JaxDraken Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Witam! Zakupiłem swój pierwszy zestaw "6 Zbóż" od CP w postaci słodów itp. Wykonałem swoje pierwsze zaciernaie. Co prawda nie szło najlepiej bo z powodu kiepskiego termometru miałem problemy z utrzymaniem temp. w przerwach, ale jakoś skonczyłem i tu pojawia się moje zdziwienie- zamiast 20 litrów zacieru, powstało 30l o wartości 12-13°Blg. Czy to normalne? Czy wszystko poszło dobrze? Proszę o radę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Zacieru czy brzeczki? Jeżeli brzeczki to nie jest to normalne. Stawiam na błąd odczytu gęstości albo błąd odczytu objętości. Co najmniej jedna z tych wartości się nie zgadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 25 litrów to jeszcze bym zrozumiał, ale 30 to już chyba nie możliwe Sprawdź na czystej wodzie, czy areometr Cię nie oszukuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaxDraken Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 sprawdzałem na wodzie i jak najbardziej odczyt ok. Jak to ratowac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Ale co chcesz ratować? Miałeś mieć 20l, masz 30l, żyć nie umierać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 (edited) Zakładając wartość środkową czyli 12,5°Blg to wydajność na poziomie 87,54%. Jesteś pewien, że masz 30 l? A ile wody zużyłeś łącznie do zacierania? Edited April 13, 2011 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaxDraken Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 no jesli jest zbyt dobrze to znaczy, że gdzieś coś się pier***i Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaxDraken Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 kurde może rzeczywiście 25... sam juz niewiem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Hej! Jak wyszło więcej litrów niż napisane to OK, ale możesz mieć źle wyskalowany balingomierz - takie przypadki już były albo jak napisano powyżej, źle wyskalowany zbiornik. (albo przysłali Ci słody na coś mocniejszego Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 (edited) Jak to ratowac? Możesz mi wysłać z 5 litrów :tort: Edited April 13, 2011 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
somek Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Wyraźnie napisał, że ma 30l zacieru. No to jak badasz gęstość nieprzefiltrowanego zacieru to rzeczywiście areometr może się w tym nie zanurzyć . Jak ratować? Przefiltrować, uwarzyć, ostudzić i wtedy zmierzyć objętość i gęstość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
somek Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 zamiast 20 litrów zacieru, powstało 30l o wartości 12-13°Blg kurde może rzeczywiście 25... sam juz niewiem... Nie przykładasz się coś do tych pomiarów . Co za rozrzut! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaxDraken Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 nie nie, chodziło o brzeczke, sory za pomyłke Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaxDraken Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
somek Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D Jak masz niewyskalowany fermentator to sobie go wyskaluj sam. Ja sobie porobiłem kreski na swoich wiadrach i teraz nie muszę się domyślać ile jest w środku litrów. Ale 12 - 15cm od góry to myślę będzie ze 22-25l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D heee, W weekend był taki program, więc ściągnij sobie i policz Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatjas Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 To jak już zadajesz zadania z treścią to podałbyś średnicę i wysokość, a nie kręcisz i kręcisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 W CP są 2 rodzaje. Ja nie mogę dojść które są które. Skalę dla wiader Jokey znajdziesz na wiki, PlastBoxy musisz sobie wymierzyć sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Dziś w radio wypowiadali się gimnazjaliści, bo jakieś egzaminy mieli cycuś. Jeden mówi, że jak będzie obliczanie powierzchni to on lezy, bo nie ma pojęcia jak to się robi. Drugi mówił, że trzeba było obliczyć powierzchnię walca i umiał tylko walec narysować Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaz Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Pewnie narysował walec drogowy .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaxDraken Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 dobra to jak zadanie z treścią to z treścią- mam te 25l brzeczki o temp 80°C w plastikowym wiadrze, temp. w pokoju 21°C po jakim czasie brzeczka ochłodzi się do 22-21°C ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Zbyt długim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Do jutrzejszego popołudnia/wieczoru. Wystaw ją na zewnątrz, żeby szybciej wystygła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaz Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Najlepiej do wanny z wodą i kostkami lodu wstaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 większość warek robiłem w ten sposób, tyle że zostawiałem w otwartym garnku, 10 godzin od warzenia wystarcza do osiągnięcia 30°C Jest to jednak ryzykowne bo 100% pszeniczniaków miało infekcję mlekową (niskochmielone, sporo białek) natomiast w chmielonych infekcja się nie rozwijała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now