saylor Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam, W środę (11/05/2001) nastawiłem swoją pierwszą brzeczkę w życiu. Nie był to brew-kit ale zacieranie. W czwartek pracowało jak szalone a dziś - klapa. Początkowe blg - ok. 14, dziś ok. 7 blg. Czyżby już drożdże wyczerpały swój potencjał ? Z góry dziękuje za odpowiedź oraz poradę c czynić dalej. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam. Różnie z tym bywa: - może to już jest końcowe blg i nic Ci już nie dofermentuję, - może przenieś do miejsca gdzie jest temperatura - 20-22 stopni (o temperaturze nie wspomniałeś). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 może podaj najpierw skład. Jeśli okaże się, że zacierane w miarę standardowo, proponuję dodać najpierw do próbki w słoiku drożdży piekarniczych i sprawdzić jaka będzie sytuacja a następnie jeśli one dofermentują dodałbym drożdży (czy to piwnych czy piekarniczych) do reszty piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Co znaczy klapa? Nie bulka? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 napisz jakie drożdże i jak zacierałeś, ale z 14 na 7 to za dużo właściwie dla każdych drożdży, to że fermentacja zwolniła nie znaczy że się zatrzymała!, poczekaj jeszcze z tydzień rób pomiary co dwa-trzy dni, skoro miałeś oznaki fermentacji burzliwej jeszcze wczoraj to na pewno jeszcze blg zejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saylor Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Odpowiadam po kolei (a propo - jesteście niesamowici - na odpowiedź praktycznie nie czekałem). krys - temperatura to ok. 20 °C - nie wiem dokładnie skoro drożdże których użyłem mogą pracować od 18 do 24. Belzebub - to jest dobry pomysł tylko jest na razie problem nawet ze zwykłymi drożdżami piekarniczymi. Na pewno tak zrobię. Skład to: 4kg. Pilzneńskiego, 1 kg Monachijskiego, drożdże: Brewferm Top 6g. olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" . Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" . Nie jestem olo, ale odpowiem. NIE BUTELKUJ! W tej chwili nadal trwa fermentacja. Spokojnie, daj temu piwu trochę czasu. Pewnie nie lubisz jak szef co chwilę zagląda do Ciebie i pyta dlaczego nie zrobione, dlaczego tak wolno itd.? Drożdże też tego nie lubią... Edytowane 13 Maja 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 olo333 - czyli że niby mam już butelkować ? Nie chciałbym uzyskać "granatów" . Nie jestem olo' date=' ale odpowiem. NIE BUTELKUJ! W tej chwili nadal trwa fermentacja. Spokojnie, daj temu piwu trochę czasu. Pewnie nie lubisz jak szef co chwilę zagląda do Ciebie i pyta dlaczego nie zrobione, dlaczego tak wolno itd.? Drożdże też tego nie lubią... [/quote'] Jestem olo i o butelkowaniu nic nie mówiłem NIE RÓB TEGO! Miałem na myśli, że może wcześniej bulkało bo było duże ciśnienie, a teraz nie bulka, bo masz jakąś nieszczelność w fermentatorze i gaz ucieka gdzie indziej, ale fermentacja wciąż trwa. Nie odpowiedziałeś na podstawie jakich oznak stwierdziłeś że fermentacja się zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saylor Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Panowie, spokojnie Nie mam zamiaru pochopnie podejmować żadnych decyzji:) Oczywiście, że nie zabutelkuję tego piwa ani dziś ani za tydzień. Po prostu zmartwiła mnie sytuacja kiedy jednego dnia chodzi jak szalone a następnego już praktycznie wcale. Mam jeszcze pytanie do kolegów - skoro drożdże już się wypracują na burzliwej i cichej, to w jaki sposób następuje refermentacja w butelkach po dodaniu glukozy ? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 One nie przestają pracować ze zmęczenia, tylko z braku cukrów do przefermentowania - powiedzmy że z braku roboty . Jak znowu dasz im świeżego cukru (glukozy) to podejmą pracę na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saylor Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Dziękuje wszystkim Wam za nieocenioną pomoc dla początkującego Jesteście wielcy. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Dla pewności proponuję zrobić FFT. Na to nigdy nie jest za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saylor Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Aha, w zasadzie to w jaki sposób dodam glukozę do piwa już zdecydowałem - glukoza w roztworze. Ile mam rozrobić glukozy na powiedzmy 18l piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Na razie niczego nie dodawaj, zrób FFT. Jeżeli z testu wyjdzie Ci, że nie odfermentuje bardziej, to nie masz po co dodawać glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 saylor dałeś 6 gr drożdży to może być przyczyna (ale nie musi) słabego dofermentowania. Około 130 gram glukozy na 18 litrów przy 2,5 vol - tak program wyliczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Aha, w zasadzie to w jaki sposób dodam glukozę do piwa już zdecydowałem - glukoza w roztworze. Ile mam rozrobić glukozy na powiedzmy 18l piwa ? Kalkulator http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip Mówimy o refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saylor Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 krys123, Tyle bylo w saszetce wiec tyle dalem (sorry za brak polskich znakow ale cos mi sie poprzestawialo w PC). Dzieki za podanie ilosci glukozy - ale co oznacza 2.5 vol ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Że w 1l piwa jest rozpuszczone 2.5l CO2. Przeciętna ilość jak na "zwykłe piwo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saylor Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 olo333, Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się