Jump to content

Sterownik temperatury do lodówki


AndrzejKu

Recommended Posts

Posiadam w piwnicy lodówkę (nawet nie taka stara 11 lat) niby wszystko powinno być ok ale jednak. Chciałem mieć temp. 10 st do pilsa a tu wahania z tego co zauważyłem miedzy 5 a 13 stopni. Czytałem na wiki o sterowniku RT-2CO. Kupować czy jest coś jeszcze godnego polecenia??

Link to comment
Share on other sites

Korzystam z takiego jak darko podał w pierwszym linku, akurat do grzania przy szynkowarce, ale bez problemu skonfigurować można jak potrzeba.

Służy mi też jako termometr przy zacieraniu.

Edited by rubezahl
Link to comment
Share on other sites

Jak lodówka pusta to takie wahania mogą występować... po prostu brak nagromadzonego ciepła. Czujnik termostatu umieszczony jest na parowniku i działa na "zamarznięcie" czyli trzyma sprężarkę do minusowej temperatury... włącza ją jak zobaczy sporą różnice temperatury na tym czujniku, a jak zamarznięte to tak szybko może nie puścić. Normalnie jak w lodówce jest towar, to wewnątrz lodówki tak temperatura nie powinna skakać. Ten regulator z pierwszego linku jak najbardziej może być. Ważne, aby w nim ustawić minimalny czas postoju sprężarki. Jak się tego nie ustawi to można załatwić sprężarkę. Zanim wyrówna się ciśnienie w układzie może być konieczność załączenia (zwłaszcza przy pustej lodówce)i tak kilka razy i może być po sprężarce. Agregat powinien mieć zabezpieczenie termiczne, ale to nie zawsze musi być sprawne...

Link to comment
Share on other sites

Zle się wyraziłem. W lodówce jest już 45l piwa i są takie skoki temperatury. Ten pierwszy fajny można a go wykorzystać też do podgrzewania. Ale czy dam radę to sam podłączyć? Szukam czegoś prostego. Obawiam się że mój znajomy elektryk przestanie odbierać ode mnie telefon :D

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie.. w piwie tak temperatura nie skacze na pewno... A podłączysz sam. A jak trafisz na niewiadomą to Ci podpowiemy.

Link to comment
Share on other sites

:) Wiem że mogę na Was liczyć :D Na pewno z nią coś jest nie tak. Fermentacja jest bardzo powolna. Dortmunder który w niej fermentował potrzebował coś ze 2 miesiące. Teraz w ciągu 3 tyg z 11 blg jest 7
Link to comment
Share on other sites

Zle się wyraziłem. W lodówce jest już 45l piwa i są takie skoki temperatury. Ten pierwszy fajny można a go wykorzystać też do podgrzewania. Ale czy dam radę to sam podłączyć? Szukam czegoś prostego. Obawiam się że mój znajomy elektryk przestanie odbierać ode mnie telefon :P

Bierz RT-2CO, najprostsze i skuteczne rozwiązanie.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

A ja mam troszkę inne pytanie, ale nie będę otwierał nowego tematu. Czy RT-2CO da się wysterować tak zamrażalnik Predom Pingwin 100, żeby robił za główną część kegeratora? Jak to się podłącza? Miedzy kontakt a zamrażalnik?

Link to comment
Share on other sites

Z tego co jest napisane wcześniej to pewnie się da.

 

Mnie martwi tylko ile wytrzyma agregat chłodniczy przy częstym załączaniu. Z tego co wiem RT-2CO ma histerezę ustawioną na bardzo małą wartość i nie ma opóźnionego czasy startu.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co jest napisane wcześniej to pewnie się da.

 

Mnie martwi tylko ile wytrzyma agregat chłodniczy przy częstym załączaniu. Z tego co wiem RT-2CO ma histerezę ustawioną na bardzo małą wartość i nie ma opóźnionego czasy startu.

Tak, załącza agregat przy temperaturze jaką się ustawiło i wyłącza jak temp. spadnie poniżej 0,2°C ustawionego limitu. Ale mam go już rok i sprawdza się dobrze. Agregat w starej lodówce wytrzymuje.

Ostatnio zakupiłem do dużej lodówki taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=1599680933 , trochę bajerów ma. Przede wszystkim można zmieniać histerezę. Na razie jestem zadowolony z nowego nabytku.

Edited by vettis
Link to comment
Share on other sites

No dobra, to jutro kupuje termoregulator i zaczynam budować kegerator. Kran zakupiłem za całe 20zł z przesyłką, kegi w drodze, zostaje kupienie szybkozłączek i zrobienie/kupienie ładnej kolumny pod kranik.

Link to comment
Share on other sites

No dobra, to jutro kupuje termoregulator i zaczynam budować kegerator. Kran zakupiłem za całe 20zł z przesyłką, kegi w drodze, zostaje kupienie szybkozłączek i zrobienie/kupienie ładnej kolumny pod kranik.

I jakąś zgrabną butlę CO2, żeby móc wypchnąć piwo do kufla ;) Jeśli chcesz zaoszczędzić na prądzie, to polecam ten z regulowaną histerezą. Do kegeratora nie potrzeba, żeby trzymał tak dokładnie temperturę. Ja kupiłem wtedy RT2-CO, bo myślałem wtedy że będę fermentował lagery za jego pomocą. Ale okazało się, że się nie da, żeby kran był suchy przez miesiąc :D

RT2-CO również mogę polecić, bo mam sprawdzony i jak najbardziej polecam, prosty, tani i skuteczny.

Link to comment
Share on other sites

Na reduktor i butlę mam zamiar zasadzić sie na jakimś forum akwarystycznym, podobno bywa taniej niż na Allegro. Wymiary "pingwina 100" ;) nie pozwalaja na szaleństwo z wymiarami butli, ledwo cornelius z szybkozłączkami na wysokość wejdzie...

Do 100zł można kupić bardzo dużo regulatorów, nawet z regulowaną histerezą- np. "szkopera":

http://mselektronik.istore.pl/pl/cyfrowy-termostat-elektroniczny-model-rtsz-7v2.html

10-20l piwa chyba rzeczywiście nie potrzebuje jakiejś superdokładnej kontroli temperatury, przecież to ma spora bezwładność cieplną...

Link to comment
Share on other sites

6stka byłaby idealna. 1,5kg to chyba starta kasy- cena praktycznie taka sama jak dużej butli, a co warkę trzeba by biegać nabijać. 8-mkę z kolei mam przy spawarce i na bank by nie weszła do pingwiniątka.

Link to comment
Share on other sites

Używam z gazem c02 małych butli akwarystycznych po małych gaśnicach i starcza mi tego gazu na długo. Natomiast duża butla chyba 6kg z mieszanką Azot + Co2 to na 1,5 roku :)

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

6stka byłaby idealna. 1,5kg to chyba starta kasy- cena praktycznie taka sama jak dużej butli, a co warkę trzeba by biegać nabijać. 8-mkę z kolei mam przy spawarce i na bank by nie weszła do pingwiniątka.

Jeżeli będziesz używał tylko do wypchnięcia piwa, to wystarczy ci na bardzooo długo.

Link to comment
Share on other sites

Małych znaczy jakich? 1,5kg? Skoro tak, to może warto się rozejrzeć... Taka mała butla ma atut w postacie większej mobilności, można w plener zabrać... Butle chciałbym uzywac nie tylko do wypychania, ale tez do gazowania piwka.

Edited by mrblaha
Link to comment
Share on other sites

Ja mam 2 butle dużą do gazowania i dobijania i małą 2kg do wypchnięcia. Mała wystarczy mi na 8-12 kegów, dokładnie nie mogę teraz określić. W każdym razie więcej niż na początku jak miałem tylko małą butlę.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli mniejszych już nie ma to takich właśnie. :) Nie sprawdzałem tego bo w zależności od gatunku piwa stosuję azot bądź co2 ale pi razy drzwi to na 6 corneliusów ta mała powinna wystarczyć.

 

edit

Łącznie z nagazowaniem.

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Jako, że hurtownię gazów technicznych mam 5min piechotką, przejdę się jutro i zobaczę butle, ich wymiary i cennik. Gaz jest w śmiesznej cenie, więc liczy się tylko wygoda obsługi. Skoro piszecie, że mała butla daje rade, to nie ma sensu targać większej...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.