Spotter Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Witam wszystkich! Na samym początku chciałbym się przywitac jako nowy użytkownik i miejmy nadzieję, iż z czasem również zdeklarowany domowy browarnik W zeszłym tygodniu zakupiłem sobie startera, który jak się okazuje jest chyba najbardziej popularny , czyli Coopers'a Lager. Sporo poczytałem forum, Wiki i co tylko się dało i wiedzę do zrobienia "konserwy" posiadam. W sumie dzisiaj, najpóźniej jutro będę już butelkowac, bo burzliwa się już kończy (zakończyła?). Wczoraj spędziłem prawie 2h na czyszczeniu butelek płynem do mycia naczyń i wyciorem, ale jeszcze dla 100% pewności chcę je zdezynfekowac pirosiarczynem sodu - dzisiaj właśnie do mnie dotarł. No i mam mały problem, a właściwie to zagwostkę: wg. instrukcji należy rozpóścic 20g piro na każdy litr wody. Sprawa prosta i zrozumiała. Ale nie posiadam (jeszcze) wagi kuchennej i nigdy nie miałem doświadczenia z piro, więc nie wiem ile to dokładnie jest 20g. Natomiast posiadam miarki kuchenne do cukru, mąki itp. Czy wiecie może jaki jest przelicznik piro do np. właśnie cukru? Czyli np. jeżeli miarka mi pokazuje 100g cukru to ile to będzie gram piro? Będę bardzo wdzięczny za odp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zstars Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Łyżeczka od herbaty ( czubata ) ma ok. 5-6 g. Dodaj na litr wody cztery i będziesz miał ok. 20 g piro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Kopiasta łyżka (do zupy) piro na litr wody - to chyba będzie mniej więcej tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Łyżka stołowa = ~20g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spotter Posted May 17, 2011 Author Share Posted May 17, 2011 OK, wielkie dzięki za te odpowiedzi Mam nadzieję, że wszystko się uda i za jakiś czas będę mógł się pochwalic domowym piwem z puszki, ale jednak domowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now