Jump to content

JAK - Lipiński Browar Domowy, #71 Robust Porter

Recommended Posts

W ostatniej chwili wyrwałem to piwo Jackowi na zlocie w Wiśle. Chodzi oczywiście o to piwo.

Zapach: suszone owoce (raczej nie śliwki), coś jakby czarna porzeczka?

Piana: na początku było trochę ciemnobeżowej piany, ale szybko się zredukowała do cienkiej obrączki przy szkle

Kolor: czarne, nieprzezroczyste, pod światło ledwo widoczne czerwone refleksy

Smak: o, w smaku to jest wojna!, gorzkość palona dzielnie walczy z goryczką chmielową, co odda pola z przodu języka, to czuć ją z tyłu, te dwie goryczki dominują w smaku, ale nie przytłaczają

Wysycenie: nie narzucające się, akurat tyle, żeby można było spokojnie popodziwiać walkę chmielu z palonością

Wrażenie w ustach: wytrawne, bardzo wytrawne, ale dzięki temu obie goryczki dość szybko znikają z ust i nie są przytłaczające

Nie wiem na ile to piwo mieści się w ramach stylu, bo nigdy takiego nie piłem. Oceniam je wysoko, i to pomimo tego, że raczej nie jest w moim typie. Po prostu jest smaczne i może się podobać, jest też zrównoważone i łatwo jest docenić jego mocne strony.

Dziękuję za świetne piwo. :beer:

Dziękuję za ocenę. Sam jestem ciekaw jak to piwo ma się do przykładów komercyjnych ale starałem się dochować wytycznych z BJCP. Miał być chmiel i paloności i jak widać są. Tylko piana chyba ciut za słaba no ale cóż, nie można mieć wszystkiego. Dałem chyba to piwo jeszcze kilku osobom może coś tu napiszą :)

Edited by jkocurek