marcin.a.paluch Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 No więc jako że mnie wzięło , o 16 postanowiłem cuś uwarzyć 2,5 pilzneński 2,5 pszeniczny 68°C - 16,5 l wody 60min wysładzanie: 6l - 9°Blg 9l - 3°Blg Przed chmieleniem 24,5l - 13,5°Blg Chmielenie 60min 0min - chmiel lubelski granulat 30 g Po 40 min - wyraźny przełom Po chmieleniu 21,5l - 14,5°Blg + 3,5 l wody Fermentator wylądował na balkonie - drożdze zadam rano. Nędzna wydajność - jakieś pomysły?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Witam. Nie aż taka słaba wydajność. Następnym razem spróbuj zacierać 1:3,5 lub 1:4, wtedy będzie lepsza i lżej będzie Ci się mieszało. Jeśli był to kupiony i ześrutowany zestaw to nie miałeś wpływu na grubość śruty (w zestawach śrutują grubo - mniejsza wydajność). Gratuluję podjętej decyzji - WARZENIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.a.paluch Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Już druga warka - pierwsza była tylko na pilzneńskim i szyszkach magnum. 2 tyg od zabutelkowania (testowo baaaardzo pijalne - tylko się nie klaruje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Powinno się klarować na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Witam. sztyft ma rację, warka klaruję się na cichej. Jeśli piwo w butelkach z czasem się nie polepszy - klarowność, to będzie mętne piwko , ale to nie oznacza, że smakowo jest gorsze. Jeszcze poczekaj z tym piwem może będzie lepiej, ale nie musi. Na ra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Proponuję założyć wątek w Zapiskach piwowarów PS. Dałeś za mało wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się