Merv Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Witam Odświeżam wątek po dłuższej przerwie, bo jutro sam będę robił pszeniczne. Powiedzcie mi proszę, próbowaliście może zrobić piwo o zasypie 100% słodowanej pszenicy? Wiem że teoretycznie nie powinno się to dać przefiltrować, ale jeśli zatrę bardziej na słodko i nie zrobię mash outu, to nawet jeśli jakaś skrobia poleci z brzeczką przednią, to zostanie rozłożona już w garze. Do gotowania można by dodać więcej mchu dla poprawy klarowności. Ew w razie konieczności zrobić klarowanie po (krótkiej) cichej jakimś środkiem dla winiarzy. Poprawcie proszę moja logikę tam gdzie się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Hej Ja nie próbowałem warzyć piwa tylko ze słodu pszenicznego ale z tego co pamiętam kolega franekkkk z powodzeniem uwarzył takie piwko: http://www.piwo.org/forum/t760-Franberg--.html Więc chyba się da Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Medalowy Grodzisz Janka Szały jest tylko ze słodu pszenicznego i orkiszowego. Czyli - da się. O ile wiem to do filtrowania trzeba było dać łuskę (owsa?, jęczmienia?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się