JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Witam! Zakupiłem swój pierwszy zestaw "6 Zbóż" od CP w postaci słodów itp. Wykonałem swoje pierwsze zaciernaie. Co prawda nie szło najlepiej bo z powodu kiepskiego termometru miałem problemy z utrzymaniem temp. w przerwach, ale jakoś skonczyłem i tu pojawia się moje zdziwienie- zamiast 20 litrów zacieru, powstało 30l o wartości 12-13°Blg. Czy to normalne? Czy wszystko poszło dobrze? Proszę o radę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zacieru czy brzeczki? Jeżeli brzeczki to nie jest to normalne. Stawiam na błąd odczytu gęstości albo błąd odczytu objętości. Co najmniej jedna z tych wartości się nie zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 25 litrów to jeszcze bym zrozumiał, ale 30 to już chyba nie możliwe Sprawdź na czystej wodzie, czy areometr Cię nie oszukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 sprawdzałem na wodzie i jak najbardziej odczyt ok. Jak to ratowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Ale co chcesz ratować? Miałeś mieć 20l, masz 30l, żyć nie umierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Zakładając wartość środkową czyli 12,5°Blg to wydajność na poziomie 87,54%. Jesteś pewien, że masz 30 l? A ile wody zużyłeś łącznie do zacierania? Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 no jesli jest zbyt dobrze to znaczy, że gdzieś coś się pier***i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 kurde może rzeczywiście 25... sam juz niewiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Hej! Jak wyszło więcej litrów niż napisane to OK, ale możesz mieć źle wyskalowany balingomierz - takie przypadki już były albo jak napisano powyżej, źle wyskalowany zbiornik. (albo przysłali Ci słody na coś mocniejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Jak to ratowac? Możesz mi wysłać z 5 litrów :tort: Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Wyraźnie napisał, że ma 30l zacieru. No to jak badasz gęstość nieprzefiltrowanego zacieru to rzeczywiście areometr może się w tym nie zanurzyć . Jak ratować? Przefiltrować, uwarzyć, ostudzić i wtedy zmierzyć objętość i gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 zamiast 20 litrów zacieru, powstało 30l o wartości 12-13°Blg kurde może rzeczywiście 25... sam juz niewiem... Nie przykładasz się coś do tych pomiarów . Co za rozrzut! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 nie nie, chodziło o brzeczke, sory za pomyłke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D Jak masz niewyskalowany fermentator to sobie go wyskaluj sam. Ja sobie porobiłem kreski na swoich wiadrach i teraz nie muszę się domyślać ile jest w środku litrów. Ale 12 - 15cm od góry to myślę będzie ze 22-25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D heee, W weekend był taki program, więc ściągnij sobie i policz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 To jak już zadajesz zadania z treścią to podałbyś średnicę i wysokość, a nie kręcisz i kręcisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 W CP są 2 rodzaje. Ja nie mogę dojść które są które. Skalę dla wiader Jokey znajdziesz na wiki, PlastBoxy musisz sobie wymierzyć sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Dziś w radio wypowiadali się gimnazjaliści, bo jakieś egzaminy mieli cycuś. Jeden mówi, że jak będzie obliczanie powierzchni to on lezy, bo nie ma pojęcia jak to się robi. Drugi mówił, że trzeba było obliczyć powierzchnię walca i umiał tylko walec narysować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Pewnie narysował walec drogowy .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 dobra to jak zadanie z treścią to z treścią- mam te 25l brzeczki o temp 80°C w plastikowym wiadrze, temp. w pokoju 21°C po jakim czasie brzeczka ochłodzi się do 22-21°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zbyt długim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Do jutrzejszego popołudnia/wieczoru. Wystaw ją na zewnątrz, żeby szybciej wystygła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Najlepiej do wanny z wodą i kostkami lodu wstaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 większość warek robiłem w ten sposób, tyle że zostawiałem w otwartym garnku, 10 godzin od warzenia wystarcza do osiągnięcia 30°C Jest to jednak ryzykowne bo 100% pszeniczniaków miało infekcję mlekową (niskochmielone, sporo białek) natomiast w chmielonych infekcja się nie rozwijała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się