ArtKon Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam Właśnie moja pierwsza warka z brewkita jest drugi dzień w trakcie burzliwej fermentacji. Jest to WES "Domowe Jasne". Drożdże wsypałem przy temperaturze brzeczki około 24°C . W pomieszczeniu gdzie trzymam fermentator jest około 22-25°C . Niestety lub stety burzliwa fermentacja jest b. cicha. Piana jest z jednej strony brązowa z drugiej biała. Widać, że gazuje bo tworzą się bąbelki na pianie ale nie jest to "burzliwe". Też zastanawia mnie ten kolor??? Czy coś jest nie tak z piwem czy może tak ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Właśnie opisałeś fermentację burzliwą. Piorunów się tam nie spodziewaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam nowego Piwowara. Z tego co opisujesz trudno coś stwierdzić ale wygląda ok. Mam nadzieję, że zmierzyłeś °Blg , sprawdź za kilka dni czy spada. Pianą na tym etapie bym się nie przejmował. Trochę cierpliwości na pewno wyjdzie bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Wygląda dobrze ale nie bulgota dlatego się wystraszyłem. °Blg oczywiście zmierzyłem - 12°Blg w około 24°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Wszystko jest w porządku. Piwo fermentuje w najlepsze. Ta brązowa piana to mogą być żywice chmielowe. Zanim nie nabierzesz odpowiednich nawyków higienicznych i sanitarnych, odradzał bym jakąkolwiek ingerencje w piwo, w tym pomiary BLG. Najlepiej zapomnij o tym piwie na tydzień. Nie zaglądaj, nie gmeraj, bo prosisz się o infekcję. Piwowarstwo uczy cierpliwości Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Z uporem maniaka powtarzam; nie grzebcie w fermentatorach, nie zaglądajcie. Piwo lubi spokój, wtedy na pewno się uda, szczególnie gdy jest to gotowiec. Został wyprodukowany po to by się udał . Jedynie co mogę doradzić, to przeniesienie fermentatora w chłodniejsze miejsce, poniżej 20°C Życzę sukcesów, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się