Jump to content

Zymoferm Z041-0-39 (Weissbier III, "Typ Bestfrau")


Recommended Posts

Zymoferm Z041-0-39 (Weissbier III, "Typ Bestfrau")

 

Hefe-Stamm: Z041

Hefe-Art: obergärig

Gebinde-Einheit: ca. 40 ml

Für Biersude von: bis zu 25 Liter

Hefe-Typ/Beschreibung:

  • Fruchtige, süddeutsche Weißbier-Hefe
  • Typ ?Bestfrau?
  • Angenehme leicht-fruchtige Note (Bananen-Pfirsich-Citrus)

Empfohlen für folgende Biere:

  • Hefetrübe Weißbiere nach süddeutscher Art
  • Weizenbock (dunkel und hell)

Bruchbildung: mittel bis niedrig

Alkoholtoleranz: 6 - 8 Vol.-% (hoch)

Optimaler Gärungsbereich: 18 - 22 °C

Ca.-Vergärungsgrad in der Würze: ca. 78 - 85 % hoch

Szczep: Z041

Typ fermentacji: górna

Zawartość opakowania: ok. 40 ml

Objętość brzeczki: do 25 litrów

Opis:

  • południowoniemieckie drożdże do piw pszenicznych o charakterze owocowym
  • typ "Bestfrau"
  • przyjemne łagodne nuty owocowe (bananowe, brzoskwiniowe, cytrusowe)

Zalecane do piwa:

  • piwa pszeniczne w stylu południowoniemieckim
  • weizenbocki (ciemne i jasne)

Osiadanie: średnie do słabego

Tolerancja na alkohol: 6 - 8% obj. (wysoka)

Optymalna temperatura fermentacji: 18 - 22°C

Odfermentowanie: ok. 78 - 85% (wysokie)

Edited by zgoda
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Obserwacje po pierwszym piwie (weissbier hell).

 

12.2°Blg -> 2.5°Blg w 12 dni. Fermentacja w temperaturze początkowo 20°C (7 dni), następnie 19°C (3 dni) i ponownie 20°C (2 dni). Odfermentowanie pozorne 79.5%, rzeczywiste 64.5%.

 

Za jakiś tydzień będzie raport z profilu aromatycznego i smakowego.

Link to comment
Share on other sites

Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze.

 

Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna.

Link to comment
Share on other sites

Młoda pszenica pachnie pięknie bananowo-brzoskwiniowo, lekka cytrusowa kwaskowatość w smaku. Jest dobrze.

 

Co mi się nie podoba, to osiadanie tych drożdży. Zbijają się na dnie butelek w brzydkie kluchy i nie da się zrobić ładnej "mgiełki" nalewając wymieszane resztki z dna.

Podobnie jak przy Wyeast 3056, dla mnie ma to spore znaczenie, bo takie "kluski" w piwie są jednak trochę odpychające...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.