Jump to content

Długa fermantacja burzliwa


Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczące dosyć długiej fermentacji burzliwej, która trwa już 4 tygodnie. Piwo (English Bitter z coopersa) nastawiłem pod koniec marca dodając suchy ekstrakt słodowy. Fermentację przeprowadzam w temp ok 18 - 19 °C. Początkowo było 13°Blg a teraz jest 2°Blg. Wydaje mi się, że fermentacja jeszcze trwa ponieważ rurka fermentacyjna cały czas pracuje (bardzo wolno, ale jednak), po drugie °Blg spadło mi w ciągu ostatniego tygodnia z 2.5 do 2°Blg. I tak się zastanawiam, czy przelewając piwo do butelek, nie będę miał granatów. Dodam, że nie mam 2 pojemnika fermentacyjnego żeby zlać na cichą. Przy badaniu °Blg piwo smakuje bardzo dobrze, pachnie też bez żadnych zastrzeżeń. Co sugerujecie robić?

Link to comment
Share on other sites

No i widzisz, po co ci rurka? :beer:

Bez niej już po tygodniu byś sprawdził gęstość i wyszło by pewnie właśnie 2,5°Blg.

 

Moim zdaniem już dawno możesz butelkować.

 

Za wiki:

 

Aby mieć pewność, że fermentacja zakończyła się najlepiej użyć cukromierza i za jego pomocą sprawdzać zawartość ekstraktu, jeśli nie zmieni się ona przez dwa kolejne dni piwo możemy rozlewać do butelek. Jeśli nie mamy cukromierza wówczas oznaką zakończenia fermentacji jest brak piany i unoszących się bąbelków gazu, w tym przypadku lepiej jest odczekać pełny tydzień, aby mieć pewność, ze fermentacja zakończyła się.

Link to comment
Share on other sites

Najpewniej drożdże już nie pracują tylko ulatnia się CO2 wcześniej rozpuszczony w piwie. 2°Blg to wynik jakiego należałoby oczekiwać po brew kicie wzmacnianym ekstraktem słodowym zamiast cukru. Butelkuj. Obyś przed degustacją wykazał się taką samą cierpliwością :beer:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.