triasun Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam szanownych Forumowiczów. Zastanawiam się, czy temperatura domowa (aktualnie 24-27) nie jest za wysoka dla dla mojej pierwszej warki. Drożdże to Danstar WINDSOR. Rekomendowana temperatura fermentacji: 17°C ? 25°C. Jak wiadomo jest coraz cieplej - więc czy mam szansę na pierwszą warkę w takiej temperaturze ? A może lepiej wynieść do piwnicy (którą mam na poddaszu na 16 piętrze) - temperaturę będę sprawdzał jutro - pomieszczenie całkowicie zaciemnione ? Pozdrawiam, Triasun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo76 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witaj, celuj w temperaturę na poziomie 18-20°C. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Jeżeli masz możliwość w niższej - to przenoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 W takiej temperaturze jak masz w domu to tylko Belgijskie drożdże dają dobre efekty, obawiam się, że wszystkie inne szczepy w takich warunkach mogą dać sporo nieprzyjemnych aromatów rozpuszczalnikowych i mnóstwo fuzli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Jeśli lubisz smak gumy balonowej tzw. Donalda jak za komuny to fermentuj w tej temp. Nieco poniżej 20°C proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triasun Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Idę wrzucić termometr do strycho-piwnicy. Dobrze, że zapamiętuje max i min temperaturę - więc jutro sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Witam szanownych Forumowiczów. Zastanawiam się, czy temperatura domowa (aktualnie 24-27) nie jest za wysoka dla dla mojej pierwszej warki. przy fermantacji masz zawsze ok+2stopnie w fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triasun Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Nie jest dobrze - w strycho-piwnicy też gorąco Czyżbym musiał poczekać do września ? A może drożdże belgijskie (jak napisał TomX) - jakie - cena nie gra roli - ja chcę swoją warkę !!!! Mogę dać do piwnicy u znajomych - ale to już nie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 pytasz się o drożdże a nie napisałeś jakie piwo chcesz zrobić. Poczekaj az bedzie chłodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Możesz uwarzyć Saisona dla niego nawet 30 °C jest OK, a nawet wskazane. Albo jakieś inne belgijskie na drożdżach Belgian Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 zanim zaszczepisz drożdże belgijskie spróbuj jakiegoś belgijskiego piwa, bo one dają jednak specyficzne posmaki, niespotykane w przemysłowych piwach. Możesz też poczytać o zaizolowaniu jakiejś skrzyni, do której wkłada się zamrożone plastikowe butelki z wodą obniżając temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się