zgoda Posted May 13, 2011 Share Posted May 13, 2011 (edited) Zymoferm Z041-0-39 (Weissbier III, "Typ Bestfrau") Hefe-Stamm: Z041Hefe-Art: obergärig Gebinde-Einheit: ca. 40 ml Für Biersude von: bis zu 25 Liter Hefe-Typ/Beschreibung: Fruchtige, süddeutsche Weißbier-Hefe Typ ?Bestfrau? Angenehme leicht-fruchtige Note (Bananen-Pfirsich-Citrus) Empfohlen für folgende Biere: Hefetrübe Weißbiere nach süddeutscher Art Weizenbock (dunkel und hell) Bruchbildung: mittel bis niedrig Alkoholtoleranz: 6 - 8 Vol.-% (hoch) Optimaler Gärungsbereich: 18 - 22 °C Ca.-Vergärungsgrad in der Würze: ca. 78 - 85 % hoch Szczep: Z041 Typ fermentacji: górna Zawartość opakowania: ok. 40 ml Objętość brzeczki: do 25 litrów Opis: południowoniemieckie drożdże do piw pszenicznych o charakterze owocowym typ "Bestfrau" przyjemne łagodne nuty owocowe (bananowe, brzoskwiniowe, cytrusowe) Zalecane do piwa: piwa pszeniczne w stylu południowoniemieckim weizenbocki (ciemne i jasne) Osiadanie: średnie do słabego Tolerancja na alkohol: 6 - 8% obj. (wysoka) Optymalna temperatura fermentacji: 18 - 22°C Odfermentowanie: ok. 78 - 85% (wysokie) Edited May 16, 2011 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 10, 2011 Author Share Posted June 10, 2011 Obserwacje po pierwszym piwie (weissbier hell). 12.2°Blg -> 2.5°Blg w 12 dni. Fermentacja w temperaturze początkowo 20°C (7 dni), następnie 19°C (3 dni) i ponownie 20°C (2 dni). Odfermentowanie pozorne 79.5%, rzeczywiste 64.5%. Za jakiś tydzień będzie raport z profilu aromatycznego i smakowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 15, 2011 Author Share Posted June 15, 2011 Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze. Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted June 16, 2011 Share Posted June 16, 2011 Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze. Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna. Podobnie jak przy Wyeast 3056, dla mnie ma to spore znaczenie, bo takie "kluski" w piwie są jednak trochę odpychające... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now