Jump to content

Pirosiarczyn-dawkowanie-przelicznik


Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

Na samym początku chciałbym się przywitac jako nowy użytkownik i miejmy nadzieję, iż z czasem również zdeklarowany domowy browarnik :)

 

W zeszłym tygodniu zakupiłem sobie startera, który jak się okazuje jest chyba najbardziej popularny ;), czyli Coopers'a Lager. Sporo poczytałem forum, Wiki i co tylko się dało i wiedzę do zrobienia "konserwy" posiadam. W sumie dzisiaj, najpóźniej jutro będę już butelkowac, bo burzliwa się już kończy (zakończyła?). Wczoraj spędziłem prawie 2h na czyszczeniu butelek płynem do mycia naczyń i wyciorem, ale jeszcze dla 100% pewności chcę je zdezynfekowac pirosiarczynem sodu - dzisiaj właśnie do mnie dotarł.

 

No i mam mały problem, a właściwie to zagwostkę: wg. instrukcji należy rozpóścic 20g piro na każdy litr wody. Sprawa prosta i zrozumiała. Ale nie posiadam (jeszcze) wagi kuchennej i nigdy nie miałem doświadczenia z piro, więc nie wiem ile to dokładnie jest 20g. Natomiast posiadam miarki kuchenne do cukru, mąki itp. Czy wiecie może jaki jest przelicznik piro do np. właśnie cukru? Czyli np. jeżeli miarka mi pokazuje 100g cukru to ile to będzie gram piro?

 

Będę bardzo wdzięczny za odp.:)

Link to comment
Share on other sites

OK, wielkie dzięki za te odpowiedzi ;) Mam nadzieję, że wszystko się uda i za jakiś czas będę mógł się pochwalic domowym piwem z puszki, ale jednak domowym :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.