scooby_brew Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Jest to 40L piwa Willamette Amber podzielone na dwa fermentory, jeden z drożdżami US-05 drugi z Nottingham. Receptura na Willamette Amber: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=65883#p65883 Aromat: Nottingham: esterowy, słodowy US-05: owocowy, słodowy, lekko miodowy Wygląd: Notty: bardziej mętny, mniej piany i mniej "lacing" czyli śladów piwa na ściance po wypiciu US-05: bardziej przeźroczysty niż Nottingham, więcej piany i lacing Mouthfeel i smak: Notty: esterowy, pełny US-05: rześki, słodki chleb, chmielowy Posmak: Notty: słodki US-05: owocowy, miodowy Ogólnie: Nottingham: bardziej esterowy i słodowy. US-05: rześki, owocowy, podkreślający chmiele w piwie. Podsumowanie: Różnice między US-05 i Nottingham są wyraźne, ale nie aż takie duże. Nottingham ma zdecydowanie bardziej "angielski" charakter. Obydwa drożdże produkują świetne, czyste w smaku piwo. Edytowane 21 Czerwca 2011 przez scooby_brew corsano, Maciek Cieslak i Jakub M 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się