JaxDraken Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Witam! Podczas swojego pierwszego zacierania miałem problem z temperaturami. Podczas przerwy zcukrzającej nie jestem pewien czy cały cukier został przerobiony jednak blg jest właściwe tzn. 12°Blg. Czy właściwy poziom BLG świadczy o dobrze przeprowadzonej próbie rozkłądającej cukry ze słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Czy właściwy poziom BLG świadczy o dobrze przeprowadzonej próbie rozkłądającej cukry ze słodu? Najważniejsza jest próba jodowa(negatywna).Ona pokazuje czy proces zacierania można uważać za zakończony . Ile czasu zacierałeś? Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 nom 10 min próby nadającej goździkowy posmak, potem 10 nie pamiętam jakiej, 30 scukrzającej, 30 nadającej słodowego smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Niestety, skrobia tak samo podnosi Balling jak maltoza i dekstryny. Tylko negatywny wynik próby jodowej może świadczyć o prawidłowym przebiegu zacierania. Edit: Przy takim profilu zacierania wszystko powinno* wyjść dobrze, o ile nie przekroczyłeś krytycznej temperatury 78°C * - w 99,9% przypadków. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 A co jeśli fermentuje brzeczkę ze skrobią? jedynie poziom alkoholu będzie niski tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 A co jeśli fermentuje brzeczkę ze skrobią? jedynie poziom alkoholu będzie niski tak? Słyszałem, że pozostała w brzeczce skrobia może powodować zmętnienie piwa lub większe narażenie na infekcje (późniejsze szybsze popsucie się piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A powiedzcie mi, czy skrobia, która zawyża odczyn °Blg i jest niefermentowalna powoduje wydzielanie dwutlenku węgla (bulgotanie w rurce) i spadki °Blg ? Czy to, że moja brzeczka z 11,5 °Blg spadła do 4 °Blg znaczy że zawierała właściwe ilości fermentowalnego cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 nie powoduje, gdyż nie jest fermentowalna dla drożdży, ergo jest dla nich obojętna jak piasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Mimazy, to co mówisz jest niczym miód dla moich uszu Znaczy to, że mimo trudności z temp. podczas zacierania, wszystko się udało, a ja przy pierwszym zacieraniu odkryłem swój prawdziwy talent Ale czad! Piwowarstwo wymiata! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) no raczej jedyne co mogłoby się przydarzyć to przekroczenie 78-80°C kiedy skrobia kleikuje się (zmienia w krochmal) i będzie stanowić trwałą mętną lub opalizującą zawiesinę, w każdym innym wypadku opadnie na dno. Oczywiście dokona się to podczas gotowania z chmieleniem, ale dobrze przeprowadzona filtracja zapobiegnie temu Zawsze śladowe ilości skrobi pozostają w zakamarkach łuski. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez Mimazy darnok267 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jeszcze tylko problem z otyłością przy spożywaniu dużych ilości piwa i znalezenie roboty i można powiedzieć ze jestem spełnionym człowiekiem:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Tuczące własności piwa to mit. Jedna przeszkoda z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jeszcze tylko problem z otyłością przy spożywaniu dużych ilości piwa i znalezenie roboty i można powiedzieć ze jestem spełnionym człowiekiem:D Tuczące własności piwa to mit. Jedna przeszkoda z głowy Tym bardziej jeśli znajdziesz robotę. Czego oczywiście życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jeszcze tylko problem z otyłością przy spożywaniu dużych ilości piwa Brzuch przeszkadza ci przy podnoszeniu kufla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Nie no staram się trzymać linie:P a piwo ma przecież wysoki IG wiec troszke tuczy:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 No właśnie nie tuczy. Sok pomarańczowy bardziej tuczy. ehh te mity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 I pamiętaj że brzuch nie jest od piwa tylko na piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Dokładnie tak- jak się ma piwny brzuch to można na nim kufel oprzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Wystarczy godzinkę pobiegać by zrobić miejsce na 700 kalorii czyli miejsce na kilka piw i coś do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 biegać?? bez sensu, lepiej skoczyć na piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Wystarczy godzinkę pobiegać by zrobić miejsce na 700 kalorii czyli miejsce na kilka piw i coś do tego Z piątku na sobotę zrobiłem więc miejsce na kilkadziesiąt piw, jeśli nie kilkaset 60km o własnych, najprawdziwszych nogach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Biegnąc czy idąc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Fakt, że piwny brzuch to najlepsza reklama dla piwowara, ale ja mam dopiero 19 lat za 10-20 lat pozwole sobie zapuścić wielki piwny "korbol" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 "korbol" Normalnie Pyra jak Ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaxDraken Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 no pewnie że pyra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się