TomX Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Nowa (no, z 2009), limitowana mieszanka od Wyeasta. Beer Styles: Belgian Specialty Ale, Belgian Pale Ale, Flanders Red, Oud Bruin Profile: A unique blend of Belgian Saccharomyces and Brettanomyces for emulating Trappist style beer from the Florenville region in Belgium. Phenolics, mild fruitiness and complex spicy notes develop with increased fermentation temperatures. Subdued but classic Brett character. Alc. Tolerance 12% ABV Flocculation medium Attenuation 75-80% Temperature Range 68-85°F (18-30°C) Style piw: Belgian Specialty Ale, Belgian Pale Ale, Flanders Red, Oud Bruin Profil: Unikalna mieszanka belgijskich Saccharomyces i Brettanomyces do naśladowania stylów Trappistów z regionu Florenville w Belgii. Fenolowe, łagodnie owocowe i złożone przyprawowe nuty rozwijają się przy podwyższonej temperaturze fermentacji. Przygaszony ale klasyczny charakter dzikich drożdży Brettanomyces. Tolerancja na alkohol 12% ABV Flokulacja średnia Odfermentowanie 75-80% Zakres temperatur 68-85°F (18-30°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khan Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witam, mam pewne doświadczenia z tymi drożdżami. Wykonałem na nich 6 warek (zawsze warzę po 2 warki, więc na 6 warek 2 razy zbierałem gęstwę). Jedno co mogę o nich napisać to to, że to są to najżarłoczniejsze z wszystkich drożdży jakie miałem. #24 Belgijskie Pale Ale z 12blg odfermentował do 1,5 blg (świeże drożdże 1/2 porcji - 25l brzeczki) #25 Belgijskie Speciality z 15blg odfermentował do 2,5 blg (świeże drożdże 1/2 porcji - 25l brzeczki) #26 Klasztorniak Dubbel z 18blg odfermentował do 0,5 blg (gęstwa) #27 Przekręcony Dubbel z 17blg odfermentował do 0,5 blg (gęstwa) #28 TRIPEL z 21blg odfermentował do 0 blg (gęstwa) #29 Witbier z 11blg odfermentował do 0 blg (gęstwa) O smakach i aromatach nie pisze... mi i znajomym smakuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zamierzam użyć tych drożdżaków i zastanawiam się czy dać je na pierwszy rzut czy zaszczepić brzeczkę jakimiś "normalnymi" belgami a te dołożyć później. Ma ktoś doświadczenie z tymi drożdżami? Chodzi mi bardziej o walory smakowe niż odfermentowanie, chciałbym żeby piwo zbliżone było bardziej do orvala niż lambica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Zamierzam użyć tych drożdżaków i zastanawiam się czy dać je na pierwszy rzut czy zaszczepić brzeczkę jakimiś "normalnymi" belgami a te dołożyć później. Ma ktoś doświadczenie z tymi drożdżami?Chodzi mi bardziej o walory smakowe niż odfermentowanie, chciałbym żeby piwo zbliżone było bardziej do orvala niż lambica. Choć doświadczenia z tymi drożdzami nie mam, to ja bym fermentował nimi od początku. Nie mają bakterii kwasu mlekowego, nie będą bardzo lambikowe. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Doszedłem do wniosku że zrobię tak dla porównania - zaszczepię jeden fermentator na start burzliwej, a w drugim tylko podam dawkę do cichej fermentacji. Piwo będzie miało długi czas leżakowania więc "stajnia" powinna być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się