edited) Anteksowi bardziej chodziło o dokładność, bo podawanie przy pomiarze 2 miejsca po przecinku jest wyrazem nadmiernego optymizmu. To tak jakbyś mierzył metrówką a podawał wynik z dokładnością do dziesiątych części milimetra. Mierzył(A) Rozumiem intencje, no ale skoro w 25C pokazał mi ballingometr 11,5, a po korekcie w BS wyskoczyło mi 11,78, to tak to zapisałam, nie chciało mi się zaokrąglać. Edited November 9, 2013 by ciafu1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Jeśli "balingometr" pokazuje Ci poprawnie to pamiętaj jeszcze o błędzie pomiaru i odczytu. Z metrologii wiem że jeśli zależy nam na jak największej wartości to podświadomie zapiszemy wyższy wynik. W moich pomiarach zawsze odejmuję jedną, dwie dziesiąte od tego co widzę albo wydaje mi się że widzę, do tego biorąc poprawkę na menisk. Oczywiście w browarze domowym nie jest takie ważne czy mamy 11,5 czy 11,8 ale dobrze jest być świadomym niedoskonałości pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 Oczywiście w browarze domowym nie jest takie ważne czy mamy 11,5 czy 11,8 ale dobrze jest być świadomym niedoskonałości pomiaru. Ależ jak najbardziej jestem. Nigdzie nie pisałam, że jestem w 100% ufna wynikom pomiarów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciafu1 Posted June 28, 2011 Author Share Posted June 28, 2011 (edited) Minęły ponad 2 miesiące od ostatniego warzenia. Trochę roboty miałam na uczelni i nie miałam za bardzo czasu. Dziś w końcu nastał czas na uwarzenie kolejnej warki. Mianowicie: Warka nr 12 Piwo inspirowane recepturą kolegi Scooby_Brew (?Sunny Wheat?). Nie zacieram jednotemperaturowo. Zamiast chmielu Wilamette będzie Fuggle, zgodnie zresztą z sugestią w przepisie oryginalnym, a zamiast słodu Cara Crystal zatarłam zwykły karmelowy jasny, bo taki miałam na stanie. Dodam ciut mniej chmielu. Zasyp: Pale Malt ? 2,72 kg Pszeniczny ? 1,81 kg Monachijski I ? 0,25 kg Karmelowy jasny ? 0,12 kg Zacieranie: 65C ? 20 min 72C ? 40 min 78C ? 5 min Chmielenie: 60 min ? 15g Cascade 60 min ? 15g Fuggle 10 min ? 12g Cascade 10 min ? 12g Fuggle Drożdże ? US-05 Edited June 28, 2011 by ciafu1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now