JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 założę się, że jakieś zakarzenie bedzie w tym i 50zł psu w du*e...;/ Już wiecej nie zacieram... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Jak takie masz podejście to może lepiej rzeczywiście sobie odpuść piwowarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Mam serdeczną prośbę o szacunek dla forumowiczów oraz języka ojczystego i ograniczenie przekleństw. Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Fakt, sorki za słownictwo:P Zobaczymy co wyjdzie z tego mojego warzenia, może się uda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Panowie, a kiedy będzie wiadomo czy piwko prosperuje jak trzeba czy zakażenie się wdało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeżeli tylko zacznie fermentować, to na przynajmniej tydzień zostaw w spokoju ( nie zaglądaj do pojemnika ) a tylko pilnuj temp. Po tygodniu sprawdź Blg. A jeśli jakaś infekcja się wda , to pewnie to zauważysz , po zapachu , wyglądzie powierzchni fermentującej brzeczki itp. Ważne żeby nie grzebać przy tym. PS. A prosperuje , tzn chodzi Ci o to , czy zaczęło fermentować ? Jeśli o to , to na powierzchni brzeczki pojawi się piana. Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 a z jakich termometrów korzystacie? Bo jak mówiłem miałem problem z temperaturą a mianowicie raz włożyłem termometr który pokazał 63°C po 10 sekundach włożyłem znów i pokazywał 70°C i tak na zmiane, wiec nie do końca jestem pewien czy wszystko poszło po mojej mysli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 A mieszałeś w tym czasie zacier ? Bywa że temp w dolnej części kadźi zaciernej jest o wiele wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Sprawdź termometr w wodzie z lodem, lub porównaj z termometrem lekarskim (takim do mierzenia temperatury ciała) one są bardzo dobrze wyskalowane. A poza tym, bezwładność cieplna zacieru jest dosyć duża, trzeba intensywnie mieszać szczególnie przy włączonym palniku, aby temperatury się wyrównały, temperatura zacieru na dnie a przy powierzchni może się różnic dość znacznie Ja używam elektronicznego sterownika/regulatora temperatury, coś takiego: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-45-99-gw-i1561084617.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 tak jak mówiłem- przy 19,5°C wartość °Blg wynosi 11,5< więc powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 a z jakich termometrów korzystacie? Bo jak mówiłem miałem problem z temperaturą a mianowicie raz włożyłem termometr który pokazał 63°C po 10 sekundach włożyłem znów i pokazywał 70°C i tak na zmiane, wiec nie do końca jestem pewien czy wszystko poszło po mojej mysli Ja korzystam z takiego klasycznego termometru. Mam go ciągle włożonego do zacieru, tak żeby nie dotykał dna. Termometr po wyciągnięciu, albo po dotknięciu dna szybko zmienia temperaturę, więc staram się go trzymać ciągle w zacierze i nie wyciągać podczas odczytu temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tues Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) no wiec mam fermentator 33l od centrum piwowarstwa, po zalaniu brzeczką od tafli cieczy do pokrywy jest ok 12 - 15cm moze to pomoże zidentyfikować ilość płynu:D Wzór na pole koła: ? * r^2 Mnożymy przez wysokość i mamy wzór na objętość walca: ? * r^2 * h r - promień h - wysokość ? - stała pi, w przybliżeniu 3.14159 Fermentator zapewne nie jest idealnym walcem, tylko ściętym stożkiem, więc możesz zmierzyć promień u obu podstaw (dno i góra) i do powyższych wzorów podstawić wartość średnią (co nie jest poprawnym sposobem na obliczenie objętości ściętego stożka - patrz post niżej - ale w naszym przypadku będzie dość dobrym przybliżeniem, a wzór na pole koła łatwiej zapamiętać). Jeśli zmierzenie promienia jest problematyczne to możesz zmierzyć obwód (najwygodniej pewnie w połowie wysokości fermentatora) i podzielić przez 2 ? - wyjdzie promień. Jak już policzysz objętość to pewnie będziesz miał problemy z konwersją cm^3 na dm^3 (litry). Wystarczy podzielić przez 1000. Alternatywnie możesz mierzyć wszystko w dm. Swoją drogą to powinno być na matematyce w podstawówce Chyba, że wywalili kolejną rzecz z programu nauczania... Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez tues Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Może lepiej, żeby w podstawówce nie uczyli, że objętość ściętego stożka można sobie liczyć tak jak zaproponowałeś. Mamy duży promień R i mały promień r.. Objętość to: 1/3 * Pi * h * (R^2 + Rr + r^2), a w Twoim przypadku wychodzi: Pi * h * ( (R+r)/2 )^2 = Pi * h * 1/4 * (R^2 +2Rr + r^2). Tak, jest to tożsame, jeśli r=R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Może i było na matematyce, ale ludzki umysł wypiera traumatyczne wspomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tues Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Może lepiej, żeby w podstawówce nie uczyli, że objętość ściętego stożka można sobie liczyć tak jak zaproponowałeś. Mamy duży promień R i mały promień r.. Objętość to: 1/3 * Pi * h * (R^2 + Rr + r^2), a w Twoim przypadku wychodzi: Pi * h * ( (R+r)/2 )^2 = Pi * h * 1/4 * (R^2 +2Rr + r^2). Tak, jest to tożsame, jeśli r=R No ja trochę uprościłem, ale w przypadku |R - r| -> 0 będzie to mała różnica, a wszystkie fermentory 33 l które widziałem były prawie walcami. Nie zdziwiłbym się, gdyby grubość plastiku bardziej wpłynęła na wynik w przypadku pomiaru obwodu od zewnątrz niż moje przybliżenie. Jakby to kogoś interesowało to błąd wynosi (o ile się nie pomyliłem ): ? * h * (R - r)^2 / 12 Czyli mniej niż 10 ml przy różnicy promieni wynoszącej 1 cm i wysokości fermentatora 30 cm. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez tues Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Bo ja bardziej jestem matematykiem niż fizykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 no, w rurce zaczęło dość mocno bulgoczeć więc to chyba dobry znak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tues Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 no, w rurce zaczęło dość mocno bulgoczeć więc to chyba dobry znak Nie martw się, nie ma reguły, że przez kilkanaście godzin chłodzenia coś tam się zalęgnie. Sprawdzane nawet bez pokrywki Co prawda pierwsza warka była lekko kwaskawa, ale przyjemnie kwaskawa i raczej przypisuję to słodom oraz sposobowi zacierania. Nawet jak wyjdzie kwaśne to może być dobre - mnie się trafiła jedna kwaśniejsza butelka wspomnianej już warki (tu raczej nie mam na co zwalić - zakładam infekcję przy butelkowaniu) i nawet wydała mi się przez to ciekawsza. Choć to oczywiście zależy od stylu, bo nie do każdego pasuje kwas. W wielozbożowym chyba ujdzie w tłoku (właśnie piję Warnijskie i wydaje mi się lekko kwaskawe). Bo ja bardziej jestem matematykiem niż fizykiem Kilka lat studiowania informatyki na wydziale fizyki robi swoje - nie takich przybliżeń się używało Raz nawet oblałem elektronikę za nieużycie przybliżenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 No, moje obawy chyba były przedwczesne po 5 dniach fermentacji burzliwej blg spadło z 11,5°Blg na 4 °Blg, smak bez kwasków, idealnie jak przystało na wielozbożowe. Czy przy 4 °Blg zlać już na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Fermentujesz T-58? To poczekaj jeszcze, te drożdże lubią jeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 a czy jeśli za 2-3 dni blg spadnie do 2 °Blg to dać na cichą czy już nie potrzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Robiłem kiedyś to piwo i zacierałem zgodnie z instrukcją, odfermentowało do 3°Blg, więc wiele już mu nie brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 nie rozumiem:P wiec dać potem na cichą czy darować sobie? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A jak oceniasz swoją dbałość o higienę procesu i zagrożenie infekcją? Jeżeli masz wątpliwości, to nie przelewaj, tylko za tydzień od razu lej w butelki. U mnie w mieście zagrożenie infekcją jest mniejsze niż na wsi, więc sobie mogę przelewać bez większego strachu. Oczywiście, przy zachowaniu wszystkich wymogów dot. czystości procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Ja też mieszkam w mieście mimo wszystko:D a jesli chodzi o higienę to mam na jej punkcje bzika wiec zawsze podczas każdej operacji z piwkiem zachowuje wszelkie możliwe środki ostrożności. Wolałbym aby piwko było maxymalnie wspaniałe i teraz niewiem czy przelewać czy nie. Czy to się opłaca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się