Spotter Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Witam wszystkich! Na samym początku chciałbym się przywitac jako nowy użytkownik i miejmy nadzieję, iż z czasem również zdeklarowany domowy browarnik W zeszłym tygodniu zakupiłem sobie startera, który jak się okazuje jest chyba najbardziej popularny , czyli Coopers'a Lager. Sporo poczytałem forum, Wiki i co tylko się dało i wiedzę do zrobienia "konserwy" posiadam. W sumie dzisiaj, najpóźniej jutro będę już butelkowac, bo burzliwa się już kończy (zakończyła?). Wczoraj spędziłem prawie 2h na czyszczeniu butelek płynem do mycia naczyń i wyciorem, ale jeszcze dla 100% pewności chcę je zdezynfekowac pirosiarczynem sodu - dzisiaj właśnie do mnie dotarł. No i mam mały problem, a właściwie to zagwostkę: wg. instrukcji należy rozpóścic 20g piro na każdy litr wody. Sprawa prosta i zrozumiała. Ale nie posiadam (jeszcze) wagi kuchennej i nigdy nie miałem doświadczenia z piro, więc nie wiem ile to dokładnie jest 20g. Natomiast posiadam miarki kuchenne do cukru, mąki itp. Czy wiecie może jaki jest przelicznik piro do np. właśnie cukru? Czyli np. jeżeli miarka mi pokazuje 100g cukru to ile to będzie gram piro? Będę bardzo wdzięczny za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Łyżeczka od herbaty ( czubata ) ma ok. 5-6 g. Dodaj na litr wody cztery i będziesz miał ok. 20 g piro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Kopiasta łyżka (do zupy) piro na litr wody - to chyba będzie mniej więcej tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Łyżka stołowa = ~20g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 OK, wielkie dzięki za te odpowiedzi Mam nadzieję, że wszystko się uda i za jakiś czas będę mógł się pochwalic domowym piwem z puszki, ale jednak domowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się