Skocz do zawartości

Kwaśnienie piwa


Galadhen

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Balon może być słabym punktem bo jest najtrudniejszy do wyczyszczenia i dezynfekcji.

Ale za to odporny na zarysowania' date=' a co za tym idzie można go skuteczniej zdezynfekować niż plastikowy fermentator.[/quote']

ale plastik jest wygodniejszy w użyciu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od czego wzrasta goryczka jeśli brzeczka jest bez chmielu ?

W temperaturze 80-100 stopni izomeryzuja sie kwasy chmielowe. Jesli zapodales jakis chmiel w ostatniej fazie gotowania, na zapach/smak, to zamieni ci sie w goryczke jesli przytrzymasz za dlugo.

 

Tak wynika z praktyki "no-chill", ktora osobiscie sie troche bawilem, natomiast wielu piwowarow w Australii stosuje ja na codzien.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.