waroms Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Witam Dzisiaj butelkowanie Roggenbiera i Koelscha. Program referm21.exe podaje stopień nagazowania Roggenbiera 2,5 - 2,9 v/v nastomiast Koelscha 2,4 - 2,8. Te wartości się zgadzają? Jakie jest Wasze doświadczenie z tymi piwami? Pytam bo Weizen wg tego programu powinien mieć 2,5 - 2,9, ja zrobiłem 2,7 i jest za mało nagazowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Ostatnio popełniłem Roggenbier 12,5Blg. Na 20 L warki dodałem ok 140 g glukozy. Wyszło pyszne i dobrze nagazowane. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Żytniego nie robiłem, więc się nie wypowiem, ale zarówno to z Konstancina jak i Thurn und Taxis są umiarkowanie nagazowane, powiedziałbym że w okolicach 2.6-2.7 v/v. Oba są dość treściwe, więc może nie jest to aż tak mocno odczuwalne. Do tej pory kolońskie nagazowywałem na 2.6 i 2.7 v/v, różnica praktycznie niewyczuwalna. To piwo jest bardzo wytrawne i ma mało smaku, więc żeby nie wyszła z tego alkoholizowana woda gazowana, obecnego nagazuję nawet niżej, tak typowo po niemiecku - 2.5v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Dzięki za informacje. Ostatecznie żytnie nagazowałem 2,9 a kolońskie 2,7. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Takie małe F5 tematu. Zrobiłem Żytnie z zestawu HB. Zacierałem jednotemperaturowo w 67 0C. Po trzech tygodniach burzliwej, zeszło z 14 BLG do 5 BLG. Program referm dla nagazowania 2,5 v/v podpowiadał użycie 137 g cukru i właśnie tyle użyłem do butelkowania. Niestety po miesiącu piwo wyjeżdża z butelki. Butelki przechowywane w temp ok. 18 0C Edytowane 17 Lipca 2012 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Niedofermentowane piwko. 18°C to zbyt wiele na przechowywanie piwa. Poupuszczać gazu aż piana skończy się podnosić w szyjce. Przed otwarciem schłodzić w lodówce. Będzie pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 No to będzie trochę zabawy z upuszczaniem gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Dobrze zawsze zrobić FFT, wówczas wiesz mniej więcej, jakiego wyniku końcowego się spodziewać. Ten zestaw jest na WB-06, taki wynik końcowy był od razu podejrzany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 No właśnie dla tej warki nie zrobiłem FFT. Drożdże to Mauribrew Weiss Y1433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 A jaki był wynik FFT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Jak wpsomniałem w poprzedniej wypowiedzi, nie przeprowadziłem tego testu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 No tak, źle przeczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 No właśnie dla tej warki nie zrobiłem FFT. Drożdże to Mauribrew Weiss Y1433 Używałem tych drożdży do wita i pszenicy i w obu przypadkach fermentacja skończyła się na 5°BLG , piwka wyszły nie przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Też właśnie myślę o tym odfermentowaniu. Na pewno ekstraktywność przez dwa dni się nie zmieniała, po tygodniu fermantacji. Później fermentor przeniosłem femrnetor na dwa tygodnie w chłodniesze miejsce 17 - 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Dwa dni bez zmian to za mało. Poza tym odczyt z ballingometru też może być obarczony pewnym błędem (kto by tam śledził pilnie dziesiętne ballinga). Przeniosłeś w chłodniejsze miejsce, zabutelkowałeś. Drożdże poczuły świeże jedzonko i zaczęły harcować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Łobuzy wstrętne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Bezpieczniej jest prowadzić fermentację w niższych temperaturach (~18°C), by po 3-4 dniach przenieść wiaderko w cieplejsze miejsce i zostawić szczelnie zamknięte na 2-3 tygodnie. W tym czasie drożdże powinny dojeść to, co jest do zjedzenia i opaść na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się