trosinski Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Witam, Mam pytanie dotyczące dosyć długiej fermentacji burzliwej, która trwa już 4 tygodnie. Piwo (English Bitter z coopersa) nastawiłem pod koniec marca dodając suchy ekstrakt słodowy. Fermentację przeprowadzam w temp ok 18 - 19 °C. Początkowo było 13°Blg a teraz jest 2°Blg. Wydaje mi się, że fermentacja jeszcze trwa ponieważ rurka fermentacyjna cały czas pracuje (bardzo wolno, ale jednak), po drugie °Blg spadło mi w ciągu ostatniego tygodnia z 2.5 do 2°Blg. I tak się zastanawiam, czy przelewając piwo do butelek, nie będę miał granatów. Dodam, że nie mam 2 pojemnika fermentacyjnego żeby zlać na cichą. Przy badaniu °Blg piwo smakuje bardzo dobrze, pachnie też bez żadnych zastrzeżeń. Co sugerujecie robić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 No i widzisz, po co ci rurka? Bez niej już po tygodniu byś sprawdził gęstość i wyszło by pewnie właśnie 2,5°Blg. Moim zdaniem już dawno możesz butelkować. Za wiki: Aby mieć pewność, że fermentacja zakończyła się najlepiej użyć cukromierza i za jego pomocą sprawdzać zawartość ekstraktu, jeśli nie zmieni się ona przez dwa kolejne dni piwo możemy rozlewać do butelek. Jeśli nie mamy cukromierza wówczas oznaką zakończenia fermentacji jest brak piany i unoszących się bąbelków gazu, w tym przypadku lepiej jest odczekać pełny tydzień, aby mieć pewność, ze fermentacja zakończyła się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Najpewniej drożdże już nie pracują tylko ulatnia się CO2 wcześniej rozpuszczony w piwie. 2°Blg to wynik jakiego należałoby oczekiwać po brew kicie wzmacnianym ekstraktem słodowym zamiast cukru. Butelkuj. Obyś przed degustacją wykazał się taką samą cierpliwością Link to comment Share on other sites More sharing options...
trosinski Posted April 29, 2011 Author Share Posted April 29, 2011 No to Panowie pocieszyliście mnie niezmiernie Dzięki wielkie za szybką odpowiedź W takim razie jutro butelkuje Obyś przed degustacją wykazał się taką samą cierpliwością Z tym TomX może być już gorzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Możesz butelkować , masz kolego oko że 0,5blg zauważyłeś Witam, po drugie °Blg spadło mi w ciągu ostatniego tygodnia z 2.5 do 2°Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now