zgoda Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) Zymoferm Z041-0-39 (Weissbier III, "Typ Bestfrau") Hefe-Stamm: Z041Hefe-Art: obergärig Gebinde-Einheit: ca. 40 ml Für Biersude von: bis zu 25 Liter Hefe-Typ/Beschreibung: Fruchtige, süddeutsche Weißbier-Hefe Typ ?Bestfrau? Angenehme leicht-fruchtige Note (Bananen-Pfirsich-Citrus) Empfohlen für folgende Biere: Hefetrübe Weißbiere nach süddeutscher Art Weizenbock (dunkel und hell) Bruchbildung: mittel bis niedrig Alkoholtoleranz: 6 - 8 Vol.-% (hoch) Optimaler Gärungsbereich: 18 - 22 °C Ca.-Vergärungsgrad in der Würze: ca. 78 - 85 % hoch Szczep: Z041 Typ fermentacji: górna Zawartość opakowania: ok. 40 ml Objętość brzeczki: do 25 litrów Opis: południowoniemieckie drożdże do piw pszenicznych o charakterze owocowym typ "Bestfrau" przyjemne łagodne nuty owocowe (bananowe, brzoskwiniowe, cytrusowe) Zalecane do piwa: piwa pszeniczne w stylu południowoniemieckim weizenbocki (ciemne i jasne) Osiadanie: średnie do słabego Tolerancja na alkohol: 6 - 8% obj. (wysoka) Optymalna temperatura fermentacji: 18 - 22°C Odfermentowanie: ok. 78 - 85% (wysokie) Edytowane 16 Maja 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Obserwacje po pierwszym piwie (weissbier hell). 12.2°Blg -> 2.5°Blg w 12 dni. Fermentacja w temperaturze początkowo 20°C (7 dni), następnie 19°C (3 dni) i ponownie 20°C (2 dni). Odfermentowanie pozorne 79.5%, rzeczywiste 64.5%. Za jakiś tydzień będzie raport z profilu aromatycznego i smakowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze. Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze. Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna. Podobnie jak przy Wyeast 3056, dla mnie ma to spore znaczenie, bo takie "kluski" w piwie są jednak trochę odpychające... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się