rubezahl Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Browar Siódmy Stopień, #12 (?) Piana: biała, drobna, trwała, oblepia szkło Kolor: jasny złoty Zapach: słaby chmielowy Smak: lekka chlebowość przechodząca w dosyć znaczną, pozostającą chmielową goryczkę, w posmaku trochę jakby metaliczne Wysycenie: średnie Uwagi: piwo dobre, w sam raz na taki ciepły dzień jak dzisiaj. Grzesiek, napisz coś o tym piwie i jego warzeniu, bo opisywana historia Twojego browaru zaczyna się dopiero od kolejnej warki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Miał być grodzisz. Nie wyszedł (źle nachmielony i w ogóle ), ale mi smakował. Obawiam się, że już go całego wypiliśmy. Był robiony w miarę dokładnie wg. przepisu anteksa: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Grodziskie,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Wyglądało to tak: pszeniczny jasny 1,25kg wędzony 2,25kg zacieranie 65°C 35min 75°C 30min chmielenie lubelskim 40g - 60min 18g - 15min drożdże safbrew s-33 Blg 8,5 -> 3 Nie opisywałem tego piwa w moich zapiskach, bo wtedy jeszcze nie mieliśmy chłodnicy - sądzę, że zbyt mocnemu nachmieleniu (jak na grodzisza) to pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Takie degustacje w ciemno są fajne, nie narzucają poszukiwań smaków. Zastanawia mnie tylko zupełny brak zidentyfikowania wędzonki. Czyżby chmiel 'przykrył' wszystko? Jaki wędzony dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ta sama sytuacja co z piwem zWędzonym. Słód Weyermann. Nie wiem czy miałem taką słabo uwędzoną partię czy taki jest u nich standard. Trochę wędzonki w tym piwie pojawiło się dopiero w butelkach. Utrzymywała się tak przez 3-4 tygodnie i zaczęła zanikać. Brzeczka i młode piwo nie miało nic wędzoności. Będę musiał spróbować wędzony z innej firmy ewentualnie pogadać z sąsiadem czy przy okazji gdy będzie wędził wędliny mógłbym podrzucić trochę słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 ... Trochę wędzonki w tym piwie pojawiło się dopiero w butelkach. Utrzymywała się tak przez 3-4 tygodnie i zaczęła zanikać. ... To mnie uspokoiłeś, już zaczynałem się zastanawiać czy smaku nie straciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się