roberto_g Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Koledzy, Piwko właśnie zatarte, czekam teraz aż się schłodzi i zadam drożdże. Zastanawiam się gdzie przeprowadzić fermentację: w domu czy w garażu podziemnym. Temp. w domu - 22C Temp. w garażu - 14C Rozmawiałem z Coder'em kilka dni temu i radził mi że 22 to za dużo. Ale wtedy spodziewałem się że w garażu będzie 15-17, niestety sprawdziłem i jest tylko 14C... Co radzicie? Fermentować w 22C czy w 14C? Coder, Wielkie dzięki za gęstwę i porady, klikam "pomógł". Mówiłeś mi też, że mogę fermentować kilka dni w domu, a kilka w garażu. Niestety nie pamiętam w jakiej kolejności (chyba najpierw garaż?). Co radzisz? Pozdrawiam, Robert Edytowane 3 Maja 2011 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Kolegą nie jestem, ale jeśli głos koleżanki też będzie brany pod uwagę, to radzę fermentować w domu. 14C zdecydowanie za mało dla drożdży do pszeniczniaka. Piwo fermentowane w wyższej temperaturze będzie bardziej owocowe, może też nabrać troszkę aromatów gumy balonowej, ale powinno być w smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dzięki "Koleżanko" :-) A jaka jest wg Ciebie optymalna dobra temperatura, czy może coś około 19-20C? Pytam teoretycznie, ewentualnie mogę pochodzić po domu z "licznikiem geigera" i poszukać, gdzie jest najniższa temperatura. Robertus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Dzięki "Koleżanko" :-) A jaka jest wg Ciebie optymalna dobra temperatura, czy może coś około 19-20C? Pytam teoretycznie, ewentualnie mogę pochodzić po domu z "licznikiem geigera" i poszukać, gdzie jest najniższa temperatura. Robertus Dokładnie, moim zdaniem pszeniczniaki najlepiej wychodzą fermentowane w temp 18-20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 W sumie mozna by zacząć w 14°C, drożdże mogą podnieść sobie temperaturę do 16°C. Po 2-4 dniach możesz juz przenieść w 22°C. Kiedyś próbowałem fermentować w 15°C, drożdże ruszyły, ale prawie nic nie zjadały, musiałem podnieść temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Kolegą nie jestem, ale jeśli głos koleżanki też będzie brany pod uwagę, to radzę fermentować w domu. 14C zdecydowanie za mało dla drożdży do pszeniczniaka. Piwo fermentowane w wyższej temperaturze będzie bardziej owocowe, może też nabrać troszkę aromatów gumy balonowej, ale powinno być w smaczne Brawo Dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Znalazłem biegun zimna w domu: 21.3'C. Zaczyna to wyglądać całkiem ok :-) Faktycznie tak jak pisał Coder na początku fermentacji może być ze 2'C więcej, więc warto wtedy schłodzić. Albo na dwa dni do garażu, albo może będę obkładał butelkami z lodem przez dwa dni, co sądzicie o tych wyjściach? Robert Edytowane 3 Maja 2011 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) Witajcie ponownie! Piwko już rozlane w butelki. Zastanawiam się w jakiej temperaturze leżakować już zbutelkowane pszeniczne: w domu mam 21C, w garażu aktualnie 16C. Wstępnie to myślałem 2-3 dni w domu, a potem do garażu. A jakie jest Wasze zdanie? Co radzicie? Robert Edytowane 15 Maja 2011 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Tydzień w domu i sio do garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się