roberto_g Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Koledzy, Piwko właśnie zatarte, czekam teraz aż się schłodzi i zadam drożdże. Zastanawiam się gdzie przeprowadzić fermentację: w domu czy w garażu podziemnym. Temp. w domu - 22C Temp. w garażu - 14C Rozmawiałem z Coder'em kilka dni temu i radził mi że 22 to za dużo. Ale wtedy spodziewałem się że w garażu będzie 15-17, niestety sprawdziłem i jest tylko 14C... Co radzicie? Fermentować w 22C czy w 14C? Coder, Wielkie dzięki za gęstwę i porady, klikam "pomógł". Mówiłeś mi też, że mogę fermentować kilka dni w domu, a kilka w garażu. Niestety nie pamiętam w jakiej kolejności (chyba najpierw garaż?). Co radzisz? Pozdrawiam, Robert Edytowane 3 Maja 2011 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Kolegą nie jestem, ale jeśli głos koleżanki też będzie brany pod uwagę, to radzę fermentować w domu. 14C zdecydowanie za mało dla drożdży do pszeniczniaka. Piwo fermentowane w wyższej temperaturze będzie bardziej owocowe, może też nabrać troszkę aromatów gumy balonowej, ale powinno być w smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dzięki "Koleżanko" :-) A jaka jest wg Ciebie optymalna dobra temperatura, czy może coś około 19-20C? Pytam teoretycznie, ewentualnie mogę pochodzić po domu z "licznikiem geigera" i poszukać, gdzie jest najniższa temperatura. Robertus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dzięki "Koleżanko" :-) A jaka jest wg Ciebie optymalna dobra temperatura, czy może coś około 19-20C? Pytam teoretycznie, ewentualnie mogę pochodzić po domu z "licznikiem geigera" i poszukać, gdzie jest najniższa temperatura. Robertus Dokładnie, moim zdaniem pszeniczniaki najlepiej wychodzą fermentowane w temp 18-20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 W sumie mozna by zacząć w 14°C, drożdże mogą podnieść sobie temperaturę do 16°C. Po 2-4 dniach możesz juz przenieść w 22°C. Kiedyś próbowałem fermentować w 15°C, drożdże ruszyły, ale prawie nic nie zjadały, musiałem podnieść temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Kolegą nie jestem, ale jeśli głos koleżanki też będzie brany pod uwagę, to radzę fermentować w domu. 14C zdecydowanie za mało dla drożdży do pszeniczniaka. Piwo fermentowane w wyższej temperaturze będzie bardziej owocowe, może też nabrać troszkę aromatów gumy balonowej, ale powinno być w smaczne Brawo Dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Znalazłem biegun zimna w domu: 21.3'C. Zaczyna to wyglądać całkiem ok :-) Faktycznie tak jak pisał Coder na początku fermentacji może być ze 2'C więcej, więc warto wtedy schłodzić. Albo na dwa dni do garażu, albo może będę obkładał butelkami z lodem przez dwa dni, co sądzicie o tych wyjściach? Robert Edytowane 3 Maja 2011 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Witajcie ponownie! Piwko już rozlane w butelki. Zastanawiam się w jakiej temperaturze leżakować już zbutelkowane pszeniczne: w domu mam 21C, w garażu aktualnie 16C. Wstępnie to myślałem 2-3 dni w domu, a potem do garażu. A jakie jest Wasze zdanie? Co radzicie? Robert Edytowane 15 Maja 2011 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Tydzień w domu i sio do garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi