AndrzejKu Posted April 20, 2011 Share Posted April 20, 2011 Posiadam w piwnicy lodówkę (nawet nie taka stara 11 lat) niby wszystko powinno być ok ale jednak. Chciałem mieć temp. 10 st do pilsa a tu wahania z tego co zauważyłem miedzy 5 a 13 stopni. Czytałem na wiki o sterowniku RT-2CO. Kupować czy jest coś jeszcze godnego polecenia?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted April 20, 2011 Share Posted April 20, 2011 Proponuję sterownik klimatyzacyjny, taki czy taki Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted April 20, 2011 Share Posted April 20, 2011 (edited) Korzystam z takiego jak darko podał w pierwszym linku, akurat do grzania przy szynkowarce, ale bez problemu skonfigurować można jak potrzeba. Służy mi też jako termometr przy zacieraniu. Edited April 20, 2011 by rubezahl Tomek86 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
henry Posted April 20, 2011 Share Posted April 20, 2011 Jak lodówka pusta to takie wahania mogą występować... po prostu brak nagromadzonego ciepła. Czujnik termostatu umieszczony jest na parowniku i działa na "zamarznięcie" czyli trzyma sprężarkę do minusowej temperatury... włącza ją jak zobaczy sporą różnice temperatury na tym czujniku, a jak zamarznięte to tak szybko może nie puścić. Normalnie jak w lodówce jest towar, to wewnątrz lodówki tak temperatura nie powinna skakać. Ten regulator z pierwszego linku jak najbardziej może być. Ważne, aby w nim ustawić minimalny czas postoju sprężarki. Jak się tego nie ustawi to można załatwić sprężarkę. Zanim wyrówna się ciśnienie w układzie może być konieczność załączenia (zwłaszcza przy pustej lodówce)i tak kilka razy i może być po sprężarce. Agregat powinien mieć zabezpieczenie termiczne, ale to nie zawsze musi być sprawne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted April 20, 2011 Author Share Posted April 20, 2011 Zle się wyraziłem. W lodówce jest już 45l piwa i są takie skoki temperatury. Ten pierwszy fajny można a go wykorzystać też do podgrzewania. Ale czy dam radę to sam podłączyć? Szukam czegoś prostego. Obawiam się że mój znajomy elektryk przestanie odbierać ode mnie telefon Major 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
henry Posted April 20, 2011 Share Posted April 20, 2011 Spokojnie.. w piwie tak temperatura nie skacze na pewno... A podłączysz sam. A jak trafisz na niewiadomą to Ci podpowiemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted April 20, 2011 Author Share Posted April 20, 2011 Wiem że mogę na Was liczyć Na pewno z nią coś jest nie tak. Fermentacja jest bardzo powolna. Dortmunder który w niej fermentował potrzebował coś ze 2 miesiące. Teraz w ciągu 3 tyg z 11 blg jest 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztof1970 Posted April 20, 2011 Share Posted April 20, 2011 Polecam sterownik RT-2CO. Mam go zamontowanego w lodówce. Bardzo dobra sterowalność i dokładność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeeCann Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Zle się wyraziłem. W lodówce jest już 45l piwa i są takie skoki temperatury. Ten pierwszy fajny można a go wykorzystać też do podgrzewania. Ale czy dam radę to sam podłączyć? Szukam czegoś prostego. Obawiam się że mój znajomy elektryk przestanie odbierać ode mnie telefon Bierz RT-2CO, najprostsze i skuteczne rozwiązanie. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejKu Posted April 21, 2011 Author Share Posted April 21, 2011 Dzięki RT-2CO zamówione Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 A ja mam troszkę inne pytanie, ale nie będę otwierał nowego tematu. Czy RT-2CO da się wysterować tak zamrażalnik Predom Pingwin 100, żeby robił za główną część kegeratora? Jak to się podłącza? Miedzy kontakt a zamrażalnik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysmis Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Z tego co jest napisane wcześniej to pewnie się da. Mnie martwi tylko ile wytrzyma agregat chłodniczy przy częstym załączaniu. Z tego co wiem RT-2CO ma histerezę ustawioną na bardzo małą wartość i nie ma opóźnionego czasy startu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 (edited) Z tego co jest napisane wcześniej to pewnie się da. Mnie martwi tylko ile wytrzyma agregat chłodniczy przy częstym załączaniu. Z tego co wiem RT-2CO ma histerezę ustawioną na bardzo małą wartość i nie ma opóźnionego czasy startu. Tak, załącza agregat przy temperaturze jaką się ustawiło i wyłącza jak temp. spadnie poniżej 0,2°C ustawionego limitu. Ale mam go już rok i sprawdza się dobrze. Agregat w starej lodówce wytrzymuje. Ostatnio zakupiłem do dużej lodówki taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=1599680933 , trochę bajerów ma. Przede wszystkim można zmieniać histerezę. Na razie jestem zadowolony z nowego nabytku. Edited May 19, 2011 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 No dobra, to jutro kupuje termoregulator i zaczynam budować kegerator. Kran zakupiłem za całe 20zł z przesyłką, kegi w drodze, zostaje kupienie szybkozłączek i zrobienie/kupienie ładnej kolumny pod kranik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 No dobra, to jutro kupuje termoregulator i zaczynam budować kegerator. Kran zakupiłem za całe 20zł z przesyłką, kegi w drodze, zostaje kupienie szybkozłączek i zrobienie/kupienie ładnej kolumny pod kranik. I jakąś zgrabną butlę CO2, żeby móc wypchnąć piwo do kufla Jeśli chcesz zaoszczędzić na prądzie, to polecam ten z regulowaną histerezą. Do kegeratora nie potrzeba, żeby trzymał tak dokładnie temperturę. Ja kupiłem wtedy RT2-CO, bo myślałem wtedy że będę fermentował lagery za jego pomocą. Ale okazało się, że się nie da, żeby kran był suchy przez miesiąc RT2-CO również mogę polecić, bo mam sprawdzony i jak najbardziej polecam, prosty, tani i skuteczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Na reduktor i butlę mam zamiar zasadzić sie na jakimś forum akwarystycznym, podobno bywa taniej niż na Allegro. Wymiary "pingwina 100" nie pozwalaja na szaleństwo z wymiarami butli, ledwo cornelius z szybkozłączkami na wysokość wejdzie... Do 100zł można kupić bardzo dużo regulatorów, nawet z regulowaną histerezą- np. "szkopera": http://mselektronik.istore.pl/pl/cyfrowy-termostat-elektroniczny-model-rtsz-7v2.html 10-20l piwa chyba rzeczywiście nie potrzebuje jakiejś superdokładnej kontroli temperatury, przecież to ma spora bezwładność cieplną... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Najtańsze butle, są te standardowe, 6 kg, 1,5kg, za nie typowej pojemności trzeba zapłacić dużo więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 6stka byłaby idealna. 1,5kg to chyba starta kasy- cena praktycznie taka sama jak dużej butli, a co warkę trzeba by biegać nabijać. 8-mkę z kolei mam przy spawarce i na bank by nie weszła do pingwiniątka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 (edited) Używam z gazem c02 małych butli akwarystycznych po małych gaśnicach i starcza mi tego gazu na długo. Natomiast duża butla chyba 6kg z mieszanką Azot + Co2 to na 1,5 roku Edited May 19, 2011 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 6stka byłaby idealna. 1,5kg to chyba starta kasy- cena praktycznie taka sama jak dużej butli, a co warkę trzeba by biegać nabijać. 8-mkę z kolei mam przy spawarce i na bank by nie weszła do pingwiniątka. Jeżeli będziesz używał tylko do wypchnięcia piwa, to wystarczy ci na bardzooo długo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 (edited) Małych znaczy jakich? 1,5kg? Skoro tak, to może warto się rozejrzeć... Taka mała butla ma atut w postacie większej mobilności, można w plener zabrać... Butle chciałbym uzywac nie tylko do wypychania, ale tez do gazowania piwka. Edited May 19, 2011 by mrblaha Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Ja mam 2 butle dużą do gazowania i dobijania i małą 2kg do wypchnięcia. Mała wystarczy mi na 8-12 kegów, dokładnie nie mogę teraz określić. W każdym razie więcej niż na początku jak miałem tylko małą butlę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 (edited) Jeśli mniejszych już nie ma to takich właśnie. Nie sprawdzałem tego bo w zależności od gatunku piwa stosuję azot bądź co2 ale pi razy drzwi to na 6 corneliusów ta mała powinna wystarczyć. edit Łącznie z nagazowaniem. Edited May 19, 2011 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Jako, że hurtownię gazów technicznych mam 5min piechotką, przejdę się jutro i zobaczę butle, ich wymiary i cennik. Gaz jest w śmiesznej cenie, więc liczy się tylko wygoda obsługi. Skoro piszecie, że mała butla daje rade, to nie ma sensu targać większej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Napełnienie tej małej butli u mnie ok 10-12 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now