ArtKon Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Witam Właśnie moja pierwsza warka z brewkita jest drugi dzień w trakcie burzliwej fermentacji. Jest to WES "Domowe Jasne". Drożdże wsypałem przy temperaturze brzeczki około 24°C . W pomieszczeniu gdzie trzymam fermentator jest około 22-25°C . Niestety lub stety burzliwa fermentacja jest b. cicha. Piana jest z jednej strony brązowa z drugiej biała. Widać, że gazuje bo tworzą się bąbelki na pianie ale nie jest to "burzliwe". Też zastanawia mnie ten kolor??? Czy coś jest nie tak z piwem czy może tak ma być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Właśnie opisałeś fermentację burzliwą. Piorunów się tam nie spodziewaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Witam nowego Piwowara. Z tego co opisujesz trudno coś stwierdzić ale wygląda ok. Mam nadzieję, że zmierzyłeś °Blg , sprawdź za kilka dni czy spada. Pianą na tym etapie bym się nie przejmował. Trochę cierpliwości na pewno wyjdzie bardzo dobre piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArtKon Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Wygląda dobrze ale nie bulgota dlatego się wystraszyłem. °Blg oczywiście zmierzyłem - 12°Blg w około 24°C . Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Wszystko jest w porządku. Piwo fermentuje w najlepsze. Ta brązowa piana to mogą być żywice chmielowe. Zanim nie nabierzesz odpowiednich nawyków higienicznych i sanitarnych, odradzał bym jakąkolwiek ingerencje w piwo, w tym pomiary BLG. Najlepiej zapomnij o tym piwie na tydzień. Nie zaglądaj, nie gmeraj, bo prosisz się o infekcję. Piwowarstwo uczy cierpliwości Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Z uporem maniaka powtarzam; nie grzebcie w fermentatorach, nie zaglądajcie. Piwo lubi spokój, wtedy na pewno się uda, szczególnie gdy jest to gotowiec. Został wyprodukowany po to by się udał . Jedynie co mogę doradzić, to przeniesienie fermentatora w chłodniejsze miejsce, poniżej 20°C Życzę sukcesów, pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArtKon Posted May 13, 2011 Author Share Posted May 13, 2011 Dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now