IndY Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Mam troszkę chmielu w granulacie, który leży w zamrażarce już blisko 2 lata. Planuję narobienie pilsika niemieckiego i tak się zastanawiam czy użycie takiego starego chmielu (Hallertau) będzie dobrym pomysłem. Nie chciałbym aby wyszły "szmaciane" posmaki. Ktoś ma doświadczenia ze starym chmielem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Robiłem piwo z 2letnim Hallertau, wyszło OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Mam troszkę chmielu w granulacie, który leży w zamrażarce już blisko 2 lata. Planuję narobienie pilsika niemieckiego i tak się zastanawiam czy użycie takiego starego chmielu (Hallertau) będzie dobrym pomysłem. Nie chciałbym aby wyszły "szmaciane" posmaki. Ktoś ma doświadczenia ze starym chmielem? Ja bym wywalił, chmiel ogólnie nie jest drogi. Pytanie jeszcze jak był przechowywany i czy kupiłeś świeży. Jeden ze sklepów ma dość denerwujący zwyczaj podawania jedynie daty ważności, a nie podaję daty produkcji (rocznika chmielu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgadza się, drogi nie jest. Tylko jakoś tak mi szkoda wyrzucać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Jeśli szkoda Ci wyrzucać to użyj go do czegoś innego niż piwa. Np. do masła chmielowego, do chleba, do gulaszu . Ja stosowałem tak chmiel i rezultaty były ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Genialny pomysł Na pewno coś pokombinuję, tylko szkoda, że święta już za nami - chmielowe jajca, to byłoby coś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się