olo333 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Hej!Balon może być słabym punktem bo jest najtrudniejszy do wyczyszczenia i dezynfekcji. Ale za to odporny na zarysowania, a co za tym idzie można go skuteczniej zdezynfekować niż plastikowy fermentator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 No ale wlasnie chodzi mi o to, ze dekantacja niewiele daje - goryczka wzrasta mimo tego. Od czego wzrasta goryczka jeśli brzeczka jest bez chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Hej!Balon może być słabym punktem bo jest najtrudniejszy do wyczyszczenia i dezynfekcji. Ale za to odporny na zarysowania' date=' a co za tym idzie można go skuteczniej zdezynfekować niż plastikowy fermentator.[/quote'] ale plastik jest wygodniejszy w użyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Od czego wzrasta goryczka jeśli brzeczka jest bez chmielu ? W temperaturze 80-100 stopni izomeryzuja sie kwasy chmielowe. Jesli zapodales jakis chmiel w ostatniej fazie gotowania, na zapach/smak, to zamieni ci sie w goryczke jesli przytrzymasz za dlugo. Tak wynika z praktyki "no-chill", ktora osobiscie sie troche bawilem, natomiast wielu piwowarow w Australii stosuje ja na codzien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galadhen Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 A jeszcze mam takie pytanie. Czy przed transferem z pojemnika fermentacyjnego do balonu po burzliwej lub przed rozlewem kranik też jakoś odkażać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Najlepiej etanolem 70 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się