Jump to content

Plan chłodni może bardziej leżakowni

danol148

Recommended Posts

Mam nieczynną studnie głębinową woda ma stałą temp ok 10°C latem dochodzi do 12°C .

Plan mam taki pomieszczenie (ok 3X3 metry) dobrze zaizolować , wstawić wymiennik z wentylatorem do tego termostat co załączy hydrofor i poda zimną wodę do wymiennika, na zimę jakaś kratka uchylna co by nie brać wody ew coś do podgrzania by ustawić stałą temp jakaś farelka lub coś takiego.

Jakieś sugestie i pomysły miło widziane :D te za , a bardziej te przeciw

Edited by danol148

Energetycznie to raczej będzie to mało efektywne. Zbyt mała różnica między medium chłodzącym a powietrzem w chłodni. Tak na moje "oko" aby utrzymać 15st.C wewnątrz hydroforek będzie musiał pracować non stop i to przy dobrej powierzchni wymiany ciepła. Do chłodzenia kega czy fermentatora jak najbardziej miało by to sens. Aby skutecznie i efektywnie grzać czy tez chłodzić ważna jest duża różnica temperatur pomiędzy czynnikiem grzewczym a odbiornikiem, a i wymiennik musi mieć sporą powierzchnię i tym większą im mniejsza różnica temperatur. Jeśli w ścianach by były rurki gęsto i woda w nich wtedy to może by i temperatura jakaś tam się utrzymywała, ale latem to już był by problem i to spory... Jeśli ktoś już eksperymentował to może się wypowie, ale nic takiego tu nie rzuciło mi się w oczy.

Czyli raczej przeciw.. :D

Edited by henry